Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

До 2-3 дни щял да ги обяви и да успокои хората

Изборите ще дойдат и всеки ще получи това, което си е заслужил, загатна той посоката

“Тежките решения са тежки, докато ги вземеш.

Въпросът сега е

да си направя

разчетите кога

и как”

Това обяви премиерът Бойко Борисов във вторник. Така за трети пореден ден - след като първо пусна снимка с внуците си в неделя и текст, че “е време за техните усмивки и моите решения”,той потвърди, че развръзката предстои.

Думите му вчера дойдоха, докато шофираше джипа на НСО по строящата се магистрала “Европа” - пътя, блокиран от “отровното трио” с автошествие в неделя. А целта на обиколката му била да се покаже на хората какво се строи и ще може скоро да бъде блокирано - защото триото не го показало, поясни неколократно премиерът към спътника си в колата Николай Нанков. Зам.-министърът на регионалното развитие е членът на правителствения екип, който най-често придружава Борисов в обиколките.

До 2-3 дни премиерът и лидер на ГЕРБ планира да обяви взетото решение, стана ясно още от думите му. Засега обаче нямало да го направи, за

да продължат

протестиращите

да се чудят

Още в неделя те разчетоха посланието му като бърза оставка и оттогава са в очакване на такава.

“Тук съм подготвил до 2-3 дни едни решения много интересни, така че ще успокоим хората със сигурност. Те са тежки решения за разлика от тях, които ходят и събират CV-та - вече събират CV-та, ние имаме да решаваме за COVID-19, за болниците, имаме да решаваме за общините, имаме зелена сделка, имаме релокация. Имаме толкова неща, които трябва да се подготвят, за да се решат - най-голямата икономическа и финансова криза в света, по-голяма от Голямата депресия”, каза Борисов.

Решението на премиера вероятно ще бъде обявено в четвъртък при извънредно заседание на Народното събрание. То бе поискано от БСП и на него би трябвало да има изслушване на Борисов. При внесените подписи парламентарната шефка Цвета Караянчева е задължена да свика такова заседание, а четвъртъкът е последният възможен ден.

Не е сигурно

обаче дали

заседанието

ще се проведе, защото за него е нужно да бъде събран кворум от 121 народни представители. Кворумът не може да бъде постигнат без участието на депутатите от ГЕРБ и “Обединени патриоти”.

“Изборите ще дойдат и всеки ще получи това, което си е заслужил”, каза още Борисов по повод решението, което е взел.

С това като че ли очерта по-ясно посоката на своето решение - оставка на правителството и предсрочни парламентарни избори.

Това бе един от основните варианти на Борисов, които “24 часа” описа в броя си от понеделник.

Ако това е решението, взето от министър-председателя, би трябвало

предсрочните

избори да се

проведат

най-късно в

първата седмица

на ноември,

тъй като при бърз отказ на ГЕРБ БСП и още една партия да съставят правителство в този парламент, Румен Радев ще може да го разпусне в началото на септември.

“Другите да му мислят. Слушам ги, че искат да влязат в парламента и да бъдат силна опозиция. Да влязат и да вземат депутатска заплата за три дни в седмицата. Ама и тук

нещо съм им

замислил, много

ще им хареса”, каза още Борисов по адрес на организаторите на антиправителствените протести. С което подкрепи подозренията, че наистина се подготвя да прекрати управленския мандат предсрочно.

“Двуличието отново ще блесне със страшна сила”, визира Борисов протестиращите извънпарламентарни партии.

Подаването на оставка и предсрочни избори през есента е бил вариант, който премиерът е обсъждал със свои близки от ГЕРБ, научи “24 часа”.

Борисов обаче все още не се е отказал и от варианта, в който той подава оставка като министър-председател, а управляващите от ГЕРБ и “Обединени патриоти” излъчват нов кабинет с нов премиер.

Този вариант бе лансиран от него в речта му пред националната конференция на ГЕРБ в София на 5 август. Ден по-късно обаче, след коалиционен съвет на Борисов с лидерите на патриотите Валери Симеонов и Красимир Каракачанов, председателят на НФСБ обяви, че Борисов остава министър-председател до края на мандата през пролетта на 2021 г., а правителството продължава да управлява в непроменен състав.

При този сценарий ще има време Народното събрание да приеме актуализация на бюджета за тази година, с която да се финансират извънредните социални и икономически мерки срещу кризата, предизвикана от пандемията от COVID-19, за които говори Борисов в речта си пред ГЕРБ.

Заради това и репликата му от вчера, че докато протестиращите събират CV-та, той има да взема много тежки решения за зелената сделка на ЕС и програмите за следващия програмен период, бе разтълкувана и като отворена врата сегашното управляващо мнозинство

да опита

да завърши

мандата си

“Имаме толкова много неща, които трябва да се решават. Ние на провокации не се поддаваме”, каза още Борисов, докато шофираше джипа.

Политическите му изявления бяха накъсвани от обяснения докъде е стигнало строителството на магистрала “Европа”, която ще свързва София с границата със Сърбия и оттам с Белград. Според министър-председателя трасето ще бъде завършено през септември. Тръгва и ново строителство на “Хемус” от Велико Търново в посока София и в посока Търговище, обясниха още Борисов и Нанков. Започнала е и рехабилитация на Айтоския проход, който свързва Северна и Южна България, а обходният път на Габрово вече е одобрен от Европейската комисия и няма да се налага България да връща пари от еврофондовете заради него, обясни Нанков.

Аз съм

премиерът,

направил

най-много

магистрали,

не се сдържа накрая Борисов, докато караше по бъдещата “Европа”.

Премиерът: Бившият ми министър е гузен и уплашен след клипа

Без да го споменава поименно, Бойко Борисов коментира язвително лидера на “Да, България” Христо Иванов във връзка с видеоклипа от нощта на неделя срещу понеделник, в който се споменаваше и името на лидера на бившата “мутренска” групировка СИК Младен Михалев - Маджо.

“Аз на един мой министър бивш само като му видях гузната физиономия, уплашена, той знае какво прави. Двуличието ще им блесне със страшна сила, със страшна сила. Всичко рано или късно излиза наяве, за радост”, коментира Борисов във вторник. Той дори лично препратил клипа на Иванов, за да се видел в огледалото.

“Ама такова оправдаване, такова бягане, той само да се погледне в огледалото. Да се погледне, защото аз му го препратих това клипче, да си погледне гузната физиономия”, разказа Борисов.

На прочулите се вече кадри се вижда как бившият царски депутат Димитър Ламбовски се доближава до Христо Иванов на Орлов мост и иска да се снима с него като с бъдещ премиер. След което Ламбовски му споделя, че си е изключил телефона, защото някой се е обадил на Маджо. А Иванов смутено го прекъсва и му казва, че ще говорят по-късно.

Час по-късно вчера във видеоизлъчване във фейсбук, което трябваше да е посветено на главния прокурор Иван Гешев, Иванов отговори на Борисов. И го призова да излезе и да разкаже детайлно за отношенията си с Маджо и Румен Николов - Пашата. Иванов обвини, че пристанището на Варна е дадено на СИК и ако някой ден дойде на власт, ще ревизира тези сделки.