Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Може да изглежда като парадокс, но според мен най-печеливш на изборите в Гърция е губещият - партията СИРИЗА и нейният водач Ципрас. Размина се с горещия картоф само с 3 на сто. А най-големият губещ е традиционната ренегат-социалистическа партия ПАСОК. Сега ще  се наложи пак да участва в управляващата коалиция с “Нова демокрация” (НД) и окончателно да мине под дъгата.
Бедни ми, бедни Венизелос! Кой те подкокороса да забиеш ножа в гърба на Папандреу миналата есен, точно когато най-сетне той се реши на една достойна постъпка - поиска референдум за “спасителния план”? Лакомията за поста? Е, сега ще влезеш в историята като партийния гробар. Венизелос гробаря. Да се сеща Мистър Клийн.
Много форумци ме наругаха преди година и половина, когато написах, че голямата политическа фамилия Папандреу е на път да слезе от сцената, а ПАСОК - да се самоунищожи като партия. Не се иска много акъл. Нещата са прости - ако лява партия води дясна политика по време на криза, тя мигом става ненужна. Казах ли - да се сеща Станишев? Неговото БСП веднъж съгреши в тройната коалиция, но сега пак приобщи олигарсите и пак не е никаква лява опозиция. На Орлов мост не желаят и да чуят за нея. И подобно на ПАСОК, БСП бленува коалиции с центродесните, било то Кунева, ГЕРБ или Института по пазарна икономика.
В криза е като на
война - или си с
едните, или с другите
Когато човек казва очевидните прости истини за политиката, налага се да понася ругатните и отляво, и отдясно, и дори да им се радва. Не те ли наругаят, значи нищо не си казал. За един журналист злобата на интернет пианистите е като държавен орден. Слава богу, днес вестоносците не ги убиват, освен словесно.
Като пиша това, аз не отхвърлям великолепието на десните идеи. Но както човек има нужда от два крака, така и политиката има нужда от истинска левица и истинска десница. Когато левицата мине отдясно на десницата, тя съсипва и държавата, и себе си, както направи Папандреу, а след него и Венизелос.
Затова нека другарят Станишев и грухолигарсите отворят ушите си за лявата вест от Атина и да пуснат в душите си лявата благодат. В момента започва разкостването на Гърция от световните олигарси - Блумбърг още преди няколко месеца дойде да купува Акропола. Народът ще е вбесен още утре. Безработицата сега е над 22 на сто, утре ще е над 30 на сто.
Младежта ще се разбяга. На това отгоре дефицитът отново ще расте и Гърция пак няма да може да си обслужва дълга.
Много скоро поне 80 на сто от гърците ще намразят колабораторите до смърт. Сега са само 60 на сто. И най-малко ще пострада Нова демокрация, тъй като това си е дясна консервативна партия и от нея се очаква да затяга коланите, да съкращава служители и да премахва социалните придобивки. Тя е вярна на себе си. Но какво прави ПАСОК в тази дясна утопия? Защо по дяволите държи това С в петте букви? А какво правеше това С в БСП, когато бе приет плоският данък?
Чао, ПАСОК. СИРИЗА печели,
 защото от днес тя вече е официалната лява опозиция в една двупартийна система. Тя ще направи правителство в сянка и ще чака своя ред. Това не е малко, тъй като СИРИЗА бе създадена едва през 2004 година, през 2009 спечели едва 4 процента от гласовете на националните избори, а само преди месец още беше хлабава коалиция, в която едни партии влизаха, а други напускаха като през въртяща се врата.
Ако Алексис Ципрас трябваше да направи правителство днес, той щеше да влезе в минно поле без минотърсач. Андреа Меркел го предупреди - Тройката щеше да спре да зарежда гръцките банкомати с евро. След което щяха да му спрат плащанията за бензин, за храни и така нататък. Народът трябва да е много убеден, за да понесе тези жертви. Изборите показаха, че в момента народът се страхува да излезе от капана. Наистина, над 60 на сто от гърците не одобряват "спасителния план". Но пък над 70 на сто се страхуват от напускане на еврозоната. Затова Самарас изгради кампанията като референдум за еврото - или гласувате за мен, или Ципрас ще върне драхмата. И спечели пирова победа, което ще стане ясно още това лято.
Именно страхът от напускане на еврозоната даде победата на Нова демокрация, плюс легализираната фалшификация на 50-те мандата бонус. Но само след 3 месеца гърците ще се радикализират още повече. Защото нещата очевидно ще продължат да се влошават и да отиват към нови избори.
Може ли Самарас да изкара цял мандат?
Според мен - абсурд. Все пак той разчита на депутатите от ПАСОК, а те по принцип се водят социалисти. Рано или късно, ще бъдат принудени да напуснат кораба.
Така че Ципрас получава ценна отсрочка. В момента той не разполага с достатъчно административни кадри, няма квалифицирани финансисти, нито пък и сериозни връзки по върховете в Европа. Тъкмо обратното - големите европейски играчи щяха незабавно да го бламират. Преди три седмици Оланд отказа да се срещне с него, за да не вбеси Меркел предизборно. Но ако се съди по резултатите от френските избори в неделя, много скоро в Европа ще задуха различен вятър. Франция се превръща в алтернативен властови център, към който ще гравитират Испания, Италия, Португалия, Ирландия - поради простата причина, че фискалната строгост от германски вид ще им докара леви революции.
Едно е ясно - че дълговата криза ще се задълбочава, а Гърция няма да се успокои. Още наесен гърците ще са готови за по-радикална промяна. Ако днес беше спечелил изборите, Ципрас щеше да има едва 130 депутата от общо 230 в парламента. Ако пак се яви на избори наесен или догодина, вероятно ще има 150 - 160, предостатъчно, за да извади Гърция от колониалния капан. Единственият въпрос е - дали еврото няма да рухне още преди в Гърция да дойдат следващите избори.
ВОТ: Гърците избраха да ги управлява десницата, но с малко.
ВОТ: Гърците избраха да ги управлява десницата, но с малко.