Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Кадър от задържането на Бабичката
Кадър от задържането на Бабичката

Тя казала, че бил пухкав с тъмна кожа, а той бил слаб и светъл

Има само оперативни данни и догадки, но не и доказателства. С този мотив Софийският градски съд пусна на свобода Илиян Димитров-Бабичката, обвинен, че е откраднал джипа на президента (2012-2017 г.) Росен Плевнелиев.

Джипът беше задигнат в мол в средата на декември пред погледа на съпругата на Плевнелиев Деси Банова. Мъж с раница се сблъскал с нея, а след секунди тя видяла как друг кара джипа. На гърба на първия била джаджа, която прехваща и усилва сигнала от ключа на колата. Другата част от устройството била у шофьора. Тя предала сигнала, за да се подкара колата. Схемата работи основно в молове, а “24 часа” я описа подробно преди 3 месеца.

Седмица, след като бе задигнат джипът, Деси Банова ходила на разпознавания. Там посочила един мъж. Той обаче не е бил задържан, разказаха тя и Плевнелиев пред “24 часа”. Вместо това навръх Бъдни вечер столичната полиция задържа Илиян Бабичката.

Тогава обаче не бяха открити други двама мъже - Владо Македонеца и Ивайло Фаската. Те са обявени за издирване.

Затова в понеделник съдът изтъкна, че Банова е описала “пухкав мъж с черна кожа”, а Бабичката е слаб и светъл. В дома му не била открита и джаджата, с която е източена информация от ключа. Така магистратите отмениха задържането му под стража, наложено от районния съд, и пуснаха мъжа без каквато и да било мярка за неотклонение, а решението е окончателно.

“Станахме свидетели на един фарс. Още от самото начало, вместо да блокира изходите на София, полицията обикаляше паркинга на мола”, каза Плевнелиев. И обясни, че от беемве, каквато е крадената кола, имат специални защити и са можели да локализират колата след сигнал на полицията. Такъв обаче бил подаден едва две седмици по-късно и не върнал резултат.

Той отказа да коментира решението на съда, тъй като в демократичните страни това не се прави. Има 10 души, които могат да откраднат такава кола. МВР трябва да ги знае и следи, категорични са Плевнелиев и съпругата му.

Бабичката е с много криминални прояви. Само допреди няколко години той е имал 27 задържания за кражби. За последно е хванат на 2 януари 2019 г., след като близо две години бил обявен за общодържавно издирване заради присъда, която му е била поставена пак за кражба на кола през 2016 година. Във втория ден на 2019 г. Бабичката бил толкова изненадан от действията на полицаите, че дори не успял да окаже съпротива. След като бил окован с белезници в покрайнините на София, бил качен на полицейска патрулка и откаран в Софийския затвор, за да излежи наказанието си от 10 месеца.

Наскоро натопил свой конкурент за грабеж, а Фаската му станал кошаревски свидетел, разбра още “24 часа”. По случая е образувано досъдебно производство.