Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Искането е на главния прокурор

Антисемитски коментар на еколога взриви и партиите, и обществото

ЦИК даде разрешение за привличане на еколога Тома Белев като обвиняем по досъдебно производство по искане на главния прокурор. Това става ясно от решение на Централната избирателна комисия от тази вечер. Белев е регистриран като кандидат за общински съветник за столицата в листата на коалиция „Демократична България–Обединение“.

Постъпило е мотивирано искане от Главния прокурор с вх. № МИ-09-30 от 23.10.2019 г. за разрешение за привличане като обвиняем по досъдебно производство по преписка № 18926/2019 г. по описа на Софийска градска прокуратура, на лицето Тома Георгиев Белев, ЕГН …, се казва в решението на ЦИК, без да се упоменава по какъв повод е производството.

Антисемитски коментар на Тома Белев в социалните мрежи, в който прави цинично сравнение на "безплатното" извозване на евреите с вагони към лагерите на смъртта през Втората световна война, с темата за транспорта на столицата, взриви общественото мнение. Преди ден Федерацията на ционистите се обърна към премиера с нарочно писмо за освобождаването на Белев от длъжността му на член в консултативния съвет по гражданското общество към Министерския съвет. И леви, и десни партии излязоха с критична позиция по повод изказването на Белев.