Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Тандемът Батков-Сираков докара много радост на "Герена", а след неговото разпадане последваха мрачни времена.
Тандемът Батков-Сираков докара много радост на "Герена", а след неговото разпадане последваха мрачни времена.

"Левски" е ранен, а лешоядите започват да кръжат все по-ниско" - ето така описа ситуацията в софийския гранд адвокат Иво Ивков и едва ли някой може да го каже по-добре. Досегашният благодетел Васил Божков е издирван от държавното обвинение по няколко дела и поне засега не изглежда, че има шанс скоро да се върне или да бъде върнат. Сметките му са запорирани и няма кой да дава по милион-два на месец, за да функционира нормално клубът от "Герена".

На всичкото отгоре големи и малки кредитори на "Левски" изведнъж се разбързаха да си приберат дължимото, защото

не се знае

кога пак ще

влязат пари в

клубната каса

Доскорошните партньори сега не са готови да проявят разбиране и плашат с фалит. "Сините" са притиснати до стената, така както им се е случвало и преди в клубната история след идването на демокрацията през 1989 г.

Досега винаги се е намирал изход

и верните фенове се надяват, че и този път чудото ще се случи.

Добрата новина е, че на най-важните постове продължават да функционират достатъчно подготвени кадри. Адв. Ивков вече спечели важно дело срещу бившия треньор на "сините" Делио Роси и така спести 345 хил. евро на клуба, което при сегашните условия си е направо космически успех. Изпълнителният директор Павел Колев също се е доказал като опитен професионалист и привържениците могат да му вярват, че няма да даде без бой любимия им клуб.

Интересното е, че и самите фенове сега пробват да се обединят под знамената на каузата "Да спасим "Левски". Най-големите фен клубове призоваха своите членове

да купуват абонаментни карти

и билети за домакинските мачове. Оттам дори бяха изчислили, че ако се напълни сектор "А", парите ще стигнат за заплати на играчите, ако се напълни и"В", ще има за школата и т.н. Привържениците започнаха да разпространяват помежду си оптимистична картинка за пълен стадион на дербито с ЦСКА.

Изглежда лесно да бъде призована повече публика за най-важния мач от сезона, но какво ще стане в следващите домакински мачове, когато на "Герена" дойдат далеч по-безинтересни за феновете отбори? Шефовете твърдят, че всеки трябва да помага с каквото може. Хората са поканени да ходят по-често на терена, играчите вероятно ще трябва да проявяват търпение за заплатите, а някои ще потеглят към чужбина само и само да бъде спасено положението.

Това звучи като

много добро стечение на обстоятелствата

и ако един от стълбовете на плана се разклати, ще рухне цялата конструкция.

Дори и най-хладнокръвните фенове не могат и да си помислят за сценарий, при който

"Левски" рухва финансово,

обявява фалит и отива да играе в аматьорските групи. Привържениците не желаят и повторение на случилото се с ЦСКА, заради което враговете им понесоха толкова много подигравки.

"Ние няма да сме тирета", скандират като един ангажираните с бъдещето на тима от "Герена".

И продължават да се надяват, че най-лошото ще се размине точно в последния момент. Така както се е случвало и преди в историята на "Левски".

Може би тук е моментът да се върнем назад във времето и по-точно от 1989 г. насам. Защото преди това, в ерата на развития социализъм, е далеч по-лесно.

Клубовете са на държавна издръжка, заплатите са еднакви за всички, хората си ходят на стадиона и думата "фалит" е напълно непозната на всички участници в голямото футболно шоу. Промените след падането на комунизма сварват "Левски" крайно неподготвен да се изправи срещу новите предизвикателства. Точно тогава

идва и първата голяма заплаха

за съществуването на единия от двата най-обичани футболни отбора по нашите географски ширини.

По онова време тимът от "Герена" е ръководен от Васил Спасов-Валяка. Легендарният футболист обаче е безсилен да спре пропадането, довело до отсъствие от евротурнирите (първо от 17 сезона) и шесто място в първенството. На всичкото отгоре Валяка и хората му въобще нямат представа откъде да набавят пари за издръжката на толкова голяма машина. В най-критичния момент през 1991 г. на "Герена" пристига бизнесменът от гръцки произход Томас Лафчис.

"През онази 1991 г. аз и екипът ми

буквално спасихме "Левски"

от разруха

А след това като президент завоювахме три титли и четири купи", разказва преди време Лафчис в интервю за "24 часа". В онези първи и най-мътни години след падането на режима той и другите клубни босове трябва сами да се учат как се прави футбол в пазарни условия.

"Когато дойдох, "Левски" беше на седмо или осмо място. Нямаше футболисти, пари, публика. Дадох пари за премии, взехме няколко футболисти, а след това отидох и на общо събрание, където не липсваха провокациите. Но с правилните хора, които познаваха футбола, върнахме клуба на мястото му", казваше Лафчис, който

опитваше да управлява на пазарен принцип

с внимателен баланс между приходи и разходи. А гениалният му ход се оказа привличането на тандема Андрей Желязков - Георги Василев. Двамата проектираха един от най-великите "сини" отбори, който газеше у нас и бе на крачка от историческо първо влизане в групите на Шампионската лига. Всяко лято бяха продавани по две-три звезди, но нивото оставаше все така високо.

Постепенно обаче Лафчис бе принуден да воюва на два фронта. Конкуренцията в лицето на "Мултигруп" с ЦСКА и на Гриша Ганчев с "Литекс" се оказа отвъд възможностите му. В същото време интерес към "Левски" започнаха да проявяват структури, на които бе трудно да отговориш с "не". Стигна се до появата на надпис "ВИС-2" върху екипите. А неизбежното се случи през 1999 г. - Лафчис продаде акциите на Майкъл Чорни (споменава се цена от 3,5 млн. марки). Бюджетът при руския бизнесмен от еврейски произход надхвърляше 20 млн. лв. годишно, а сумата за общо 5 сезона е от порядъка на 71 млн. лв. Резултатите бяха светкавични -

три поредни титли,

гръмки трансфери, космически заплати, пълни трибуни, модернизирана база. С логото на "Мтел" върху екипа и с Наско Сираков за директор "сините" отново мачкаха наред.

След изгонването на Чорни от страната в локомотива седна адвокатът му Тодор Батков. Той кара влака от 2003 до 2015 г. По собствените му твърдения е вкарал на "Герена" над 43 млн. лв. Заедно с феновете Батков преживя радостта от три титли, две купи и изключителен пробив в Европа - четвъртфинал за Купата на УЕФА и участие в групите на Шампионската лига.

Всичко в "Левски" сякаш тръгна назад с уволнението на тандема Наско Сираков - Станимир Стоилов през 2008 г. Последният трофей - титлата, спечелена под ръководството на Емил Велев-Кокала, датира от 2009 г. Оттогава насам привържениците

съвсем забравиха

какво е това шампионски купон.

За сметка на това едва ли някога ще забравят позорни загуби от световни анонимници у нас и в Европа. Треньорският и директорският пост се превърнаха във влакче на ужасите, а Ивайло Петев бе публично унизен и съблечен от радикални запалянковци при представянето си.

Какво точно се случва в канцелариите на "Георги Аспарухов",

винаги е било мистерия

В края на 2011 г. най-неочаквано там се настани Иво Тонев, представен като новия силен човек в клуба. Бившият кадър на "Локо" (Сф) твърдеше, че представлява хора със сериозни инвестиции. Няколко милиона чрез спонсорски договор наля руската ВТБ, но финансовата стабилност не върна зрелището и ефективността на терена. Еуфорията отново завладя левскарите едва след анонсираното като сигурно идване на могъщия "Газпром". Шефовете се размечтаха до такава степен, че Иво Тонев нареди да бъде взривен сектор "А" и обеща модерен стадион до 2017 г. Уви, заради политическите и икономическите турбуленции руският енергиен гигант така и не изсипа чувалите с рубли, а "Левски" внезапно се озова с огромни дългове и без никаква идея как да ги покрие.

С влизането на Спас Русев в клуба феновете отново повярваха, че всичко лошо е останало зад гърба им. За пореден път бяха афиширани планове за многомилионни инвестиции и реорганизация на клуба, така че да заприлича на модерните си европейски побратими. Финалът и на тази история беше тъжен. През 2017 г. от Лондон в официално съобщение Русев обяви, че се оттегля от "Левски" заради силен натиск от страна на феновете. И добави, че е заварил клуба в практически фалит и е направил всичко по силите си, за да го спаси.

Последва ходене по мъките,

преди бизнесменът окончателно да се раздели с акциите си и да ги прехвърли на приближения до Васил Божков - Георги Попов.

По абсолютно същия сценарий новите босове обявиха, че са наследили огромни дългове, но ще спасят клуба от окончателен крах. Почти година по-късно и техните гръмки лозунги изглеждат неизпълними. "Левски" отново е на ръба и отново се чака чудо в последния момент. Чест им прави на тези фенове, които се наредиха на опашка, за да купуват билети за дербито и абонаментни карти. Именно те заслужават любимият им клуб да бъде спасен.