Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Румен Радев СНИМКА: Архив
Румен Радев СНИМКА: Архив

Почти всички от кратката листа, въведена с конституционните промени, са свързани с ГЕРБ, президентът не може да подбира и министрите

“Ще карам поред, по домовата книга” - така преди две седмици президентът Румен Радев обясни как ще избере служебен премиер, стигне ли се дотам. Което изглежда все по-близко след хода на ГЕРБ да предложат кабинет “Габриел” с имена, които не са договорени с ПП-ДБ.

Според промените в конституцията, приети в края на миналата година, президентът вече има списък, от който да избира служебен премиер, като листата е от едва 10 души. Това са председателят на Народното събрание, управителят или подуправител на Българската народна банка, председателят или зам.-председател на Сметната палата и омбудсманът или негов заместник.

“С поправките в конституцията не е ясно кой ще носи отговорност при евентуално служебно правителство. Аз имам ограничена възможност да избера министър-председател. Той от своя страна трябва да избере министри, а аз с моя подпис, с мой указ формално, юридически, да поема отговорност за тях, без да ги познавам”, описа ситуацията самият Радев в началото на месеца.

Президентът подчерта, че не може да бъде принуден да подпише указ за назначаване на служебно правителство, ако не е съгласен със състава му, но даде да се разбере, че едва ли би прибегнал до такъв ход, защото “отиваме в хипотезата на една дълбока парламентарна и конституционна криза, от която никой няма интерес”.

Ето хората, от които Радев ще трябва да избира за служебен премиер:

1. Председател на Народното събрание в момента е Росен Желязков. Той е едно от знаковите лица на ГЕРБ, а името му е в проектосъстава на кабинета на Мария Габриел като за министър на иновациите.

2. Димитър Радев е управител на Българската народна банка от 15 юли 2015 г. - избран след номинация от ГЕРБ и Реформаторския блок. По предложение отново на ГЕРБ беше преизбран от настоящия парламент за втори 6-годишен мандат през юли 2023 г.

Oт 1992 дo 2001 г. e зaм.-миниcтъp нa финaнcитe в 6 пopeдни пpaвитeлcтвa с ресор дъpжaвeн бюджeт и дъpжaвни paзxoди, след това 14 г. работи в MВФ.

Подуправители на БНБ са:

3. Андрей Гюров от “Продължаваме промяната”, който в предишните събрания беше шеф на депутатите на ПП.

4. Петър Чобанов от ДПС, дългогодишен депутат и министър на финансите в правителството на Пламен Орешарски.

5. Радослав Миленков е работил в Европейската централна банка, а преди да влезе в БНБ, бе председател на УС на Фонда за гарантиране на влоговете в банките (включително при фалита на КТБ). Избран през 2019 г. по време на третия кабинет на Борисов.

6. Председател на Сметната палата е Димитър Главчев, дългогодишен депутат от ГЕРБ и председател на 44-ото народно събрание.

Заместниците му в Сметната палата са:

7. Горица Грънчарова - Кожарева, която работи в институцията от 2005 г.

Горица Грънчарова - Кожарева
Горица Грънчарова - Кожарева

8. Тошко Тодоров е бил зам.-шеф на НАП по време на първото правителство на ГЕРБ, след това е главен експерт и оперативен помощник на главния секретар на МВР Калин Георгиев.

9. Омбудсман е проф. Диана Ковачева. Тя обаче прекратява предсрочно мандата си, след като беше избрана от ПА на Съвета на Европа за български съдия в Европейския съд по правата на човека, където заминава през април.

Диана Ковачева с Елена Чернева-Маркова
Диана Ковачева с Елена Чернева-Маркова

10. Зам.-омбудсман е Елена Чернева-Маркова. Тя е юрист с дългогодишна практика, била е дълго време шеф на Националното бюро за правна помощ. Тя ще довърши мандата на Ковачева като омбудсман, докато парламентът избере нов догодина.