Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Казвал: “Ако не обсъждаш със сервитьора поне половин час бутилката с вино, после няма да ти е удоволствие да я пиеш”

Бил един от първите, които си купили мобифони, и обаждайки се, питал: “Ти при себе си ли си?”

Починалият на 18 декември Гиньо Ганев бе известен с желанието си винаги да бъде в тон с модните тенденции.

ПОЧИТ: Патриарх Неофит и царят присъстваха на опелото на Гиньо Ганев.
ПОЧИТ: Патриарх Неофит и царят присъстваха на опелото на Гиньо Ганев.

Бил един от първите, които се сдобили с мобифон в началото на 90-те години. Огромен и тежък, но пък бил истинска атракция за околните.

“Когато се обаждаше от мобилния си телефон на някого на стационарен, винаги питаше: "Ти при себе си ли си?", разказа бившата социална министърка и соцдепутатка Емилия Масларова.

Тя си спомни как по време на предизборна обиколка из страната се връщали към София след много събрания. Пътували в една кола. И Гиньо Ганев й казал: "Емилия, родени сме да берем цветята по полята на електората."

Всъщност до края си Човекът парламент имал желание да бъде ангажиран с обществена дейност. В червените среди се разказва като легенда случка от 2005 г. от преговорите между БСП, НДСВ и ДПС той да стане омбудсман на Република България.

Тогава Румен Петков е заместник-председател на столетницата и отговаря за коалиционната политика. Той се обръща към конституционалиста с думите:

"Гиньо, ще трябва да поставиш основите на тази институция. Знам, че можеш всичко да направиш. Имаш шанса да й изградиш авторитет, но трябва сам да получиш подкрепата на коалиционните партньори от НДСВ и ДПС."

Ганев, тогава 77-годишен, а му предстоят 5 г. мандат като омбудсман, отговаря:

"Добре, благодаря за номинацията, ще проведа дипломатически разговори с партньорите. Но отсега трябва да помислим какъв пост ще заема, след като ми изтече мандатът след 5 г. Какво ще кажете?"

А когато го питали: "Как сте, г-н Ганев?", в последните години отговарял: "Различно". Това бил стандартният му отговор, за да не се оплаква от възрастта си, макар че в последно време хич не го държали краката и не можел да присъства на любимите си приеми и коктейли.

Безброй други случки разказват социалисти за известния с чувството си за хумор Гиньо Ганев.

За него се говори, че от 1947 г. насам никога не е вечерял вкъщи. Постоянно бил канен на приеми, семинари, официални вечери и приятелски сбирки. Затова имал и богата банкетна култура. На всички купони бил пръв, при това облечен според последните трендове на модата.

Обичал да се спазват всички традиции на трапезата.

"Той казваше: "Ако в ресторант не обсъждаш бутилката с вино поне половин час със сервитьора, после няма да изпиташ удоволствие, докато да я пиеш", разказаха соцдепутати.

Постоянно учел сервитьорите как да спазва табиетите при обслужване на клиентите. В БСП разказват и друг случай от т.нар. предизборни рейдове, в които депутатите са в групи и обикалят страната да агитират в полза на партията. В един от тези лъчове бил включен Гиньо Ганев. Вечерта след всички срещи сядат да хапнат в местен ресторант. Поръчват и бутилка вино. Сервитьорът я носи. Видният юрист я погледнал и казал:

“Момче, ти за декантиране чувал ли си? За да може да диша виното, то се налива в съд, наречен декантер. Контактът на напитката с кислорода от въздуха оказва влияние върху вкуса и аромата и те се засилват. Така се пресява и утайката. Я донеси една малка масичка и декантер". Отишъл сервитьорът в кухнята и се върнал с всичко необходимо.

И в този момент Гиньо Ганев пред всички показал на въпросния сервитьор как се декантира виното - бавно го излял от бутилката в съда. Помирисал напитката професионално като сомелиер и ценител. Чак след това позволил на момчето да налее в чашите.

Спазвал пунктуално протокола не само на трапезата, но и дипломатическия, и държавния. Когато като омбудсман и като председател на Отечествения съюз давал официална вечеря, бил помислил за всичко - и за естетиката, и за качеството на виното, и за подредбата на гостите, така че да се даде заслуженото на ранга, а хората да се чувстват приятно.

Бил приятел не само с политици, но и с духовници - с патриарха и с митрополитите.

Една година Гиньо Ганев организирал среща на кандидат за кмет от БСП със сливенския владика по време с цел да получи благословията му. Делегацията влиза и започва разговор с белобрадия духовник.

"Повеждаме разговора натам, че се надяваме да изберат нашия човек за градоначалник - разказа ексдепутатът Асен Гагаузов. - Но владиката не се сеща защо сме дошли. Непрекъснато говори за мен като бивш кмет колко много съм помагал на хората. Накрая Гиньо Ганев му каза:

"Слушай, дядо, ти не разбра ли защо сме дошли? За да благословиш нашия човек за кмет?" И така кандидатът получил митрополитската благословия.

А когато държал реч, я завършвал по един и същи начин, независимо дали ставало дума за конституцията, предизборната кампания, правителството или друг политически въпрос. Финалът на словата му бил неизменно: "И знаете ли защо? За да живее България."