Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Член на “Да, България” и негов другар са поръчали атаката срещу НАП, научи “24 часа”. Новината бе частично потвърдена от шефа на ГДБОП главен комисар Ивайло Спиридонов, който посочи, че поръчителите са извън TAD Group.

“Имаме информация откъде идва”, каза антимафиот №1 по Би Ти Ви, но не назова имена. “Дали това ще бъде доказано, е друг въпрос. Но към момента има достатъчно данни за това откъде идва въпросната поръчка”, коментира още главният комисар. Той намекна, че може да има още арести и обвинения по аферата. “Много бързо се забравя истината. Това, което беше изнесено от прокуратурата, е плод на работата и неспането на служителите на ГДБОП, които са събирали тези доказателства. Нека да види обществеността какви са тези хора”, добави той и посочи, че изнесеното е една много малка част от всички доказателства.

“Публичното оповестяване на факти и доказателства по разследвания на прокуратурата ще бъдат оповестявани и занапред, както в случая с хакерската атака на данните от НАП. Това обеща във Враца номинираният за главен прокурор Иван Гешев. Това ще се прави в случаите, когато защитата или някой друг говори неистини пред обществото”, посочи Гешев.

“С хитрост и лукавост разбихме паролата на Кристиян Бойков”, каза Спиридонов и добави, че са я засекли на камера. Друга пък хванала младежа да използва програми, за да си превежда думи за писмото до медиите. “Не мога да ви обясня какво има в компютъра на този човек. Всичко ще се извади в съда. Има неща, които изобщо не са показвани още и които дават основание за връзката между атаката срещу НАП и TAD Group”. И добави, че и писмото е открито на компютъра на 20-годишния пловдивчанин.

“Тези лица са пример как може да станеш жертва на собствената си охранителна система. Видяхме какъв код се въвежда от охранителните камери”, допълни той.

Ивайло Спиридонов категорично отрече Кристиян Бойков да е обучавал служители на ГДБОП. “Напротив, бивш служител на ГДБОП го е обучавал. Но явно е пропуснал часовете по етично хакерство”, добави топполицаят.

“Стана ясно, че Кристиян Бойков няма как да осъществи тази атака сам. Трябва да има сериозна подкрепа. От разпитите на негови колеги стана ясно кои са му били подкрепа”, заяви той. Георги Янков и собственикът Иван Тодоров също имат отношение към атаката, посочи Спиридонов. Двамата са обвинени в тероризъм заедно с Бойков. Тримата са на свобода срещу гаранции.

Бойков може да стане свидетел на обвинението, добави Спиридонов. “Това е едно 20-годишно момче. Вероятно иска да бъде известен, може би е бил подведен от работодателите си.. Мисля, че в определен етап от досъдебното производство той може и да придобие друго качество. Например - на свидетел”, заяви Спиридонов.

От ТAD отричат обвиненията.