Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

- Г-н Димитров, как ще коментирате преврата в Турция?

- Превратът изглежда недостатъчно подготвен. Това, което видяхме, не отговаря на имиджа на турската армия и на практиката в такива случаи.

Бързата разправа на Ердоган с противниците му показва, че не е изключено до някаква степен да е бил наясно с намеренията на превратаджиите. Възможно е да ги е оставил да действат, за да контролира нещата, да вземе връх и ги елиминира.

- Какво имате предвид, че не отговаря на имиджа на армията?

- Тя не е толкова безпомощна и неумела. Има клипове в интернет как действат в кюрдските територии, където остава само гола земя. А превратът по същество си е изпълнение на бойна задача.

Така че заговорниците или не са успели да мобилизират по-високите чинове от армията и важните подразделения и са се надявали на постепенно приобщаване, или са тръгнали с намерението да правят нещо показно. Нещо като да привлекат вниманието на международната общност.

- Как успяха да арестуват за един ден 10 хиляди души?

- Изглежда, че са били правени списъци на противниците на властта още преди преврата, щом за един ден разкриха 10 хиляди души. Това са съдиите, в които се съмняват дали при следващи процеси срещу негови противници ще се държат, както искат управляващите. Сред задържаните са и хората на Гюлен, както и кюрди, и военни, с които не са се разправили при предишните арести.

- Какви са последиците?

- В крайна сметка Ердоган има лостове да промени конституцията и да се разправи с противниците. Де факто подкрепата на хората му дава картбланш да продължи с ислямизацията на Турция. Армията се смята за гарант на светската държава от Ататюрк насам. Сега обаче Ердоган ще поиска пак зона за сигурност в Сирия, за да се отбранява от кюрдите. Очевидно е, че ще има по-засилен контрол върху областите с кюрди.