Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СНИМКА: ХРИСТО РАХНЕВ
СНИМКА: ХРИСТО РАХНЕВ

l Различни провокатори ни дразнеха с пилешко 

l Не натрапваме нашата, а тяхната отблъскваща истина, признава хубавицата

Тя е на 24 години. Майка на почти 3-годишен неукротим син. С красива усмивка и атлетично тяло, Амелия Маркова определено е един от най-ефектните популяризатори на здравословното хранене. Тя е веган.

Харизматичната блондинка е едно от лицата на протестната акция на вегани и вегетарианци, която се случи дни след Гергьовден. По време на техния скандален протест под наслов "Месото е убийство" на столичния булевард "Витоша" в импровизирани тарелки и чинии легнаха за продан няколко жени по бельо и с "окървавени" тела. Техният пърформанс против месоядните определено успя да вдигне шум и провокира към все още нестихващи коментари.

"В последния момент се включих в акцията. Отначало ми се струваше доста крайна, но ме убедиха, че така ще се постигне по-голям ефект”, споделя пред "168 часа" Амелия.

"На протеста се появиха контрапротестъри и провокатори. Имаше хора, които нарочно бяха дошли с пилешко месо, което си хапваха и ни казваха, че е много вкусно и трябва да си вземем.

Едно 16-годишно момче дори дойде при мен и се заговорихме много културно. Обясних му съвсем човешки какво е моето собствено мнение и той остана много изненадан, че не държа да му го натрапвам. Уважавам всеки човек и не споря с него, когато е прав за себе си. Той ми обясни, че е спортист и е опитвал да откаже месото, но се е притеснявал как ще му се отрази това физически. Точно в този момент пристигнаха мои приятели, които са изключително атлетични. Единият е буквално веган горила и точно така е популярен в интернет пространството, където има страшно много последователи. Другият е фитнес инструктор. И двамата са страшно позитивни хора. И вегани. Момчето беше суперизненадано.

Разбра, че

слабите и немощни противници на месото

са само мит.

Точно това е и моята идея. Да се разбие това възприятие.

Повечето хора, които са против вегетарианството и веганството, са все дебели, болни, с епилепсия, развалени зъби, хашимото, диабет и др. И в същото време се притесняват за моето здраве. Самата аз съм много активна, постоянно нося детето си, което тежи 15 кг, и тичам след него по цял ден. Занимавам се с още куп други неща и в същото време кипя от енергия. Преди няколко седмици участвах в пловдивския маратон и пробягах 21 км за 2 часа и 10 мин. Обичам да съм активна. Дори, докато бях бременна в края на осмия месец - началото на деветия, изкачвах Мусала без последните 200 метра, разбира се, където ме беше страх да не падна и да си ударя корема", обяснява младата майка.

Тя постоянно се занимава с няколко неща едновременно, винаги се старае да намери време за спорт и макар че няма възможност да спи до късно, всяка сутрин е пълна с енергия. Сигурна е, че именно храната е тази, която успива хората. На въпроса защо пред погледите на минувачите като "месо за продан" са се изложили по бельо само жени Маркова обясни, че е имало и желаещи мъже.

"Всъщност това събитие се провежда на много места по света точно на тази дата. Участват много секси хора - топмодели, спортисти, артисти, мултимилиардери и т.н.

Трябваше да сме облечени с по-оскъдно бельо с телесен цвят, за да изглеждаме напълно голи като, да речем, пилетата по витрините в супермаркетите.

Ако човек е с бански на лалета, всичко ще изглежда доста по-комично.

На мен самата ми хрумна, че също би имало ефект, ако вземем малки пухкави агънца и прасенца с розови панделки и ги разходим по "Витошка". Като разговаряме с минувачите и ги питаме дали обичат бекон и т.н., както и дали знаят какво е хуманно убиване на животните в кланиците. След което да им зададем въпроса дали искат да чуят и видят последните пет минути от живота на прасенцата и агнетата. Това се е правило и в много други страни, а хората остават потресени, някои се разплакват и това повече променя отношението им.

Именно това е целта на тези акции. Да провокират хората към размисъл. Забелязала съм, че най-голямото дразнение на хората, които ядат месо, е личната им съпротива в лицето на истината. Питаха ни защо натрапваме нашите предпочитания и разбирания, но ние всъщност показваме и натрапваме техните. Щом ви погнусява и дразни, значи мозъкът се бунтува срещу нещо. Хищникът се настървява, когато види умряло животно, а хората ги погнусява. Не съм видяла някой човек, на когото да му текат лиги при вида на суровото месо в магазина. Значи не ни е естествено да сме хищници. Гнусно е да късаш от чужда плът и да ядеш, както можеш да направиш с ябълката от дървото", сигурна е хубавицата.

Самата тя е веган едва от година и половина и много бавно е направила своя преход. Постепенно и без да се лишава от нищо.

"В един момент самият организъм започва да отхвърля животинските храни. Чувстваш се по-добре без тях. Има уникална веган кухня. Дори вече ми е много по-лесно да готвя за себе си и за семейството си. Не е вярно, че се ядат само ориз и картофи. Има много вкусни сурови сладкиши и можеш да си ги купиш от все повече места. Твърдя смело, че в никакъв случай този вид хранене не е по-скъпо. Да, ако ядеш трюфели и гурме кухня, няма да ти е евтино, но това е въпрос на избор. Със семейството ми пътуваме много и съм опитвала всякакви вкусни меса и деликатеси. Имам възможност да дегустирам храни, които повечето хора дори не знаят, че има, и въпреки това съм направила своя избор. Да живея по-скромно дори.

Още от дете не обичах месо, но си спомням как моите родители винаги ми казваха: "Маймуната е станала човек, като е яла месо." Поощряваха ме, но не ме насилваха да се храня така. На повечето деца не им харесва да ядат месо, но повечето са така приучени. Моят син Алберто например често си краде от магазина чушка. Повечето грабят снакс и шоколади. Редовно отивам на касата и нося нахапана чушка, като им обяснявам да я таксуват както решат.

Не съм веган, защото е модерно и все повече известни личности отказват месото.

Приемам го много лично, защото убийствата на животни са ужасяващи,

а те изпитват болка. Малките теленца се вземат още на три-четири дни, връзват се за краката с въжета в много тесни клетки. Целта е да не мърдат и да не развият мускулатура, за да бъде крехко месото им. Освен всичко месото изобилства от антибиотици, за да не се отрови човек от процесите на обработка, и т.н. И все пак човек се трови, но бавно.

Приготвеното месо замазва очите, но ако се види през какво преминава, докато стане на пържола или бургер, всеки ще се отврати.

В същото време храносмилането е най-тежкият процес в организма и отнема най-много време. Затова определеният начин на хранене ни състарява. Интересното е, че около 1900 година група полски пътешественици са обикаляли цяла Европа и записвали продължителността на живота на населението на различни страни. Оказало се, че България е с един от най-дълголетните народи в този период. Хората са постели 230 дни в годината, а постът фактически включва веган диета. Колели са животни само по празниците. Сега един средностатистически българин

може да си позволи

да изяде по няколко животни на ден

от закуската, обяда и вечерята", разяснява Маркова.

Според нея противниците на веганството просто повтарят заучени фрази без логика, без да се замислят, защото някой им е казал така. В момента тя вече участва активно и в подготовката на още важни инициативи заедно със свой приятели, за които тепърва ще се разбере. Те обаче няма да бъдат толкова шокиращи, а ще показват ситуацията такава, каквато е.

"Целият свят се променя. 30% от населението на света са вегетарианци и всеки ден се увеличават. Дори в гугъл търсенето на думата "веган" е все по-често. Все повече хора се стремят да живеят здравословно, защото по всичко личи, че това ги прави по-щастливи", категорична е Амелия.