Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Мъжът беше погребан заедно с 9-годишния си син Джелил и 6-годишната си дъщеричка Айфер

Събират кръв за 17-годишния Октай, който бе пометен, докато минава пеша

Речица плаче. Селото не може и най-вероятно никога няма да се отърси от трагедията, която сполетя семейство Хюсеин.

Това разказват близки на 33-годишния Нури, който загина заедно с двете си деца на 13 септември вечерта в зверска катастрофа в Айтос. Като по чудо тогава оцеля майката Фатме, но мъжът заедно с 9-годишния им син Джелил и 6-годишната им дъщеря Айфер починаха на място, след като колата им бе пометена от тежкотоварен камион.

Заради жестоката трагедия община Айтос обяви ден на траур още на следващия ден, а семейството бе погребано заедно в родното им място - Речица. Според кметицата на селото Фатме Хасан случилото се е разстроило всички местни, които познават добре фамилия Хюсеин.

"Страдаме след това, което стана, и се притесняваме изключително много за Фатме, която не можеше да стои на краката си от мъка - казва Хасан. - На погребението тя изплака очите си. Държаха я от двете страни, за да може да ходи. Това беше един от най-тежките моменти в живота на жителите на Речица. Не може да си представите колко болка изпитахме, когато трябваше да се разделим с Нури и малчуганите. Близките им не са на себе си."

Кметицата допълва още, че мъжът ще липсва на всички, тъй като помагал на много местни. Съвсем наскоро организирал поредния курбан, на който прииждали най-бедните жители, за да се нахранят. Нури често правел такива, а хората знаели, че винаги могат да си вземат топла храна за вкъщи, в случай че нямат такава. Въпреки щедрите почерпки Хюсеин никога не парадирал с финанси. Занимавал се със сортиране на животински отпадъци и дори имал голям цех в Айтос, който бил наследен от бащата на жена му.

"Лично познавах момчето, защото участвах в изграждането на производствената му база в морския град - разказва един от колегите на Нури. - Работеше като вол наравно с всички останали, без да се оплаква. Не се правеше на голям началник и не седеше отстрани да наблюдава като повечето. Мога да кажа, че беше изключително работлив. Само някой да му кажеше, че трябва нещо да се свърши, той хващаше инструментите и го правеше, без да задава излишни въпроси или да се кара. Беше приятел с всички нас. Умът ми не може да побере това, което се случи.

Добър човек, който не заслужава такава съдба. Мога да допълня за него, че много си обичаше колата. Караше волво и му обръщаше специално внимание. Винаги беше спретнато и лъщеше. Пазеше го като очите си. Дано сега да е на по-добро място. Мир на праха му!"

Кметицата на Речица също описва Нури като работлив. Преди години той заминал за Нидерландия, където изкарал немалко време. Искал да спести повече пари, за да може с Фатме да се преместят от селото в Айтос, където мечтаели да си построят къща. Някъде през 2019 г. това се случило. Нури се завърнал в България и със съпругата му се нанесли в новия си дом.

"За съжаление, къщата е разположена много близо до мястото, на което тирът блъсна колата им", казва градоначалникът.

Според властите в нощта на катастрофата семейството пътувало точно за село Речица, за да посетят родителите на мъжа.

Дни след фаталния сблъсък жители на Aйтос излязоха на протест на кръстовището пред горското стопанство. Той бе проведен под наслов "Стига жертви", а присъстващите настояха за обходни маршрути и поставяне на кантари, през които да минават тировете. Те се заканиха, че пътят ще бъде затворен, а на тежкотоварните автомобили няма да им бъде позволено да преминават. Хората бяха категорични, че стачките ще продължат, докато институциите не се съгласят да изградят околовръстен път. Обясниха още, че мястото, на което загинаха бащата и двете деца, се наричало "пистата на смъртта".

За съжаление, лошо остава състоянието и на 17-годишния Октай, който също бе пометен от камиона. Момчето беше настанено в реанимацията на УМБАЛ - Бургас, в тежко състояние с черепно-мозъчна травма. В социалните мрежи негови близки дори публикуваха призив за помощ. В пост те написаха, че той се нуждае от кръв и всеки, който изяви желание, може да дари такава, за да бъде спасен животът му.

Какво се знае за камиона убиец?

Проверка в системата на Изпълнителната агенция "Автомобилна администрация" показа, че машината е преминала периодичен технически преглед, а шофьорът е представил необходимите документи за това. Според първоначалния оглед на полицията обаче катастрофата е причинена заради техническа неизправност, след като спирачките на тира са отказали, както и заради несъобразена скорост. Съмненията, че водачът е седнал пиян зад волана, бяха отхвърлени още в първите минути, тъй като кръвната му проба за алкохол се оказа отрицателна.