Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

"Оказа се, че целият ми живот е бил подготовка да се справя с този момент", заявява пилотът ветеран и американски герой капитан Чесли Бърнет (Съли) Съленбергер. Въпросният момент прослави името на бившия вече авиатор преди седем години, когато той успешно приводни авариралия самолет "Еърбъс А320" в река Хъдсън и спаси живота на всички 155 пътници на борда. Подвигът му и до днес е известен като "Чудото на Хъдсън", като вдъхнови легендарния 85-годишен режисьор Клинт Истууд да заснеме биографичната екшън драма "Съли" (Sully).

Сценарият на лентата е дело на Тод Комарницки ("Перфектният чужденец") и се базира на автобиографичната книга за живота и личността на авиатора, написана от него и Джефри Заслов - Highest Duty: My Search For What Really Matters.

В главната роля на капитан Съленбергер влиза двукратният носител на "Оскар" с повече от героична осанка Том Ханкс, който не за първи път

се загръща с доспехите

на храбър спасител,

пренесен от реалността на големия екран. Пред камерата Ханкс си партнира с актрисата Лора Лини, която откликва на специалната покана на Истууд да изиграе ролята на съпругата на пилота Лорейн. Без половинката на Съли е невъзможно да бъде разкрита истински неговата личност, защото именно тя е човекът, който му напомня, че не може да витае вечно в облаците и трябва да се държи здраво стъпил на земята. Лорейн дори заявява на американския държавен глава Барак Обама:

“Господин президент,

светът може да смята Съли

за герой, но той

все още хърка”

Самият капитан Съленбергер изобщо не подозира, че ще се прочуе със своето мъжество и ще стане любимец на Америка, когато на 15 януари 2009 година предприема поредния си обикновен полет под номер 1549 и вдига самолета "Еърбъс А320" от летище "Ла Гуардия".

Малко след като се издига в небесата, летателното средство се натъква на ято диви гъски, а някои от тях попадат в двигателя и левият се запалва. Тогава управлението е в ръцете на копилота Джеф Скайлс, в чийто образ влиза актьорът Арън Екхарт ("Аз, Франкенщайн").

"Подуших "изгорели птици" в моторите на самолета и тогава моментално реших да го приводня в река Хъдсън, която тече край остров Манхатън. Разчитах предимно на 42-годишния си опит", признава по-късно в интервюто за Си Би Ес Съли.

Най-удивително е не само че при инцидента няма нито един загинал от пътниците и екипажа, но и че

почти никой на борда

не е сериозно ранен.

"Радвам се, че моята история е в ръцете на толкова даровит творец като Клинт Истууд и на ветерани продуценти като Алин Стюарт и Франк Маршал. Този проект не би могъл да си намери по-уютен дом от "Уорнър Брос". За мен това е сбъдната мечта", коментира капитан Съленбергер.

Клинт Истууд и Том Ханкс по време на снимки
Клинт Истууд и Том Ханкс по време на снимки

По всяка вероятност в лентата на Истууд ще бъдат вплетени някои от най-въздействащите истории на пасажерите, които ще придадат допълнителна пълнота на истинската история за пилота герой.

Малко след впечатляващото и невероятно приземяване на самолета през 2009 г. в медиите нашумява и любовната искра, която пламва между двама от пътниците по време на екстремната ситуация. Бен Бостик и Лора Зич изобщо не се познават, когато се качват на борда на "Еърбъс А320". Близката среща със смъртта ги сближава и след като споделят както ужаса, така и неимоверната радост от своето оцеляване след падането от небесата, и двамата разбират, че са родени един за друг. Днес са щастливо женени.

И все пак, макар историята да е с щастлив край, десетки от преживелите инцидента

все още се борят с посттравматичния стрес.

Някои от тях се страхуват да летят, а други са развили фобии от височини и вода. Сред пасажерите имало и един българин, който тогава пожелава да запази анонимност пред родните медии, но споделя, че е в добро физическо и психическо здраве.

След седем години въпреки яркия спомен от преживения стрес всички пътници до един са безкрайно благодарни на капитан Съли, че са живи именно заради него.

Инцидентът с полет 1549 освен всичко

довежда до промени в авиационната индустрия

и по-конкретно в мерките, вземани във връзка с ятата птици.

Със сигурност филмът на Истууд ще бъде посветен на храбростта на един обикновен човек, който на своя пост проявява необикновено самообладание и извършва немислимо геройство. В обзора на мемоарната книга на Чесли Бърнет Съленбергер също може да се долови какви ще са основните послания, които неотменно следват неговата личност.

"Това е историята на Съли - неговият живот, посветен на хората, на надеждата, на готовността да бъдеш на своя пост, разкрива важните уроци, научени още от детството, по време на военната служба и в годините на активната дейност като пилот в гражданската авиация. Той ни напомня, че дори във времена като днешните - изпълнени с война, трагедии и икономическа несигурност, все още съществуват човешки ценности, за които си струва да се борим. И че предизвикателствата на живота може да бъдат посрещани с лекота - ако сме готови за тях."

В "Съли" участват още Оутъм Рийсър, Джери Ферера, Джъстин Майкъл Уудс и др. Премиерата на лентата е на 9 септември.