Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ТАСС бе упълномощена да заяви, че е починал първият човек в Космоса.

Не, това не е първият космонавт Юрий Гагарин, който си отиде от този свят преди над половин век (на 27 март 1968 г.), а първият човек, който е излязъл в открития Космос - Алексей Архипович Леонов.

Прави го на 18 март 1965 г. около час и половина след изстрелването на ракетата “Восход-2” с командир Павел Беляев и Леонов като бордови инженер.

За излизането извън кораба се използват шлюзова камера и въже с дължина 5 метра и половина.

Леонов е в

специален

скафандър с

вентилация и

допълнително

налягане

Именно това поражда огромен проблеми - при опита да се прибере в камерата Леонов разбира, че скафандърът му се е надул от въпросното допълнително налягане и той не може да мине обратно през отвора.

Налага се космонавтът два пъти да намалява налягането, след което в нарушение на инструкциите да влезе в модула с краката напред и едва вътре да се обърне.

Пребиваването му в открития Космос трае 12 минути и 9 секунди. Пулсът му скача над 140, температурата - над 39 градуса, пот залива очите му.

Пак Леонов е първи и в нещо друго - първото международно ръкостискане в Космоса, защото е командир на съветския екипаж на кораба “Союз-19”. Именно той осъществява скачването с американския “Аполо” на 15 юли 1975 г., след което двата екипажа - Леонов с бордовия инженер Валерий Кубасов, и американският в състав Томас Стафорд, Ванс Бранд и Доналд Слейтън, отварят междинния люк и се събират.

Пръстът на съдбата в този полет е повече от очевиден - четири години по-рано Алексей Леонов е назначен за командир на екипажа на “Союз-11”, като бордови инженер пак е Валерий Кубасов, а летец изпитател - Пьотър Колодин. Малко преди старта обаче медицинската комисия отзовава Кубасов заради проблеми със здравето - на рентгена виждат някакво тъмно петно в единия от белите дробове. По-късно се оказва, че пилотът просто е имал алергия към някакво растение в местността, където екипажът се е готвил.

На тяхното място излитат Георгий Доброволски, Владислав Волков и Виктор Пацаев. При завръщането на Земята

корабът изгаря в

атмосферата и

тримата загиват

В същия ден - 30 юни 1971 г., в автомобилна катастрофа на прохода Витиня край София умират известните български футболисти Георги Аспарухов-Гунди и Никола Котков. Комунистическата власт е вбесена, че погребението на футболистите е много по-посетено от поклонението пред портретите на съветските космонавти в посолството на СССР, което води до оставката на тогавашния вътрешен министър Ангел Солаков, виден левскар.

Алексей Архипович Леонов е роден на 30 май 1934 г. в село Листвянка на Тисулския район от Кемеровска област в многодетно семейство. Баща му е бил председател на селсъвета, репресиран през 1936 г., но реабилитиран 3 години по-късно. Майка му Евдокия е учителка, а през 1947 г. семейството се мести в Калининград.

През 1957 г. Леонов завършва Чугуевското военно-въздушно училище в Харков (сега Украйна), две години по-късно става военен пилот, а през 1959 г. е зачислен към съветските войски в Източна Германия. В отряда на космонавтите е включен през 1960 г., като е сред 20-те кандидати за първия в историята полет в Космоса, за който е избран Юрий Гагарин.

Освен с първото излизане в открития Космос и ръкостискането с американците Алексей Леонов е известен и с други любопитни факти. Например той е бил в колата, по която стреля на 21 януари 1969 г. младши лейтенантът от Съветската армия Виктор Илин, който мисли, че в нея се вози тогавашният генерален секретар на КПСС Леонид Брежнев.

Всъщност в автомобила ЗИЛ-111 са космонавтите Алексей Леонов, Валентина Терешкова, Андриян Николаев и Георгий Береговой. Последният седи до шофьора и заради външната прилика с Брежнев е помислен от атентатора за търсената мишена. От изстрелите е убит шофьорът Иля Жарков, а Илин е задържан, съден и признат за невменяем. В медиите излиза версията, че е искал да убие именно космонавтите.

Алексей Леонов (вдясно) и Томас Стафорд се снимат за спомен в музея на космонавтиката в Москва по повод 40-ата годишнина от съвместния полет “Союз” - “Аполо”.
Алексей Леонов (вдясно) и Томас Стафорд се снимат за спомен в музея на космонавтиката в Москва по повод 40-ата годишнина от съвместния полет “Союз” - “Аполо”.