Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Няма да гледам мачовете, ако играчите коленичат преди тяхното начало. Доколкото разбирам, се подготвят подобни провокации и не смятам да участвам в тях. Ще ме изгубят като зрител", обяви в характерния си безцеремонен стил президентът Доналд Тръмп. Повод за гневната му реакция бяха сигналите, че звездите в американския футбол планират свой начин на протест срещу полицейското насилие над афроамериканци в САЩ.

Играчите започнаха да се наговарят в социалните мрежи да следват един и същи сценарий преди началото на мачовете от Националната футболна лига (НФЛ). Любимците на феновете планират да клякат на земята, докато на стадиона звучи химнът на страната. По този начин изключително известните и богати момчета се надяват да покажат на сънародниците си, че не са безучастни към продължаващите протести след смъртта на цветнокожия арестант Джордж Флойд.

Изглежда, че и собствениците на отборите от НФЛ

са склонни

да подкрепят

своите играчи

Което още повече вбесява Тръмп. Той се надяваше поне колегите милиардери да останат на негова страна във войната с набиращото все повече енергия движение срещу расизма. Самоувереният американски президент със сигурност не може да повярва какво се случва в собствения му двор. Опитите му да потуши напрежението с надменност и заплахи не сработиха. Поданиците му остават твърдо решени да постигнат крайна победа и енергията на протестите не намалява.

Уплашен за собствения си рейтинг, държавният глава обяви планове за реформи, с които да бъде ограничено полицейското насилие. В същото време се увеличава броят на американците, които настояват за

кардинални промени, граничещи с лудостта,

като това да бъдат разпуснати полицейските управления.

Гражданското недоволство напусна пределите на Америка и се разпростря и по други континенти. Събарят се паметници, рушат се прегради, а мечтателите от протестите се надяват да извоюват едно по-добро бъдеще, в което униформените си вършат съвестно задълженията, без да превишават служебните си права.

Точно за такова бъдеще тръгна да се бори и състезателят по американски футбол Колин Каперник през 2016 г. Именно той беше спортистът, който измисли протеста с клякането по време на химна. Опитният куотърбек тогава изрече абсолютно същите думи, които днес можете да чуете от устата на всеки един от протестиращите по улиците на големите американски градове.

"Останах близо до земята, защото не смятам да демонстрирам уважение към страна, която потиска чернокожите и въобще всички хора с различен цвят на кожата. За мен този проблем е много по-значим от футбола. Постоянно виждам как по улиците хора умират от ръката на тези, които би трябвало да ги пазят. Не мога да стоя безучастен!", възкликна преди 4 години Колин Каперник, давайки тон за доста мащабни протести на звезди от НФЛ и други популярни спортове на американска земя.

Сигурно си мислите, че смелият борец за равни права между хората е получил медал за храброст след раздухването на неговия случай. Че са го поканили на прием в кметството или са кръстили на него малка квартална уличка. Та нали американците толкова много обичат борещите се за свобода, равенство, социална справедливост...

Смелият Каперник не само се размина с ордените и почестите, но и бе брутално стъпкан в калта.

Махнаха го

от отбора,

обърнаха му гръб, когато тръгна да си търси нова работа, и опитаха всички други гадни номера, за да съжали сам, че е започнал тази битка.

Чак сега, 4 години по-късно, името му отново изплува на бял свят. Янките явно се сетиха за своя сънародник, който още през 2016 г. опита да насочи фокуса на общественото внимание към проблемите с превишаването на правомощията по време на полицейски арест. Дали пък, ако тогава го бяха чули, сега Джордж Флойд можеше да е жив и здрав?

Подобен въпрос може да ви се стори крайно спекулативен, но е факт, че всички заинтересовани навремето направиха черен живота на първия, сетил се да протестира, и в крайна сметка призивът му за промени беше брутално заглушен.

Феновете на американския футбол могат да опонират, че Колин Каперник е изгубил работата си не толкова заради гражданската си позиция, а просто защото

не става много-много

за тази работа.

За него се чува за първи път през 2012 г., когато се налага да влиза на терена на пожар, за да замени контузен съотборник. Появата му в игра оказва чудодейно въздействие върху тима му "Сан Франциско Форти Найнърс" и отборът стига до "Супербоул", където губи финала от "Балтимор Рейвънс".

Впоследствие кариерата на куотърбека тръгва надолу и треньорите все повече започват да губят вяра в способностите му. За сметка на това играчът разчита на опитен агент, който му осигурява нов изгоден договор със "Сан Франциско Форти Найнърс", и изглежда, че бъдещето му е подсигурено. Само че всичко се срива, след като Колин остава клекнал, докато младото и много даровито момиче изпълнява националния химн. В началото уж всички му ръкопляскат, но под повърхността на всеобщото одобрение се завихрят водовъртежи, които го повличат към дъното.

Босовете на тима от "Сан Франциско" изведнъж решават, че Каперник повече не им е нужен, въпреки че точно в този момент той играе силно и взима участие в почти всички мачове. Договорът му е разтрогнат няколко месеца след знаковия му протест на стадиона. Останал без работа, играчът заръчва на агента си да му намери нов отбор, но това се оказва мисия невъзможна. Всички врати се затварят с трясък под носа му. Истината едва ли ще излезе наяве, но и до днес се носят слухове, че собствениците на отборите тогава се наговарят да оставят извън борда Каперник. Много от другите звезди в спорта, като Том Брейди например, публично изказват подкрепа за смелия си съотборник. Популярни лица от американския шоубизнес също му ръкопляскат в социалните мрежи. Но интернет аплодисментите не могат да нахранят семейството на бившия куотърбек. Не стига тези проблеми, ами се намират луди националисти, които засипват със

смъртни заплахи играча и близките му

"Ако мога да върна времето назад, пак щях да действам по абсолютно същия начин", отсича в края на 2017 г. Колин Каперник. Първият осмелил се да протестира по този краен начин продаде за 1 млн. долара правата върху автобиографичната си книга. По-късно стана част и от реклама на гиганта "Найк", чийто слоган гласеше "Вярвай в нещо, дори това да значи, че жертваш всичко". Американската фирма си навлече доста неприятности с решението да ползва услугите на Каперник. Нейни артикули бяха горени от жители на САЩ, които никога няма да простят на бившата спортна звезда, че е поругал националния химн.

Тези дни, изглежда, Колин Каперник най-сетне ще получи своята реабилитация. Търсят го за интервюта, канят го на протестите, опитват се да го превърнат в символ на всенародното недоволство. Едва ли ще се получи. Някогашната спортна звезда е твърде уморен да започне битката отначало, а и трябва да внимава да не го употребят и

захвърлят отново

на боклука

Любопитното е, че в средата на 2019 г. Доналд Тръмп публично подкрепи опитите на Каперник да се завърне на терена. Тогава играчът обяви, че е напълно подготвен отново да бъде част от професионалния спорт, но за пореден път се е сблъскал с враждебното отношение на собствениците. Изглежда крайно невероятно сега Тръмп да каже нещо хубаво за черната овца Каперник. Държавният глава си има достатъчно проблеми, че да прави реверанси пред човека, който на практика пръв започна дебатите за промени. През 2016 г. не му обърнаха внимание, но сега огньовете са запалени и някой от белите якички в управлението на САЩ със сигурност ще изгори, точно както изгоря борецът за справедливост Колин Каперник.