Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Мръсният въздух, непрекъснатата работа на компютър и злоупотребата с телевизия и мобилни телефони вредят необратимо на зрението. В България обаче съществуват множество полезни билки не просто за здраво сърце, бъбреци или стомах, но и за силни очи.

Една от най-полезните е очанката, както подсказва и името й. Учителят по йога и създател на центъра по природолечение "Дар" Алексей Скворцов препоръчва отвара от очанка да се използва за всекидневно за промиване на очите, както и за компреси при конюнктивит, запушени слъзни канали и ечемик.

В "Енциклопедия за здраве" природолечителят обяснява, че тази билка има невероятно действие върху очите, защото помага при преумора и възпаления, дори при отслабено зрение и дегенеративни промени.

Според Скворцов с подходящ пречистващ режим, упражнения за очите, почивки на всеки час работа и промивки с очанка пациентите с очила дори могат да намалят диоптрите.

Учителят по йога обяснява, че за да се стигне до очни проблеми, в повечето случаи причината е умствено напрежение и неправилен режим на хранене и работа. Затова той съветва за ефективно подобряване на зрението задължително да се осъществи пълно пречистване на организма.

Други лечители подчертават, че освен външно билката може да се прилага и вътрешно. Очанката е богата на витамини от В групата, също така и на А и С, затова се смята, че освен при очни проблеми тя помага и при стомашни неразположения, възпаления на дихателните пътища, алергии, хрема и синузит.

Дава се и при хора, страдащи от липса на апетит, потиснатост, дори болни от жълтеница. Важно обаче за вътрешен прием е точната доза за приготвяне на отвара да е препоръчана от билкар, защото във високи дори очанката може да се окаже дори отровна.

На хора, които носят очила или работят дълги часове пред компютър, се препоръчва и консумация на боровинки.

Особено полезни са при хора, предразположени към диабет, защото, от една страна – предпазват от развитие на очни проблеми, свързани с това заболяване, а от друга – поддържат нивата на кръвната захар в норма.

Учени са установили, че боровинките могат да окажат положително действие дори при сериозни очни проблеми като катаракта.

Немски екип доказва, че при над 70% от пациентите в начален стадий на това заболяване, консумиращи редовно боровинки, се спира развитието на проблема.

Още в края на 90-те години на миналия век американски учени провеждат изследвания на над 50 вида плодове и установяват, че именно боровинките са най-силните антиоксиданти.

Препоръчват се след операции или за дамите – след раждане, защото консумацията им предпазва от образуване на тромби, тъй като съдържащите се в тях антоцианини и витамин К спомагат за поддържането на кръвоносните съдове.

Как да подобрите зрението с шафран четете в хартиеното издание на "168 часа".