Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Интересни са предположенията на учените и за това какво представлява монограмът на Асеневци. В тази връзка те допускат и връзка с единствения предполагаем български царски герб - този на рода Дуло.
"100 процента е лигатура, защо не и монограм - казва д-р Росен Милев. - Засега
имаме две гледни точки Едната е, че това е лигатурен знак, тоест съчетание между няколко букви. От името Асен, защото имаме буквата "А" и също буквата "енс", която се чете "ен", имаме и "С", и "Н". Отделно вътре в знака има и "У".
От своя страна това също има две възможни интерпретации - едната е, ако изходим от знака на рода Дуло, който се тълкува като лък - стрела по средата и двете части на лъка отстрани. Така, ако Асеневата династия следва старобългарската традиция, и това "Y" е всъщност стрелата. Смята се, че другата родова линия на Асеневци е тюркската и по този начин може да се разглежда като развитие на стария знак на рода Дуло. Ипсилон с две хасти (ІYІ) е древен символ, използван в тюркски, вкл. хазарски, и прабългарски археологически паметници. Смята се, че е изписан с прабългарски руни.
Втората интерпретация, която за мен е по-вероятната, е като лигатурен знак - съчетание между няколко букви - имаме едновремено буквата "аз", което се чете "А" и "ас", което се чете "Н" - началото и краят на името "Асен". Освен тях имаме и "С" и "Н". В повече тук е буквата "У" и тя би могла да бъде интерпретирана или по символен начин - като стрелата и лъка, която е характерна и за българи, и за кумани, и за готи, или другата възможност - като буквата "игрек"."
Ученият обаче няма колебание по въпроса
за значимостта на откритието:
"Защо е важно откритието на този монограм като знак на управляващата династия от Второто българско царство? Първо защото ние от други български царски родове освен предположението за Дуло нямаме запазени такива знаци, гербове или монограми. И второто - защото този знак е върху погребалния плащ на една готска принцеса, каквато е Мария Мангупска, оттук нататък взаимовръзката готи - българи вече не може да бъде пренебрегната."


По отношение на твърденията на румънските историци, ученият смята, че те са неоснователни.
"Румънците претендират, че това не е българска, а е влашка династия, което според мен, а и не само според мен е манипулативно, трябва да уточним, че по една от линиите на своето родословие това са романизирани готи, а не власи - това е моята теза. Власи е обединяващо понятие за романизирани народи, и то не само на Балканите - от "валахос" и "Валахия". Затова и поляците казват на днешна Италия "Влохия", а славянските народи възприемат понятието от езика на германските племена", категоричен е д-р Милев.