Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Турският министър на семейството Фатма Бетюл Саян Кая, която не бе допусната на митинг в Холандия в подкрепа на референдума в Турция. СНИМКА: РОЙТЕРС
Турският министър на семейството Фатма Бетюл Саян Кая, която не бе допусната на митинг в Холандия в подкрепа на референдума в Турция. СНИМКА: РОЙТЕРС

Чувствайки се застрашени, съгражданите му се сплотяват зад него, защото обещава защита на интересите им

Конфликтът между Турция и Холандия е добре дошъл за Ердоган, помага му в кампанията за референдума на 16 април. С него той иска повече президентски правомощия за себе си, пише Си Би Ес.

Колкото повече турците се чувстват заплашени, толкова са по-склонни да подкрепят усилването на властта на държавния глава. Очакват закрила, а той им обещава, че ще се грижи за техните интереси.

Затова използва шокиращи изрази към Холандия:

"Това е признак на фашизъм, те са нацисти! Забранявайте колкото си искате визитите на нашия външен мистър, но от днес нататък ще видим как вашите самолети ще кацат в Турция!"

Отношенията между двете страни силно се влошиха заради решението на холандските власти да забранят провеждането на митинг в подкрепа на конституционните промени в Турция. На него трябваше да присъства външният министър Мевлют Чавушоглу.

На 11 март полетът му бива задържан в Ротердам и му е отказан достъп до турското консулство в града. Именно там бе насрочен митинг на привърженици на властта в Анкара. По-късно същия ден министърът на семейството и социалните проблеми Фатма Бетюл Саян Кая влиза в страната от Германия и е спряна от холандската полиция на метри от консулството в Ротердам.

Холандия не е единствената държава, обвинявана от Ердоган в нацизъм. Дни преди случая в Ротердам президентът на Турция обвини Германия във фашистки методи. Местните власти в Кьолн и Гагенау забраниха митинги в подкрепа на промените в конституцията в Турция. На 16 април е насрочен референдум в южната ни съседка дали да се въведе президентска република чрез поправки в основния закон.

Гласовете на турците извън родината са важни, защото настроенията в Турция са поляризирани. Възможно е точно мнението на емигрантите да натежи на предстоящия реферндум заради съпротивата на опозицията на Ердоган. Избирателите в страната са близо 52 милиона, а в Европа пълнолетните турски граждани са над 2,6 милиона. В Германия те са 1,4 милиона, във Франция - близо 800 хиляди, а в Холандия - около 400 хиляди.