Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Бразилецът вкара уникален гол на “Левски”, но така и не успя да направи кариера с екипа на ЦСКА

Съотборниците му го обичаха заради чувството за хумор, а феновете на ЦСКА едва ли ще забравят великия му гол с глава за 1:0 над "Левски" в кървавото декемврийско дерби през 2007 г. Бразилският футболист Фелипе Машадо остави много приятели в България, които сега скърбят за внезапната му гибел.

Защитникът беше една от 76-те жертви на самолетната катастрофа в Колумбия. Като по чудо оцеляха петима пътници. Двама от тях са стояли на една и съща седалка. Половината човечество ще заподозре намеса на свръхестествени сили, другата ще нарече чист късмет избора на оцелелите играчи да седнат на мястото в самолета, където пораженията ще са най-малки.

Тепърва разследващите ще се трудят, за да намерят истинската причина за падането на самолета малко преди да кацне. Най-разпространената версия е, че е свършило горивото. Споменава се и за електрическа повреда.

Близките на загиналите едва ли се вълнуват какво точно се е случило в последните минути на полета.

Мъката ги заля като океанска вълна, цяла Бразилия е в шок от нелепата смърт на играчи в разцвета на силите им. 32-годишният Фелипе Машадо също имаше още много житейски път пред себе си. Той остави съпруга и една дъщеря. С жена си Алине Пейчадо Перейра бразилецът се сгоди по време на престоя си България. Празничното събитие през април 2008 г. стана причина за сблъсъка на Машадо с българската полиция и съд. Играчът поканил съотборника си от ЦСКА Маркиньос и нападателя на "Левски" Лусио Вагнер да полеят годежа му с красивата Алине.

Тримата седнали да се веселят към 16,00 часа, а към 22 надули до дупка музиката. Съседи не издържали на тормоза и повикали полиция. Дошлите на място униформени почти веднага влезли в остра конфронтация с футболистите, стигнало се до физическа саморазправа и в крайна сметка купонджиите се оказали в ареста. Впоследствие двете страни разказват коренно противоположни версии за случилото се. Полицаите се оплакали, че футболистите ги наричали маймуни. Играчите от своя страна разказваха с охота как са били бити от ченгетата, след като преди това кротко се опитали да им обяснят по какъв повод се веселят.

В крайна сметка съдът се доверява на полицаите и Машадо и компания са осъдени за дребно хулиганство, което им коства по 200 лева от месечната заплата.

Това беше единственият скандал с участието на Машадо. Той обичаше купона, но и се стремеше да спазва спортния режим преди важен мач. Бразилецът дойде малко случайно да играе в българското първенство. Тогавашният треньор на ЦСКА Стойчо Младенов беше гледал видеозаписи от мачове на бразилеца и първоначално преценил, че не се нуждае от услугите му. Точно тогава обаче един от основните защитници на ЦСКА се контузи и Машадо в крайна сметка беше привлечен от тогавашния бос на "червените" Александър Томов. Само няколко месеца по-късно Машадо изживя и звездния си миг, вкарвайки единствения гол във Вечното дерби. Тогава попадението беше избрано за номер 1 на кръга, а бразилецът влезе в устата на медии и фенове.

Въпреки това той така и не успя да направи запомняща се кариера на ст. "Българска армия". Треньорът Стойчо Младенов на няколко пъти се оплакваше от него, че не се влагал достатъчно на тренировка. ЦСКА и Машадо скъсаха по взаимно съгласие през 2009 г., а бразилецът потегли към "Интер" (Баку). Впоследствие беше подпитал дали няма шанс отново да се върне в българското първенство, но новата власт в ЦСКА нямаше интерес към подобна опция. Машадо се върна в Бразилия, а с екипа на "Чапекоензе" изживя невероятни емоции. Отборът се вдигна от трета дивизия и влезе в елита, а за първи път в историята си щеше да играе финал в голям турнир. Машадо и съотборниците му трябваше да пътуват за колумбийския град Меделин, където да играят с местния "Атлетико Насионал" в първия финал за Копа Судамерикана (б.а. - еквивалент на Лига Европа). Съдбата обаче реши друго и бразилският отбор така и не успя да изиграе мечтания си финал.