Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ексминистърът на вътрешните работи Валентин Радев въведе  лазерните триноги камери.
Ексминистърът на вътрешните работи Валентин Радев въведе лазерните триноги камери.

28-те триноги лазерни камери ще са невидими за антирадарите

Стационарните камери са скъпи и неефективни, шофьорите ги знаят и се пазят от тях

Месеци след като българският данъкоплатец инвестира милиони в лазерни триноги камери за засичане на скорост на движение на моторните превозни средства, МВР признава, че контролът и с тях е неефективен, поради което предлага да се мери средната скорост на движение и въз основа на нея да се налагат санкции на водачите.

Самите водачи обаче са наясно, че МВР е абдикирало от основната си функция – превенция, и в санкциите по Закона за движение по пътищата преследва единствено пълнене на държавната хазна с пари от глоби.

По отношение на събираемостта на глоби в България съществува само административна форма на принуда и всеки, които е наясно с това, може като недобросъвестен гражданин да шофира с установени нарушения, с неплатени глоби и без свидетелство за управление.

От началото на 2018 г. Пътна полиция разполага с триноги лазерни камери. Те са 28 на брой. Всяка една от тях струва 65 хил. лв. Разпределени са по една във всяка областна дирекция на МВР. Новите камери са невидими за обикновените антирадари, които улавят радиовълни. За да разбере шофьорът, че го снимат, трябва да си монтира радар-детектор, който засича лазерните лъчи. Триногите снимат само номера на автомобила и засичат скоростта. Обикновено това става доста преди да са забелязани от самите шофьори. Информацията се предава до център в столицата, където се обработва и връща за акт на нарушителя.

Въвеждането на триногите лазерни радари става след анализ в МВР, че стационарните камери за засичане на скорост са двойно по-скъпи и вече неефективни. Шофьорите знаят къде са разположени,

антирадарните устройства в колите им ги предупреждават,

скоростта се намалява и глобени няма.

Стресът от въвеждането в експлоатация на триноги вече отмина. Законът задължава всяка областна дирекция на МВР да публикува предния ден часовете и местата, на които ще бъдат разположени екипите на Пътна полиция, включително и тези с камерите.

Дори човек да не е наясно с това, в социалната мрежа има групи, в които водачи предпреждават други къде има полиция и камери за засичане на скорост. Създадени, за да се избегнат близките срещи с катаджии и да се икономисат глоби, тези групи изпълняват перфектно предназначението си при шофьорите под 60 г.

Статистиката обаче продължава да е тревожна, коментираха от ГД "Полиция" пред "168 часа".

Само при последната операция на ТИСПОЛ от 12 до 18 август, при която се следеше за превишена скорост, са установени 44 539 нарушения. 2 956 от тях са засечени през тъмната част на денонощието. Най-много нарушения са установени с мобилните камери – 21 038, с триногите – 18 602, и със стационарните - 4 826.

Превишената скорост

е най-честата причина и за пътния травматизъм, припомнят от МВР.

Според брояча на черната статистика към 21.08.2019 г. в пътнотранспортни произшествия на територията на страната са загинали 333 души.

Само за 2018 г. от бюджета на МВР са планирани 8 млн. лв. за нуждите на Пътна полиция, като междувременно се отчита незначително понижаване на загиналите в тежки катастрофи.

Повече глоби, по-малко превенция

Основната задача на Пътна полиция според Закона за МВР, както и на цялото ведомство, е превенцията. В последните години тя е изместена от ангажимента да се налагат глоби и макар изкривена, би имало полза, ако имаше и събираемост, коментират пред "168 часа" катаджии.

По инструкции засичането на превишена скорост вече трябва да има изненадващ ефект.

За това брандираните коли на Пътна полиция не се разполагат перпендикулярно извън пътното платно с видимост към полицейската лампа, а се крият между храсти и дървета. Самата тринога камера пък е черна и трудно се забелязва отдалеч.

Когато я видиш, трябва да си наясно, че

тя вече е засекла скоростта на колата ти

и е изпратила информацията в София, споделят пътни полицаи.

Само за първите 7 месеца на 2019 г. стационарните камери са установили 66 684 нарушения на разрешената скорост. Триногите – 212 324 нарушения, а мобилните - 205 709, сочи статистиката, предоставена от МВР на в. "168 часа".