Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Преди години историкът Божидар Димитров поде инициатива за създаване на пантеон на българските царе, които са общо 53-ма. Според плановете му монументът трябва да бъде в черквата “Свети 40 мъченици” във Велико Търново. Там са намерени костите на цар Калоян. Там са пренесени и костите на цар Михаил Шишман (1322-1330), основател на династията Шишмановци, и специално за тях е изработен мраморен саркофаг.

“С основната заслуга на Павел Чернев, докато беше депутат през 2008 г., успяхме да ги прехвърлим от черквата в с. Старо Нагоричане в Македония във Велико Търново - разказа проф. Димитров. - Цар Михаил Шишман е загинал в битка със сърбите при Велбъжд (Кюстендил) и тогава сръбският владетел Стефан Душан е проявил труднообяснимо благородство - погребал го е тържествено. Останките са открити преди един век - през 1916 г., от акад. Йордан Иванов.”

Попът от черквата ги предоставил срещу една почерпка и сега костите на цар Михаил Шишман са в Търново.

За хановете Аспарух и Кубрат се знае, че са кремирани след смъртта им, така че няма как да се установи какви са били на ръст. Но в пантеона на българските царе има саркофази с пръст от гробовете им, каза историкът.

“През 1912 г. в сегашна Украйна, тогава част от Руската империя, е намерен гробът на Кубрат. В него са намерени 400 златни и сребърни съда и пръстените му, на които пише “кан Кубрат”. Същото е и с хан Аспарух”, обясни Божидар Димитров.