Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

14 ноември 2017 г.

Уикипедията на всички езици се създава от доброволци - специалисти в различни области. Българската Уикипедия е недостатъчно разгърната. Няма статии по важни теми, особено в природните науки, математиката, музиката и всъщност навсякъде. Маса статии са "мъничета". Освен това има правописни и стилни грешки. Вярно е, че в редица области ние нямаме специалисти. Липсата им може да се запълни от преводачи. Не е задължително да са професионални преводачи, но чуждият език трябва да се владее перфектно. Английската, немската, френската, руската, испанската версия са богати. Могат да се ползват. Особено за личности и реалии от тези езикови общности. Същото е при всички езици.

Уикипедията като общодостъпна енциклопедия в бъдеще ще маркира нашето културно пространство.

Специалисти, учени, преподаватели в университетите, учители - всеки в своята област може да бъде полезен.

Преглежда областите, по които е компетентен, набелязва празнотите, допуснатите неточности и действа. Регистрацията е сравнително проста.

Разбира се, че трябва да се пише отговорно. Да се излага общоприетото, а дискусионното да се отбелязва като такова...

Може да сме далеч от десетката на най-развитите държави, но ако обогатим Българската Уикипедия на равнището на големите езици, ще отбележим успех, по-важен от това да сме световен първенец по футбол.

От фейсбук