Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Александър Мамут, който се забавлява с три блондинки, принадлежеше към т.нар. "семейство" на Елцин. Днес 22-годишният му син е абсолютен лидер в микрокредитирането.
Александър Мамут, който се забавлява с три блондинки, принадлежеше към т.нар. "семейство" на Елцин. Днес 22-годишният му син е абсолютен лидер в микрокредитирането.

Деца на руски олигарси и държавни ръководители също са в бизнеса със заеми

Зад най-големите руски кантори за микрофинансиране освен бившата съпруга на Путин стоят деца на олигарси и държавни ръководители, пише "Собеседник".

Абсолютен лидер сред руските финансови институции за микрокредити е "МигКредит". Тази компания също се контролира от кипърска офшорка - Migcredit Holdings, мажоритарен собственик на която е 22-годишният Николай Мамут, син на един от най-богатите хора в Русия - Александър Мамут. Мамут-старши принадлежеше към така нареченото "Семейство" на Елцин: тесен кръг, в който влизат дъщеря му Татяна Дяченко, съпругът й Валентин Юмашев, ръководителят на президентската администрация Александър Волошин, както и олигарсите Борис Березовски и Роман Абрамович. Днес "Форбс" оценява богатството му на 2,5 милиарда долара.
Преди няколко години Мамут
решава да прехвърли част от активите
на децата си,
пише "Собеседник". В създадения от него доверителен тръст влизат акциите на предприятието за добив на сребро Polymetal и чуждестранните активи на милиардера.
Благодарение на баща си младият Николай става собственик на най-голямата кантора за микрокредити. Мамут-младши сега живее в САЩ, а в това време неговата "МигКредит" отпуска на руснаци заеми при лихва 358% годишно. В същото време, както следва от преписката на арбитражните дела, при сключване на договори за заем компанията налага и застраховка на клиентите в размер на хиляда рубли, за което също начислява лихва.
За това Роспотребнадзор призна, че дружеството нарушава закона. Също така "МигКредит" многократно е подвеждана под отговорност за третирането на длъжниците. През септември съдебни изпълнители съобщиха, че съставят административни актове на компанията на основание на оплаквания от кредитополучатели.
В град Уфа "МигКредит" е наказана за телефонен "терор" над служителка в детска градина. Тя е взела пари назаем, но
не може да ги изплати навреме
Често канторите за микрофинансиране заплашват да вземат апартаменти от длъжници.
Преди години Александър Мамут става собственик на елитен апартамент на внучката на Брежнев, като се възползва от финансовите й затруднения.През 90-те години дъщерята на генералния секретар
Галина започва
да злоупотребява
с алкохол,
дори се озовава в психиатрична болница. Семейството изпада в недоимък и дъщерята на Галина - Виктория Брежнева, разменила петстайния апартамент на майка си за по-скромен. Това е къщата на ЦК на КПСС, в която освен Брежнев живеел и Константин Черненко.
През август колекторска фирма за събиране на вземания, която заплашва жител на Кузбас, е глобена за психологически натиск върху кредитополучателя на "Бистроденги". Тази микрофинансираща организация, както и още една – "Турбозайм", се контролира от двама братя: Юрий и Егор Провкини. Това са
децата на бившия сенатор Игор Провкин,
осъден за изнасилване. За сексуалните посегателства над момичетата, които качва на своя лексус, членът на Съвета на федерацията през 2011 г. се отърва с условна присъда. Егор, както е посочено на страницата му във фейсбук, е учил в елитните британски училища “Гордънстоун” и “Хейлибъри”. Като брат си Юри, той завършва университета “Кингстън” в Лондон.
Според "Собеседник" акционерът на друга голяма фирма за микрокредитиране "Вебанкир" - Денис Шафраник, също има британско гражданство. Той е
син на бившия енергиен министър Юрий Шафраник
Партньор на Шафраник-младши в дружестото е бившият шеф на Федералната компания за товарни превози и доскоро съветник на генералния директор на Руските железници Алексей Тайхер.
На пазара на микрокредити има още два големи играча, контролирани от чужденци. Това са "ОТП Финанс" с унгарски собственици и "Е заем" (IFC Veritas LLC), чиито корени водят към Рига и основателя на TWINO Holding Арбандс Брокс.
Според депутата от Държавната дума Олег Нилов ("Справедлива Русия") той и негови колеги са внесли в парламента проект за ограничаване на работата на микрофинансиращите фирми, но той отлежава.
"Според мен дейността на организациите за микрофинансиране трябва да бъде напълно забранена.
Необходимо е да се ограничи лихвеният процент за всички видове кредитиране: инфлация плюс един или два процента, както е в цял свят", казва Нилов.