Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Джордж Клуни и съпругата му Амал привличаха погледите на публиката при всяка своя поява във Венеция.
Джордж Клуни и съпругата му Амал привличаха погледите на публиката при всяка своя поява във Венеция.

Никога през последните години в града на гондолите не са се струпвали толкова холивудски звезди

Първата звездна двойка, която огря червения килим на Венеция, беше Джейн Фонда - Робърт Редфорд. След това по него мина семейство Джордж и Амал Клуни. Последва ги двойката Дженифър Лорънс - Дарън Аронофски, а после и холивудското семейство с латински корени Хавиер Бардем - Пенелопе Крус.

И това бе само част от звездния прах, който се изсипа с изобилие на 74-ото издание на Фестивала във Венеция. Очаква се в събота вечерта журито с председател актрисата Анет Бенинг да съобщи кой ще прегърне в ръцете си най-ценната статуетка - “Златен лъв”, на най-стария филмов фестивал в света. Конкуренцията е по-холивудска от всякога.

Никога през последните години във Венеция не са се струпвали толкова много звезди от отвъд океана, много от които с оскари зад гърба си (“Държа моя “Оскар” на етажерка над ваната в банята”, призна актрисата Сюзан Сарандън, която заедно с Клаудия Кардинале е носителка на наградата “Кинео” във Венеция.)

И предварително бе ясно, че който и филм да спечели,

ще бъде със

сигурност по-кратък

от 226-минутния

миналогодишен

победител –

черно-белия филипински филм на Лав Диас.

Венецианският фестивал е като трамплин за спечелване на “Оскар”. В града на гондолите напоследък се представят все филми, които впоследствие са награждавани от Филмовата академия – така стана с “Бърдмен”, “Спотлайт”, “Ла ла ленд”, “Джаки”, “Нощни животни”.

Така че и тази година всички гледат Венеция, а мислят за оскарите на академията. Ясни са предварително само двама носители на награди във Венеция. Първите златни лъвове за кариера стиснаха в ръце Джейн Фонда и Робърт Редфорд малко преди да бъде прожектиран извън конкурсната програма техният общ филм “Нашите души през нощта”. Една от най-обичаните екранни двойки от златните времена на Холивуд преди 51 г. дебютира за първи път в тандем.

80-годишната Джейн

с кожа като на

30-годишна жена, казва под влюбения поглед на Редфорд, че все още ги свързва здраво платоническа любов. 

Двойката Хавиер Бардем и Пенелопе Крус, които играят заедно във филма “Да обичаш Пабло”.
Двойката Хавиер Бардем и Пенелопе Крус, които играят заедно във филма “Да обичаш Пабло”.

На сегашното издание за голямата награда “Златен лъв” се състезават 21 филма, селекционирани сред над 3000 ленти. Освен тях се прожектират и 19 филма в секцията “Хоризонти”, много документални ленти и филми извън конкурсната програма, холивудски продукции, три продукции от Netflix, късометражни ленти. Четири са големите теми, които доминират сред тях -

семейството,

емиграцията,

различният,

смелостта

Сред претендентите за статуетка безспорно е филмът на режисьора Джордж Клуни “Субурбикон” - това е полицейски ноар с участието на Мат Деймън и Джулиан Мур, които също блеснаха на червения килим. Творбата по сценарий на братята Коен представя спокойна американска провинция от 50-те години, която е разтърсена от пристигането на чернокожо семейство. “Това не е филм срещу настоящия президeнт Доналд Тръмп, а за това как в историята отново изплуват неразрешени проблеми”, каза Джордж, който доведе във Венеция и съпругата си Амал.

Въпреки че беше приет доста противоречиво от публиката – и с аплодисменти, и с освирквания, сред големите конкуренти е и “Майко!” на Дарън Аронофски, известен с режисурата си през 2010 г. на “Черният лебед”. Неговата настояща спътница в живота Дженифър Лорънс изпълнява главната роля. Казват, че

двамата се събират

под един покрив

именно заради

работата си по

филма

В психологическия трилър има още звездни участия - на Мишел Пфайфър и Хавиер Бардем. Творбата разказва какво се случва в една изолирана къща, където живеят “майката” и “той”.

Бардем е главен герой и в още един филм, но извън конкурсната програма - “Да обичаш Пабло”. В лентата на приятеля си - режисьора Фернандо Леон де Араноа, той се въплъщава в наркобарона Пабло Ескобар, а съпругата му Пенелопе Крус - в колумбийската журналистка Вирхиния Вайехо. Творбата е като среща отблизо с императора на наркотрафика Ескобар през спомените на журналистката, с която е имал връзка. Семейната двойка Бардем - Крус се върна на червения килим точно 25 г. след първото си съвместно участие в “Шунка, шунка” на Бигас Луна, който също е бил представен на фестивала. Тогава Хавиер е бил на 23 г., а Пенелопе на 18 г. “Странно ни е сега да се върнем като двойка с 2 деца”, казват те.

Вечно младата Джейн Фонда и колегата и? Робърт Редфорд получиха статуетки “Златен лъв” за цялостно творчество.
Вечно младата Джейн Фонда и колегата и? Робърт Редфорд получиха статуетки “Златен лъв” за цялостно творчество.

Българската връзка тази година на фестивала

е сценаристката

Дориана Леондеф, която е с италиански и с български паспорт заради баща си.

Сценаристката на филма “Скритият цвят на нещата” Дориана Леондеф е с български и италиански паспорт.
Сценаристката на филма “Скритият цвят на нещата” Дориана Леондеф е с български и италиански паспорт.

Тя представя във Венеция филма на режисьора Силвио Солдини “Скритият цвят на нещата” с участието на Валерия Голино и Адриано Джанини. В него Голино играе сляпата Ема, която среща Тео, в който се въплъщава синът на Джанкарло Джанини.

Сред звездите, които блестяха във Венеция, бяха още и Кирстен Дънст, Хелън Мирън, Клаудия Кардинале, Аманда Сийфрид, Джим Кери и др.