Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Всеки трети страда от високо кръвно, съобщават от Световната здравна организация. Много хора живеят с проблема години наред, преди да потърсят лекар. Често се оплакват от нервност, превъзбуда, проблеми със съня. Народната медицина препоръчва множество храни, чиято всекидневна консумация е добра превенция на тези кризи.

Чудодеен плод против високо кръвно са смокините. Заради богатото си съдържание на калий и захари те се смятат за бързо средство за понижаване на налягането. Именно калият е основен елемент за сърдечносъдовата система. Плодовете се препоръчват при хора с венозна недостатъчност и склонност към тромбози, както и при анемия.

Заради съдържанието на захари са добър източник на енергия и помагат за възстановяване на силите след физическо или психично натоварване. Приемат се и след дълго боледуване или претърпяна операция. Освен това изсушените смокини съдържат фенол, който е силен антисептик, затова плодовете са полезни и при ангина, ларингит, треска, кашлица.

Предпочитат се и като силно очистително средство, защото действат разхлабващо и помагат на организма да се освободи от натрупаните токсини. За такъв ефект природолечители препоръчват няколко седмици поред сутрин на гладно да се приемат 5-10 сушени смокини, които са накиснати от предната вечер във вода.

Хората, които са предразположени към високо кръвно, е добре всеки ден да пият сок от нар. Този плод е изключително богат на витамини, калций, магнезий, кобалт, както и на фитонциди и биофлавоноиди.

Шотландски учени са доказали, че половин литър сок от нар може да понижи значително кръвното налягане. Екип от Единбургския университет провежда експеримент и установява, че при добавяне на 500 мл сок от нар към дневното меню при 90% от наблюдаваните се отчита намаляване на кръвното. Според учените причината е, че този плод е богат на калий и фолиева киселина.

Освен това сокът от нар помага при настинка и грип, защото понижава температурата, набавя витамини и засилва съпротивителните сили на организма.

Може да се използва и при диария, тъй като потиска образуването на вредни микроорганизми в червата. Незаменим е и за страдащите от анемия, защото стимулира производството на червени кръвни телца. Природолечители дори съветват с разтвор на сок от нар да се прави гаргара при болно гърло.

Британски специалисти препоръчват и всекидневен прием на сок от червено цвекло. Екип от университета"Куин Мери" открива, че съдържащите се в цвеклото неорганични нитрати, веднъж попаднали в организм,а се превръщат в азотен оксид, който действа съдоразширяващо и по този начин пада кръвното налягане.

Червеното цвекло е признато и като незаменим продукт за хората, страдащи от анемия. Богато е на желязо и стимулира образуването на еритроцити, подобрява кръвообращението и оросяването на мозъка.

Освен това сокът от цвекло е идеален за изчистване на токсините от организма. Смята се, че той регулира метаболизма, прочиства кръвта и действа антитоксично. Твърди се дори, че цвеклото има подмладяващо действие и всекидневният му прием може да предотврати появата на бръчки.

Глогът също се препоръчва при хипертония, нервна възбуда, страхова невроза, безсъние. Той действа успокояващо на централната нервна система, помага при сърцебиене, гръдна жаба, атеросклероза. Неслучайно е една от трите съставки в най-известната комбинация за успокоение – мента, глог и валериан. Действа благоприятно и при варикозни вени, сърдечни проблеми, както и при задържане на течности, защото има диуретично действие.

Канелата е идеалното средство против високо кръвно. При разтреперване, световъртеж или чувство за изнервеност без конкретна причина се препоръчва да се консумира една чаена чаша кисело мляко с една четвърт или една втора лъжичка канела в него. Тази смес бързо понижава кръвното. При световъртеж помага дори само ароматът на канела.

Освен това тя стимулира метаболизма и се препоръчва сутрин на гладно и вечер преди лягане да се пият 200 мл подсладена с мед топла вода, в която е разтворена 1 щипка канела. Смята се, че тази отвара подобрява обмяната на веществата, засилва съпротивителните сили и предпазва от сърдечносъдови инциденти. Канелата е полезна и при заболявания на стомаха, червата и черния дроб.

Но освен храни и подправки в борбата с високо кръвно помагат и етеричните масла. Определят като чудодейно това от иланг-иланг.

Използва се за ароматерапия, инхалации и масажи. Смята се, че инхалациите с иланг-иланг помагат срещу тревожност, вариращо кръвно, учестен пулс, напрежение, страхови неврози.

То има антидепресивно и успокояващо действие – стимулира нервната система, подобрява съня и повишава апетита.

Специалисти напомнят, че когато става дума за инцидентно вдигане на кръвно, изнервеност или световъртеж, много храни и подправки могат да окажат благоприятно действие, но ако кризите се повтарят често или се вдига кръвно всеки ден, е задължителна консултация с лекар, за да се избегнат инциденти.