Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

БОРИСЛАВ САРАФОВ
БОРИСЛАВ САРАФОВ

"Британската национална агенция по борба с престъпността ни съдейства най-активно. Водим преговори и с една от най-големите международни одиторски компании, която ще поканим да извърши цялостен одит на "Нексо", каза за Нова тв директорът на Националната следствена служба Борислав Сарафов.

По негови думи обвинените от компанията са едни от най-богатите българи в света.

"Ще възложим финансов анализ на тази компания. Тя е една от най-големите световни компании, които се занимават с подобни разследвания. Те провеждат криминални разследвания и имат изключително богат опит", каза още той.

"Това е сложна схема за всички и нищо не може да се обясни по елементарен начин. Това разследване ще продължи дълго време. Тук е необходимо установяването и проследяването на много сериозен финансов поток, на много сериозни проверки по отношения на ИТ технологиите", допълни Сарафов и обясни, че в България няма конкретна регулация относно криптовалутите. 

Той уточни, че няма конкретна регулация в нашата страна относно криптовалутите.

"Обвинени са 4-ма души, двама от които са в неизвестност. По всяка вероятност това са хора на ръководна позиция в компанията. Това са високоинтелигентни, изключително образовани и уважавани граждани на света. С усмивка мога да кажа, че човек трябва да се гордее, че тези хора са българи", коментира Сарафов и обясни, че това "не са наркодилърите от Обеля".

Той не спомена имената на обвинените, но уточни, че са на ръководни позиции в самата компания.

"Няма да кажа имена. Политиката на прокуратурата не предполага да се казват имена", каза Сарафов. 

По негови думи това са едни от най-богатите българи в света. "Двама души от обвиняемите са в неизвестност. Те ще бъдат издирени, за да им бъдат повдигнати обвинения. Нашите данни са, че не са в страната", обясни той.

От "Нексо" твърдят, че става дума за политическа атака.

„В нашето разследване няма нищо политическо. Кой е замесен ще се установи тепърва. Ние работим стриктно, само по доказателствата. Те са съответните справки, извлечения, разпити. Това е в рамките на разследването”, обясни Сарафов.

Ако имат отношение към престъпна дейност, политиците ще бъдат разпитани, каза още той.

От други страни получихме информацията и софтуер, с който можем да работим. Едно такова деяние не може да се разследва конвенционално - с изземане на документи. В момента няма нито един лист хартия, всичко вече е дигитално. Най-активно ни съдействат колегите от британската национална агенция по борба с престъпността, посочи шефът на следствието.