Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

 За отвлеченото преди 13 г. в Португалия британче проверяваха и българи
За отвлеченото преди 13 г. в Португалия британче проверяваха и българи

Сексуален хищник от Германия е заподозрян за мистерията с 3-годишната Мадлин

За отвлеченото преди 13 г. в Португалия британче проверяваха и българи

Искам да хвана нещо малко и да го употребявам няколко дни. Тези думи, написани в чат между двама педофили през 2007 г., отново възобновиха разследването на едно от най-мистериозните отвличания на дете в Европа през последните години.

Британското момиченце Мадлин Маккан изчезна на 3 май 2007 г., няколко дни преди да навърши 4 години. Тя бе отвлечена от хотелски комплекс в португалското градче Прая да Луш, докато спи заедно с брат си и сестра си - 2-годишни близнаци, а родителите им вечерят в близко заведение. За престъплението бяха разпитани стотици хора, включително българи, но до момента няма никаква следа от Мадлин.

Преди дни германската прокуратура изненадващо обяви, че има нов заподозрян и смята, че момиченцето е мъртво. Тя призова всички, които знаят нещо за 43-годишния Кристиан Брюкнер, да свидетелстват.

Многократно

осъжданият

германец

трябваше да

бъде освободен

предсрочно

от затвора миналата неделя, но това не се случи. Бе преместен в единична килия от страх да не бъде нападнат от други затворници, след като бе свързан с изчезването на Мадлин.

Водещият разследването в Германия прокурор Ханс Кристиан Волтерс каза пред британския “Таймс”, че полицията е установила как заподозреният е обсъждал отвличането, изнасилването и убийството на момиче в онлайн разговор с друг педофил. След като написал, че иска нещо малко, събеседникът му го питал: “Ами, ако те хванат?”. На което той отговорил: “Ами, ако уликите се унищожат...”.

“Личното ми мнение е, че той сравнително бързо е убил момичето, вероятно я е малтретирал и след това я е убил. Ние смятаме, че заподозреният е извършил и други престъпления, особено сексуални в Португалия, но вероятно и в други страни като Германия”, обяснява Волтерс.

Последната присъда на Брюкнер е от декември от германски съд за изнасилване през 2005 г. на 72-годишна американка в апартамента му в Португалия. Той не се признава за виновен, но престъплението е доказано с ДНК анализ. В мотивите за присъдата Брюхнер е описан като престъпник, който редовно влиза и излиза от затвора.

Още на 17 г.

е осъден за

сексуално

малтретиране

на дете

през 1994 г. Аналогична присъда има и от 2016 г. заедно с друга за притежаване на детска порнография. Срещу него има още съдебни процеси за трафик на наркотици, кражби и притежаване на незаконно оръжие.

Изненадващо обаче той не попада в полезрението на португалската полиция по време на дългогодишното разследване за изчезването на Мадлин. Вероятно причината е, че той просто напуска Португалия по това време. Дотогава е обитавал малка къща на няколко километра от комплекса, в който семейството на момиченцето кара ваканцията си. Съседите му го описват като раздразнителен мъж, който изведнъж изчезнал. Оставил в дома си странна колекция от перуки и екзотични дрехи. “Той дойде в средата на 90-те и нае имота от английския му собственик. В един момент се върна в Германия, оставяйки друг да се грижи за жилището. След като пак дойде, обаче, го изхвърли на улицата”, разказа съсед пред Скай нюз.

Брюкнер се връща в Португалия през 2010 г. и започва да работи в бар в Лагос на около 10 км от Прая да Луш. Една от приятелките му по това време забелязва, че той много прилича на фоторобота, разпространен от полицията във връзка със случая “Мадлин”, и шеговито го пита: “Ти направи това, нали?”. Отговорът му е: “Просто не засягай тази тема”.

Английско момиче, с което е живял през 2007 г., свидетелства, че в нощта преди изчезването на момиченцето Брюкнер казал, че трябва да свърши една отвратителна работа в Прая да Луш. Повечето от жените, с които е имал връзки, го описват като деспотичен и ревнив. Една признава, че след раздялата им се бил скрил под леглото ѝ, за да види дали не си ляга с някой друг. Друга се оплака от побои.

Смята се, че разследващите се насочват към него, след като през 2017 г. получават ключово съобщение. То идва след нов призив за информация по случая във връзка с 10-годишнината от отвличането. Така разследващите стигат до 30-минутен телефонен разговор на немеца, състоял се час преди отвличането. Намерени и претърсени са два автомобила, които той е карал в Португалия. Предполага се, че единият е бил използван за извършване на престъплението, въпреки че при огледа му разследващите не са успели да намерят никакви улики. Те обаче се надяват да получат допълнителни доказателства чрез ДНК анализи на неща, взети от стаята на английското момиченце.

Сред тях е парче син плат от покривалото на нейното легло, върху което има следи от човек извън семейството. Първоначално се е смятало, че са от сперма, но по-късно е установено, че са от слюнка. Веществените доказателства се пазят в Националния институт за съдебна медицина в Лисабон, но за да бъдат съпоставени с тези на Брюкнер, трябва да му бъде повдигнато официално обвинение.

Такова до момента не е направено, тъй като разследващите се нуждаят от допълнителни доказателства.

Над 250 души от

цяла Европа са

се отзовали на

призива им за

информация

за заподозрения. Сред тях има данни за други изчезнали деца, както и сведения от изнасилени жени в Португалия, които се нуждаят от много задълбочено проучване и съпоставяне с житейските маршрути на немеца.

През 2017 г. се смяташе, че един от ключовите свидетели на отвличането може да е българка в лилави дрехи, която е била видяна да стои на края на улицата по същото време и просто да гледа към сградата, където е спяла Мади. Британските таблоиди разкриха, че

английски

детективи

наистина са

пътували до

България, за да

разпитат жена,

която по това време е работила в Прая да Луш и живеела с мъж от немски или източноевропейски произход. Когато обаче стигнали до нея, партньорът ѝ вече бил починал, но някои от деянията му приживе им се сторили интересни.

Португалската полиция, която често през години бе обвинявана, че погрешно води разследването за изчезването на Мади,

продължава

да смята, че

родителите ѝ са

замесени,

тъй като никой не си оставя сами децата, за да отиде да вечеря. Германският прокурор Волтерс обаче смята, че те нямат нищо общо с изчезването на дъщеря им. Малко преди той да съобщи за предполагаема връзка на Брюкнер със случая, родителите публикуваха съобщение във фейсбук, с което благодариха за подкрепата на всички през дългите години, откакто Мади я няма. Оказа се, че баба ѝ е починала наскоро от заболяване, свързано с коронавирус, без да успее да научи, че има ново развитие около мистериозното изчезване на внучката ѝ. Адвокатският екип на Брюкнер отказа коментар по новите обвинения срещу него.

Според организацията “Липсващите деца на Европа” всяка година около 250 000 деца само в ЕС имат нейната съдба. Обикновено те биват отвличани с цел сексуална експлоатация или за трансплантация на органи.