Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

По традиция българинът поклаща глава хоризонтално за "да", докато цял свят това го разбира като "не". Не знам от къде е дошла тази национална особеност, може би още прабългарите често са прибягвали до шамарената фабрика за постигането на национално съгласие. А тя завърта главите хоризонтално.
В днешния глобализиран свят това различие води до сериозни международни недоразумения. Чух например един анекдот, че като девойка Сашка Васева флиртувала с млад американец. Той се влюбил, паднал й на колене и попитал: "Ще се омъжиш ли за мен?" Тя така се развълнувала, че останала без думи. А и не знаела много думи на английски. Успяла само да завърти главата хоризонтално за сакралното "да".
За неин ужас човекът направил много обидена физиономия, скочил и повече не се появил. Ето защо по-късно Сашка изпя знаменития си хит "Доларите в марки" - първата тухла в зданието на модерния попфолк. Когато през 1997 г. у нас се приемаше валутният борд, американският пътешестеник Стив Ханке настояваше да вържем лева за долара. Ангарски кимна вертикално и го върза за марката, защото у нас Сашка беше по-влиятелна от Стив.
Вярно, тази история може и да е зелен хайвер. За фолкпевиците се носят
всякакви невероятни
слухове и легенди,
които те сами си пускат
Но е факт, че ако искаш един американец да те хареса и одобри, длъжен си да кимаш нагоре надолу. За 25 години преход у нас възникна модерна прослойка, която вече кима според международния код. Това е тази част от елита, която професионално общува със Запада, често пътува по конференции и дори се връща със западни дипломи. Гордеем се с тези хора. Проблемът е, че когато чужденците разбират този елит правилно, простият народ ги разбира погрешно. Например реформаторът Москов обяснява как ще приватизира болниците и кима вертикално, по американски утвърдително. Дядо на село обаче смята това кимане за "не" и си казва: "Ще се мре! Тоя ще ни довърши!" А той, човекът, им желае само доброто! Защото кой е видял добро в болница?
Сериозен проблем е дали човек кима както мисли, или мисли както кима. С други думи, дали само клатенето на главата може да ни оформя възгледите и разбирането за политиката и икономиката. Според науката - може!
Има една много нашумяла книга на Нобеловия лауреат Даниел Канеман. Казва се "Мисленето", преведена е и у нас. На английски заглавието е
"Бързото и бавното мислене"
Това са двете мисловни системи, чрез които човек си прави изводите. Бързото мислене ги прави прибързано, интуитивно, защото човек по принцип е мързелив и пести мозъчна енергия. Докато бавното се опитва да анализира, да съпоставя, да преценява. За съжаление мнозинството от населението си спестява тези напъни.
Та бързото мислене често се влияе от пълни глупости. Ето например един психологически експеримент, описан в книгата. Група участници слушат политически новини. Половината си клатят главите като за "да", другата половина - като за "не". Оказва се, че който си клати главата като за "да", обикновено вярва на новините и ги одобрява. А който клати за "не", ги отхвърля. Ето как клатенето на главата манипулира системата за прибързани изводи и в крайна сметка - политическите възгледи на тези, които не обичат много-много да се замислят.
Помните ли онова: "който не скача, е ченге"? Това е друг пример за психомоторно зомбиране. Уж пълни глупости, но така се управляват тълпите. С едното кимане, скачане или например хвърляне на домат. Няма мисъл, има само действие, което постига повече от дълги години размисъл. Ето и друг експеримент от книгата на Канеман. Вземате един молив и го захапвате между зъбите. Така устата застива в усмивка и вие одобрявате политическите новини. И обратното - който не е захапал молива, е скептик.
Аз няма да преразказвам тази книга, купете си я и я прочетете. Важното е как едното кимане или един молив могат
да вкарат нацията в капана
на прибързаните изводи,
от който тя никога не може да излезе.
Президентът Плевнелиев например обича да кима с глава като американец. Онзи ден обясни колко правилно България не е пуснала руските самолети за Сирия. Ако посланикът на САЩ е гледал, значи правилно го е разбрал. Обаче простият народ разбира тъкмо обратното. Тоя си клати главата като за "не", явно нещо ни будалка!
Или Кунева говори за закона срещу корупцията. Всичко е правилно, само дето дългият престой в Брюксел я е научил да си тръска главата вертикално за "да". Жълтите павета й вярват, но дъртите провинциалисти - не. Защо? Защото движението на главата я опровергава.
Комисарката Кристалина вече доста години живее по света. Затова не осъзнава, че дава противоречиво послание, когато ни препоръчва да приемем повече бежанци, защото те са млада и свежа работна сила, а народът застарявал. Чудесно говори, но кима вертикално, а това разваля ефекта. И народът си казва: "Тази ме будалка? Хем не ми стига пенсията, хем сега ще храня и сирийци!"
Нещо повече, при жените прическата усилва ефекта. Спомняте ли си как си тръскаше косата министър Масларова? Само нагоре-надолу.

Целият анализ четете в хартиеното издание на в. "168 часа"