Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Започна разчистването на терена на Стамболовия хан - дело на Колю Фичето, за да го върне в автентичния му вид

Едмънд Бек научава за България в самолета за Прага, когато студенти му подаряват туристически справочник

Всяко лято прелита океана, за да следи възстановяването на сгради паметници в старата столица, инвестирал е над $ 4 млн.

85-годишният тексаски милионер Едмънд Бек всяко лято прелита океана, за да спасява сгради в България - паметници в Старо Търново. Бившият военен пилот и ветеран от Виетнам, който има успешен бизнес в САЩ,

вече притежава

9 имота от

културното

наследство на

старата столица

и за повече от десетилетие е инвестирал в тях над 4 млн. долара.

“Идва за седмица, за да даде задачите за цялата година и да нагледа напредъка по възстановяването им. Прави го, защото е емоционално свързан с Велико Търново и продължава да инвестира, което е добре и за нас, българите, и за търновци”, казва местният представител на предприемача Любо Марков.

През 2005 г. желанието на тексасеца да даде парите си в затворения от години шедьовър на Колю Фичето - хана “Хаджи Николи” на Самоводската чаршия, звучеше като екзотика за търновци и бе посрещнато с недоверие. Днес обаче всички знаят, че Едмънд Бек е най-големият меценат на родните светини.

Той открива България съвсем случайно. Съпругата му Юта е чехкиня, пътуват всяко лято до Чехия. В едно от пътуванията през 2005 г. в самолета среща български студенти, които му подаряват туристически пътеводител. Така с жена си решават, че биха могли да се разходят до България.

Отсядат в София,

пред “Шератон”

го обират

и докато чака нови документи, правят екскурзия.

“На път за Варна спират във Велико Търново, така се запознахме. Разходиха се по Чаршията и си харесаха първо Старата поща, но тя е държавна собственост и там нищо не се случи. Тогава се насочи към хана. Като видя, че “Хаджи Николи” е изобразен на българската банкнота от 2000 лв. преди деноминацията, заедно с Колю Фичето, той разбра какво всъщност си е купил”, допълва шеговито Любо Марков.

Четири години и половина продължава ремонтът на творението на Колю Фичето. В него са вложени близо 3 милиона долара. С много внимание и усърдие той върна към нов живот емблематичната сграда.

Вече започва възстановяването и на друг знаков градеж на ненадминатия възрожденски майстор - Стамболовия хан. Наскоро Бек придоби руините на хана в старинната част на града и вече започна разчистването на терена. Предстои геодезично изследване и проектиране на обновяването, каза Любо Марков.

Намеренията на американеца са

да възстановят

фасадата в

автентичния ѝ

вид по запазени

фотоси и планове

Предвижда се под хана да има паркинг, да бъде възстановена вътрешната му градина, както и самата сграда, след като американският собственик, а след това и Институтът за недвижимо културно наследство одобрят проекта на арх. Драгомир Йосифов.

Стамболовия хан, който сега е само руини на пътя на туристите към Царевец, е строен през 1842 г. от Колю Фичето. Бил е собственост на чичото и бащата на големия български държавник Стефан Стамболов. Сградата е застроена на стръмен терен, била е на три етажа с вътрешен двор. На първия етаж са били разположени занаятчийските дюкяни, а над тях - стаите за работа на майстори абаджии и терзии. Ханът е работил до 1945 г., после е одържавен, а през 80-те години сградата е опожарена.

“Там е било сметище години наред, всеки си е изхвърлял боклука. В самата сграда, като е горяла, се е срутило всичко навътре и за да се направят проучвания за коти, нива и т.н., трябва да разчистим. Срокът ни е до 20 септември”, обясни Марков. Новата сграда ще има съвременно предназначение, но стаите може и да приютят колекцията от близо 170 творби - картини и малки пластики, на български класици и съвременни автори, която Едмънд Бек притежава.

Тази есен

започва и

реконструкцията

на друго бижу,

собственост на тексасеца - хотел “Царъ Борисъ” на ул.“Опълченска”. Първият български хотел след Освобождението ще бъде възстановен и разширен. Той ще има и малък амфитеатър с мизансцен крепостите Царевец и Трапезица.

“Тъй като много се влошава състоянието на сградата, спешно трябва да започнем работа не само за укрепване, но и за премахване на опасните части. Проектът на арх. Йосифов беше одобрен от г-н Бек. Даден му е срок 1 седмица да го съгласува и спешно да внесе в общината искане за вадене на строително разрешение”, каза Марков.

“Царъ Борисъ” се очертава и най-голямата инвестиция досега на Бек в старата столица. Той ще е с големи стаи с бани, ориентирани към хълма Трапезица.

Силуетът за възстановяването на красивата сграда от 1894 г. вече е съгласуван с Института за недвижимо културно наследство. Нищо в облика -

от стила на Виена

отпреди 150 г.,

няма да се

променя,

категоричен е Бек.

В стила на архитектурния ансамбъл на терен в съседство ще има двуетажен паркинг с 30 места. Ще се разшири и панорамната тераса с изглед към Царевец и Трапезица. Тя, както и камерният амфитеатър с 40 места на скалите, ще бъдат най-атрактивното място в новия хотел.

През годините Едмънд Бек е показал, че не търси печалба от инвестициите си в Търново. За него е важно да съхрани старинните сгради и да ги върне към живот. “Доставя му удоволствие, пък и може да си го позволи. Прави го по начин, по който да покаже добрия пример”, убеден е Любо Марков.

Миналата година Едмънд Бек бе удостоен с наградата “Велико Търново” за опазване на историческото наследство.

Разчистването на руините на Стамболовия хан трябва да приключи до 20 септември.
Разчистването на руините на Стамболовия хан трябва да приключи до 20 септември.
Ханът “Хаджи Николи” е първата инвестиция на американския милионер, който получи награда за опазване на историческото наследство на Велико Търново.
Ханът “Хаджи Николи” е първата инвестиция на американския милионер, който получи награда за опазване на историческото наследство на Велико Търново.