Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Президентските избори създадоха предпоставки за формиране на нови политически субекти, които да участват на предсрочните парламентарни избори.

Три са посоките, в които се работи. Интересното е, че и в трите случая ще се търси вариант за привличане на хора в движение.

Всички си дават сметка, че партийният модел е с нисък рейтинг и хората се отвратиха от него.

Едната е свързана със Слави Трифонов и неговия триумф на референдума.

Втората е около ДСБ и Радан Кънев, които напуснаха Реформаторския блок. А третата е зад бизнесмена Веселин Марешки, който спечели доверието на около 400 хиляди избиратели.

Почти 3,5 милиона българи участваха

в референдума,

организиран от Шоуто на Слави, и от тях 2,5 милиона искат мажоритарна избирателна система, както и 1 лв. държавна субсидия за партиите, а 2,1 милиона - задължително гласуване.

Това е огромна маса хора, които очевидно не искат досегашните партии и търсят алтернатива. За успеха на замисъла допринесе и пълното неглижиране на допитването от страна на управляващите и опозиционните формации, които хората познават от години. Те смятаха, че като не обръщат внимание и не опровергават аргументите на шоуто за референдума, хората няма да гласуват. Но това не се случи.

Кръгът около Трифонов разчита, че може да организира всенародно движение, което по модела на Симеон Сакскобургготски от 2001 г. да влезе в парламента, твърдят запознати.

По-вероятно е да не

е под формата на класическа партия,

а да се използва малка неизвестна формация като мандатоносител, която да се регистрира за участие в изборите. Така през 2001 г. царят се яви с организациите на Весела Драганова и Тошо Пейков. Чак година по-късно основа и партия НДСВ.

Замисълът е Слави Трифонов да бъде нещо като гуру или сив кардинал, а не да оглавява движението на недоволните. Към него ще се присъединят пак по модела на Сакскобургготски много нови български юпита, завършили и работещи в Испания, Великобритания, САЩ, Германия.

Като пример един от източниците на "168 часа" посочи адвокат Стефан Стефанов от Видин, който участвал в първото риалити от поредицата "Сървайвър" и бил поканен като гост в "Шоуто на Слави" впоследствие.

Очаква се да се присъединят и бизнесмени, макар и не от едрия, а по-скоро от средния и малкия бизнес.

В момента

организаторите на движението създават структури из страната

Основата им щели да положат онези 2800 наблюдатели, които бяха регистрирани за президентските избори. Това са хора от цялата страна, които ще изпълняват функциите на координатори за своите области и градове.

Проектът на Слави няма да бъде фокусиран върху дясното или лявото политическо пространство, а центристки ориентиран.

За разлика от него новият проект на Радан Кънев и ДСБ е ясно, че ще е десен. Той е

замислен и задействан още през март

Тогава партията му започнала да изгражда граждански комитети на професионална основа във всички областни центрове в страната. Те били разделени по сфери - група на юристите, на инженерите, на архитектите, на лекарите, на учителите и на други гилдии. Формират се по подобие на т.нар. Граждански съвет на Реформаторския блок - от хора, гравитиращи към идеите на ДСБ, но неучастващи в партии, които се ползват с авторитет в града си. Идеята е да се привлекат интелигентни хора, лидери на мнения в своята област.

Според информацията на "168 часа" към проекта искал да се присъедини и президентът Росен Плевнелиев. Очаква се да бъде оглавен от Трайчо Трайков, а в първите му редици да бъдат бившият правосъден министър Христо Иванов, както и настоящият външен министър Даниел Митов, депутатите Гроздан Караджов и Мартин Димитров, Атанас Атанасов. Ще се ползват с подкрепата на Иво Прокопиев и бившия шеф на

кръга “Агнешките главички”

по времето на Иван Костов - Никола Николов. Финансовият министър Владислав Горанов заяви, че се подготвя анализ, който да обясни всичко за "Агнешките главички".

Към новия проект ще се присъедини и кандидатът за кмет на Варна на РБ миналата година, посочен от Радан Кънев - Чавдар Трифонов, който е банкер.

"Няма да се прави коалиция в стил "Реформаторския блок", защото тя се компрометира. Ще заложат на гражданското общество и структурата на ДСБ като партия ще се запази", заяви запознат със замисъла.

В новия проект вероятно ще влязат Асен Агов и синът му, който е от приятелския кръг на Радан Кънев, кметицата на район "Средец" в София Мария Ачкова, която беше човек на ДСБ, както и общинската съветничка Марта Георгиева.

Също вдясно ще е фокусиран проектът на Веселин Марешки. И ще започне с формиране на движение "Воля". То обаче не може да се яви на избори по сегашните правила. Така че ще има паралелно и партия, за да може да участва на изборите. Марешки се е насочил към шефовете на неговите аптеки, които са почти във всеки град, както и хора от средния и малкия бизнес.

Запознати твърдят, че варненският бизнесмен е търсил подкрепата на бивши десни депутати, като им е предлагал да се включат в движението им, защото са познати лица.

"Основното ще бъде гражданското движение, където ще се включат всички, които желаят. Вече има хора с всякакви възгледи и религии. Партията ни е необходима, защото по закон не можем да се явим по друг начин", коментира Веселин Марешки пред "168 часа".