Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Д-р Недялко Калъчев, собственик на една от
големите вериги лаборатории в
страната, обясни и показа нагледно в студиото на бТВ как да се вземе проба от носа при домашен тест за коронавирус.
Д-р Недялко Калъчев, собственик на една от големите вериги лаборатории в страната, обясни и показа нагледно в студиото на бТВ как да се вземе проба от носа при домашен тест за коронавирус.

Д-р Недялко Калъчев, собственик на една от големите вериги лаборатории в страната, обясни и показа нагледно в студиото на бТВ как да се вземе проба от носа при домашен тест за коронавирус.

Категорично не трябва да се бърка вертикално навътре в ноздрата, нито просто да се обира секрет по края й, а тампонът да се насочи почти хоризонтално в посока скулата, т.е. синуса. Нали сте виждали в литературата за йога как се е правело от столетия почистване на носа по този начин, навремето с въженца с восък, обясни той.

Докторът обясни, че по принцип всички тестове със слюнка не са достатъчно надеждни. Именно такива се правят в училищата и директори алармират, че не е нормално от десетки хиляди взети проби да има 2-3 положителни.

Над 75% от пробите само за София град, които пуснахме

последно, бяха омикрон суспектни, обяви Недялко

Калъчев.

При бърза национална извадка, която направили преди това, процентът е бил около 50, разказа

д-р Калъчев.

Имаме колеги с бустер, които се оказаха положителни на вируса, но те са без симптоми, обясни още експертът в отговор на въпрос заразяват ли се ваксинирани.