Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Сигурно е, че когато дойде време за съдебни дела, от драматичните разкрития на прокуратурата за незаконното подслушване ще е останал само спомен за предизборен скандал, но не и ефективни присъди за главните герои.
И това не е опит за предсказване на бъдещето, а най-обикновен анализ на миналото. Той показва недвусмислено, че големите разследвания (по скандални афери и срещу висши държавни служители) се започват от магистратите ни с ефектни арести, качени днес дори и в youtube, но завършват почти винаги с тихи поражения в съдебната зала.
В конкретния случай моята лична прогноза е, че посочените от прокуратурата виновници за незаконно използване на СРС ще бъдат уличени единствено в административни нарушения. Но това не е най-важното...
Скандалът за пореден път хвърля светлина върху сенките на най-тайните служби във Вътрешното министерство и вади наяве един упорито крит проблем - върху тях няма достатъчен външен контрол. А липсата на контрол създава предпоставки за злоупотреби. И оттук за пореден път след всеки подобен скандал идва и големият въпрос - трябва ли те да останат в МВР?
Да, вярно е това, което казва главният секретар на министерството Калин Георгиев пред в. "24 часа" - навсякъде в Европа тези технически звена са в самото министерство. Да, но ние дори и като член на Европейския съюз реално не сме в Европа. Ние, българите, сме в Европа само географски - нито имаме нормален социален статус като хората в изброените от г-н Георгиев държави, нито носим тяхната отговорност и морал.
Ние сме бедни, с тотално сбъркана от гангстерския преход ценностна система и съответно много корумпирани. Точно затова не е никак разумно за нас да важат техните (европейски) правила. Защото ние със сигурност ще намерим начин да ги заобиколим или прегазим, независимо дали с отвертка в ръка или по някакъв друг начин.
И тук не става въпрос само за отделите в тайната СДОТО, ангажирани с използването на СРС. Ами т. нар. външно наблюдение? Хората, които тайно следят, наблюдават, снимат, филмират. Публична тайна е какъв частпром се е вихрил там през годините. Очевидно в МВР с опазването на тайната има сериозен проблем - оттам непрекъснато изтича класифицирана информация - на флашки, дискове, ксерокопия на цели разработки и досиета. И колкото повече наближават изборите, толкова по-мощен е течът.
Само гобленарките в кръжоците по бродиране не знаят, че всеки "по-отворен" бандит срещу неголяма сума тутакси научава "закачен" ли му е телефонът, по искане на кого и колко бригади на Външното го дебнат по улиците.
Единствената неточност в сигнала до Станишев (най-вероятно умишлено добавена към фактите в милиционерско-оперативен стил) е, че подобни структури се използват срещу политически опоненти. Политиката е твърде скучна и частпромът в разузнаването от години работи за бизнеса (виж разследването от 3-та до 8-а стр.). Политиката у нас, уви, от години е функция на бизнеса, а не обратното.
А щом контролът върху тези свръхтайни служби не може да се осъществява в МВР, редно е те да бъдат изведени от там. Същото важи и за ДАНС, но и за Военното разузнаване, където пък съвсем никой не знае какво се случва.
Най-добре е тази външна техническа служба да обслужва и МВР, и ДАНС, и чисто разузнавателните служби. И да бъде контролирана от комисия от депутати и експерти, включително и от неправителствени организации след съответните проверки и ангажименти за опазване на тайната.
В противен случай ще чакаме следващия скандал преди следващите избори...