Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Дядо Петър е роден май месец 1904 г. в село Яхиново (Дупница). Малко по-късно бабите му го прекръстват на Витан. На 19 г. става войник и точно на Великден ги водят за пречистване в църква. На излизане дядо Петър престъпва прага, като единият му крак е вътре, а другият отвън - остава на място. Получава парализа и губи гласа си. Военните го поемат и професор Каракашев започнал да го лекува. След известно време обаче слугите (санитарите) казали, че той вероятно ще умре, защото станал 30 кг и не се възстановявал. Изписват го с диагноза безнадеждно болен,

за да прекара последните си дни в дома си със семейството. В такова състояние бил в продължение на 3 години и 9 месеца. Една вечер в съня на дядо Петре се явява Господ и му казал: "Аз съм дошъл да ти дам години, години богатство (здраве)."

Събужда се, тръгва да става, но майка му не му позволила, а дядо Петре й казал: "Мамо, аз съм здрав, Бог ме излекува!" Отишъл в двора и започнал да копае. Веднага след като се показала водата, още мътна, започнал да гребе с шепи и да пие. Колкото повече пиел, толкова повече чувствал силата и зравето. Започнал да ходи във всяка къща, в която имало болен човек и го лекувал с водата.

"Както те гледаше, можеше да те прочете от горе до долу. Като скенер беше - казва Копринка. - Когато започнеше да предсказва, винаги му посиняваше лявата ръка, от синя, стигаше до черна и се парализираше. Ако нещата отиваха на добре, ръката си връщаше нормалното състояние."

Срещал се е няколко пъти с баба Ванга. Първата им среща е в съседното село Крайници, където пророчицата била кума на някаква сватба. Дядо Петър отишъл да я види, но стоял отстрани. А тя се обърнала и му казала: "Петре, защо стоиш отстрани, та не дойдеш при мен." Тя усетила дарбата му и го извикала.