Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ирена Русева, йога учител, и тв водещата Меги Димчева
СНИМКА: АЛЕКС КРЪСТЕВ
Ирена Русева, йога учител, и тв водещата Меги Димчева СНИМКА: АЛЕКС КРЪСТЕВ

Тв водещата създаде спектакъла преживяване "Чудесата в нас", синът ѝ Константин също ще участва в него

Новият ми проект “Чудесата в нас” е път. Път, по който вървя от няколко години. Той ме доведе до там да разбера, че аз съм чудо!

Така водещата на предаването “Търси се” по Би Ти Ви Меги Димчева описва спектакъла, който прави - нещо доста различно от телевизионното токшоу, което води заедно с Нели Хаджийска, но не по-малко интересно. В него тя съчетава древни духовни практики от йога, медитации и обичани български песни.

Създава го, след като преминава през труден период, който продължил много време. “Загубих голяма част от себе си. Сякаш се бях заключила в едно чекмедже и бях дала ключа на някой друг”, казва тя. Когато периодът отминал, Меги започнала да изпитва болки в цялото тяло. Първоначално посетила много лекари, които не могли да ѝ кажат какъв е проблемът. Затова решила да тръгне по друг път - този в търсене на себе си. Така се върнала към йогата, медитациите и слушането на любими песни. Започнала да отделя поне час-два от всекидневието за себе си.

Именно някои от любимите ѝ песни вдъхновяват Меги да създаде свои текстове за медитации. “Знам, че музиката и текстовете на тези песни са плод на връзката на техните автори с нещо отвъд тях, с някаква много силна енергия”, казва тя.

Първата ѝ среща с йогата идва, когато искала да стане майка, но не се получавало

Тогава също потърсила друг подход освен конвенционалната медицина. Така се запознала с Ирена Русева, йога учител, която я въвела в йога практиката. “Но това беше период, в който постоянно изпитвах страх дали ще се случи веднага, дали изобщо ще се случи. И това напрежение не ми позволи да се отпусна докрай и да усетя йогата като духовно преживяване”, спомня си Димчева. Тогава не вярвала и на интуицията си, което сега разбира, че не било правилно. “Когато този вътрешен глас ни говори, ние трябва да го слушаме, защото иначе има риск да се отклоним от най-добрия за нас път в живота”, твърди тя.

СНИМКА: АЛЕКС КРЪСТЕВ
СНИМКА: АЛЕКС КРЪСТЕВ

Решава сама да пише и да озвучава медитациите, след като не открила глас, който да я докосне, освен това все ѝ казвали, че има много въздействащ глас.

Първоначалната ѝ идея била да публикува медитациите си с визуализация в ютюб канала “Чудесата в нас”, които хората да слушат, когато имат нужда. Но се решила да ги представи и на живо.

За целта кани певеца Борис Илиев, с когото се запознава на рождения си ден тази година, когато той ѝ изнася концерт. По думите ѝ Илиев има гласа, който винаги си е представяла да звучи заедно с текстовете ѝ. “Оказа се, че той пее същите песни, върху които аз вече бях написала своите текстове за медитация. Това, ако пак не е чудо!”, казва Меги.

Димчева вече е представила своя спектакъл преживяване, както го описва, пред 60 жени в София. “Енергията, която всички усетиха, беше също огромно чудо! Това е един от най-щастливите ми моменти – да видя свободата на духа им, сълзите, отдаването на момента… Беше истинско вълшебство.” Сега предстои да го покаже пред по-голяма аудитория на 6 юни в “Топлоцентрала” от 19 ч.

Всеки от публиката ще получи като подарък лемурийски кристал, който е средство за пречистване и балансиране, освен това има и лечебно действие върху тялото, ума и душата. Подарък ще е и по едно етерично масло от тамян, гераниум и черен кимион - отново мощни средства за емоционално пречистване и лечение.

По време на събитието ще бъдат показани и йога практики от Ирена Русева. “Тя ще направи ритуал с кристални купи, кратка дихателна практика и ще отпусне сетивата на гостите, за да отворят себе си към тази енергия, която е вътре в нас и около нас”, обяснява водещата на “Търси се”.

Синът ѝ Константин също ще участва в спектакъла “Чудесата в нас”. Той заедно с момиченцето Димана Каданова ще са символ на връзката, която повечето от хората са загубили с детето в себе си, обяснява тв водещата. И двамата са участвали в клиповете на медитациите. Според Димчева децата трябва да са въведени от малки в това да следват себе си.

Меги със сина си Константин
Меги със сина си Константин

Меги от дете мечтае да работи в медиите и по-конкретно в телевизията.

“Телевизорът вкъщи беше като магия, от която не можех да се откъсна. Винаги съм вървяла целенасочено към тази своя мечта и колкото и да ми е било трудно, никога не се отказах от нея”, казва тя. Вече 20 години заедно с Нели Хаджийска прави популярното предаване “Търси се”, което през последните 17 години е в ефира на Би Ти Ви.

Меги Димчева като дете
Меги Димчева като дете

За Меги интересни са не само срещите с госта в студиото, но и разговорите с неговите близки. “Чрез тях като че ли повече опознаваш човека, защото, ако той се притеснява пред камера да сподели нещо, близките са наясно с неговите трудности и търсения”, обяснява тя.

През последните години в предаването много повече я вълнуват темите като пътя на хората, предизвикателствата по него, загубите и как те се преживяват, отколкото твърде личните неща.

Признава, че най-хубавите ѝ спомени са от началото на токшоуто. “Беше трудно, имахме голямо желание да покажем това, което правим, в национален ефир. Как две момичета без абсолютно никакви протекции успяха да покажат емоциите на хората така, както малко хора са успявали в телевизионен ефир”, спомня си тя.

Първият им гост е Николай Георгиев, водещ на предаването “Руска рулетка”. “Тогава не залагахме толкова на личния момент”, разказа Меги Димчева в подкаста “24 часа от живота” преди време. Двете с Нели Хаджийска още помнят наизуст първите си 10 предавания.

Когато Слави влиза в “Търси се”, предаването удря най-високия рейтинг. Популярният тв водещ и политик се оказва обаче един от най-трудните гости на двете водещи. “Той може би не харесваше предаването или нямаше усещане към нас. Той е човек, който много дълбоко крие емоциите си, и затова може би не ни се получи с него. Държеше се малко по-остро и с голямо самочувствие към нас. Това беше в началото на нашата кариера и бяхме доста плахи”, разказва още Меги.

Двете заедно подбират гостите си, пътуват до близките им, понякога говорят с часове с тях, макар зрителят да вижда само няколко минути. Случвало се е да спестят някои неща от широката публика.

Нели и Меги не са тандем само на екрана, приятелки са от много години. Запознават се на кастинг за водещи в първата българска интернет телевизия, който печелят. Около година и половина двете момичета правят сутрешен блок, новини и онлайн чатове с най-популярните личности у нас. След това разработват концепцията на “Търси се” и след няколко корекции идеята стига до кабелната телевизия “Ден”. След закриването ѝ предаването става част от програмата на тв “Евроком”. Именно там им гостува продуцентът Денис Ризов, който толкова харесва токшоуто, че го предлага в големите телевизии. Впрочем още през 2007 г. той им казал: “Ще видите вие, ще се пенсионирате с това предаване!”.