Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

На следващите парламентарни избори през 2017 г. може и да не се гласува.
Партиите в парламента ще поръчат бюлетините в печатницата в Костинброд според броя на депутатите от всяка партия. Може да предвидят и 10-ина палета брак за деня за размисъл...
Лек съспенс ще вкара само групата на независимите народни избраници, които ще се отцепят в следващите месеци. А техните гласове може да бъдат купени директно на търг с явно наддаване в пленарната зала. Този парламент, така или иначе, е в най-ниската точка на представителност в последните 23 години и точно затова депутатите в 42-рото Народно събрание вече изглеждат абсолютно самодостатъчни и без връзка с избирателя.
Предстои само да се определят квотите в бъдещото мнозинство и те да бъдат копирани във всички министерства и агенции, за да се разпределят точно постовете в новото управление по модела на тройната коалиция "БСП-НДСВ-ДПС", или икономически казано 8-5-3.
Единственият проблем на тези депутати да оцелеят в следващите 4 години е злобата - никое Народно събрание, дори и тези в първите години на прехода не е стартирало с толкова силна омраза.
На този фон единственият шанс за прагматичност и съгласие е правителството на Орешарски. Но само ако то действително бъде конструирано на експертен принцип, с ясна и целенасочена програма в интерес на хората, както го рекламират до момента.
Трудно е обаче да повярваме, че големите партии ще загърбят икономическите си приоритети и кръгове в името на обществения интерес по простата причина, че в последните 23 години почти не сме го виждали.
Така че най-вероятно дори и с програмен кабинет ни чака подмяна на вота. И няма как да е иначе, защото и този път, въпреки че бе заявено ясно на протестите желанието за мажоритарни избори, отново гласувахме за партии, а не за конкретни хора. Затова и вотът бе така разпилян.
Но пък новото правителство може и да се еманципира по модела на прокуратурата, както е модно напоследък.
Ако скъса пъпната си връв с партиите майки, може дори да изкара мандата си, колкото и невероятно да изглежда това в този момент.
И в крайна сметка да се предотврати така очевидната подмяна на вота.