Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Стоян Ненов преминава нелегално заедно с 30 журналисти и 2000 бежанци границата при Идомени и бива арестуван.

Фоторепортерът на “Ройтерс” Стоян Ненов стана първият българин, който бе отличен с “Пулицър”. Той спечели най-престижната награда за журналистика със свой въздействащ кадър от гарата на македонския град Гевгелия в момент от началото на кризата с бежанците там.
Ненов прави снимката на 15 август, а днес има 6-месечна забрана да влиза в Македония. Той бива арестуван, след като преминава нелегално гръцко-македонската граница при Идомени с още 30 журналисти и 2000 мигранти. Така
бива заловен от
службите на реда след преминаването на реката
там, прекарва дълго време с прогизнали и кални дрехи и се завръща у нас сериозно болен.
В момента Ненов пак е в топформа и отново се намира в гръцкото село Идомени по стъпките на мигрантите от Сирия.
Именно темата за бежанската криза попадна във фокуса на тазгодишните награди “Пулицър”.
Снимката на нашия фоторепортер, която прави силно впечатление на журито, е част от портфолиото от 17 значими кадри на “Ройтерс”, свързани с бежанците. Уловените моменти са определени като “грабващи фотографии, всяка със собствен глас”.
Така Ненов си поделя престижния приз заедно с още осем свои колеги от агенцията, начело с Янис Бехракис и фоторепортерите от “Ню Йорк таймс” Маурисио Лима, Сергей Пономарьов, Тайлър Хикс и Даниел Етер в категорията за “снимки от горещи новини”.
“Телефонът ми не спира да звъни. Не мога да отговаря на всички обаждания. Изобщо не съм очаквал, че мога да спечеля точно за тази своя снимка. В момента, в който я направих, в Македония все още нямаше лагер и хората
вървяха по два километра
от границата до гарата,
където оставаха да живеят На ден имаше по три влака, които не можеха да поберат всички. Ситуацията от кадъра се разиграваше при тръгването на всеки влак. Имаше по трима-четирима полицаи, които опитваха да въдворят ред”, обяснява Ненов.
Неговата собствена снимка, която му е най-скъпа на сърцето, е от България. На нея са уловени ромски музиканти, свирещи пред ритуална клада на Сирни заговезни в българското село Добринище. Местните събирали стари гуми върху борово дърво и ги палят, за да прогонят злите духове, а циганите танцуват в ритъма на музиката. Ритуалът вече е забранен след портести на екоактивисти, но споменът все още остава вълнуващ за самия “ловец на мигове”.