Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Футболните звезди най-много от всичко на света мразят да им се бъркаме в личния живот. Богатите момчета мечтаят да са известни само и единствено на терена, а извън него да живеят в пълна анонимност. Няма как да стане, разбира се! Папараци дебнат пред всеки луксозен бар, а алчни съседи са готови да развържат езиците, ако им обещаят солиден хонорар.

Тези дни богатите ритнитопковци получиха още един тежък удар, след като Football Leaks извади на бял свят договорите на някои от топ играчите в Европа. Със сигурност

този удар е по-тежък за играчите от тяхна снимка

в таблоида "Сън", на която си личи, че излизат мъртвопияни от бара. Та кой работник обича другите да си пъхат носа в трудовото му споразумение. Всеки гледа да се уреди с по-добър договор, който предвижда максимум привилегии и минимум задължения. Според разкритията на Football Leaks заетите с производство на елитен футбол на Стария континент умеят да се пазарят с работодателите си.

Така например аржентинската звезда Езикиел Лавеци се е договорил за космическата заплата от 56 млн. долара, които да получи само за 23 месеца тичане по футболните терени в Китай. Нападателят се договаря с босовете на “Хебей Чайна”, но към края на преговорите се усъмнява, че някой отбор наистина е склонен да му плати толкова много пари за по-малко от две години. Точно заради това

мениджърът му включва нова клауза в договора,

според която Лавеци трябва да получи 26,7 млн. долара на ръка още преди да си хване самолета за Китай. И това съвсем не е единствената прелюбопитна клауза в договора на аржентинеца. Той успява да накара бъдещите си шефове да обещаят документално, че ако не му преведат уговорените пари в срок, ще трябва да се изръсят с 20 млн. долара неустойка.

Със сигурност на Лавеци не му е станало никак приятно да се разкрият подробности от контракта с китайците, тъй като на тръгване за най-многолюдната държава в света се скъса да обяснява, че го прави повече за предизвикателството и по-малко заради парите. Сега на всички им е ясна истинската причина бившият нападател на ПСЖ да потегли към китайското първенство. Добрата новина за Лавеци беше, че той си получи всичко обещано в срок и му остана единствено затруднението за какво да похарчи толкова много пари.

Football Leaks забърка още една китайска мистификация, осветлявайки подробности от договора на световнонеизвестния играч на "Атлетико" (Мадрид) Жин Жу. Последният решава, че климатът в в Испания не му понася и се урежда с трансфер в "Гуанджоу Евъргранд". Спортните медии на Иберийския полуостров предполагат, че трансферната сума се движи в порядъка на 200-400 хил. евро. А сега се оказва, че

"Атлетико" е шитнал Жин Жу за 4,3 млн. евро

На съвестта на данъчните ще тежи разсейването им да пуснат толкова съмнителен трансфер, с който явно са изпрани пари.

В Англия пари покрай трансфери трудно се перат, но това не пречи на популярните играчи да сключват договори, изпъстрени с прелюбопитни клаузи. Такъв е контрактът на лошото момче Марио Балотели. Италианецът рядко го слуша главата и точно заради това при пристигането му в “Ливърпул”

се опитаха да го укротят, предлагайки му в писмен вид 1,2 млн. евро, ако не бъде изгонен повече от 3 пъти през сезона. Мениджърът на италианеца му издейства клауза, предвиждаща 500 хил. евро за голмайсторския приз в първенството и по 7 хил. евро за всеки отбелязан гол. За съжаление на Балотели той не успя нито да стане голмайстор, нито да се наложи в “Ливърпул” и беше засилен към френското първенство.

Неймар нямаше проблем с налагането в “Барселона” и лесно се превърна в машина за печелене на пари на терена и извън него. Десетки мощни компании по света дават мило и драго да уредят за рекламно лице бразилеца. Сдобилите се с привилегията съвсем естествено

трябва да се бръкнат надълбоко

Такъв е случаят с концерна „Панини”, който разпространява лепенки на футболисти. Неймар се съгласява да сложи подписа си върху 600 стикера с неговия лик, срещу което получава 50 хил. долара или по 83 долара на подпис.

Крайно екзотичен се оказва договорът на Лари Кайоде от “Аустрия” (Виена), който е изпъстрен със солидни санкции за на пръв поглед дребни провинения. 1000 евро струва на Кайоде напускането на резервната скамейка. Десет пъти по-малко той трябва да плати, ако говори по мобилния телефон в клубния автобус.

500 евро струва закъснението за тренировка,

а нагъване на вредни храни в хотелската стая по време на лагер се наказва с 50 евро. Най-тежка е санкцията за пиене на публично място или явяване в нетрезво състояние на тренировка. Подобни изцепки автоматически задействат клауза за намаляване на заплатата с 30 процента.

Доста по-безобидни са задължаващите параграфи в договора на Рафаел ван дер Ваарт. При трансфера си в “Бетис” през 2015 г. той се задължава с подписа си да носи бутонки, върху които няма червени мотиви, тъй като това е цветът на градския съперник “Севиля”.

Какви още тайни крият контрактите на топфутболистите в Европа - четете в хартиеното издание.