Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Доскоро на Юпитер се приписваха почти свръхестествени способности на пазител на Земята от астероиди и комети, но тази теория все по-често се пропуква.

Много изследователи твърдят, че може би е точно обратното. Според тях вече има достатъчно данни, че гигантът всъщност отклонява летящите обекти към вътрешността на Слънчевата система, вместо да ги отблъсква и да ни предпазва от тях.

Компютърни симулации и 3D модели, проследяващи движението на планетите, потвърждават, че блуждаещите астероиди много лесно могат да бъдат привлечени към Земята поради гравитационното въздействие на газовите гиганти.

Астрономите, поддържащи тази теория, смятат, че Юпитер съвсем не е пазител на Земята. Според тях, когато е била съвсем млада планета, „Синята точица“ е била обстрелвана от огромен брой ледени обекти и астероиди. Това обаче съвсем не е минус, тъй като може би именно така се е зародил животът.

Юпитер не ни спасява и преди около 66 милиона години, когато комета или астероид, широк между 10 и 80 километра, удря Земята и този катаклизъм води до изчезване на динозаврите.