Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Оправданите за убийство и осъдени за изнасилване Димитър Христосков (вляво) и Тодор Иванов в съдебната зала
Оправданите за убийство и осъдени за изнасилване Димитър Христосков (вляво) и Тодор Иванов в съдебната зала

Медицинска експертиза спасява двама обвинени в убийство, осъдени са само за изнасилване

След алкохолен запой жертвата - Парашкева Людова, е изнасилена брутално от част от мъжката компания, като единият я подчинява с удари и ритници. Жената е много пияна - пада и си удря главата

След смъртта ѝ заключението на лекарите е, че е починала от тежка черепно-мозъчна травма - прокуратурата обвинява Тодор и Димитър за изнасилване и убийство

По-късно петорната съдебномедицинска експертиза променя процеса

“Биха ли те?”, пита лекарка от центъра по Спешна помощ на пазарджишката областна болница току-що приета жена с видими следи от насилие по лицето и тялото.

“Биха ме”, отговаря 53-годишната Парашкева Людова и престава да дава повече отговори на многобройните въпроси на докторката. Минути по-късно пострадалата жена изпада в кома.

Денят е 26 декември 2015-а. В първия ден на Новата година Парашкева умира в реанимацията на болницата от тежка черепно-мозъчна травма вследствие на удари, без да дойде в съзнание въпреки усилията на медиците да я спасят.

При направените прегледи и изследвания лекарите констатират, че жената е с тежки контузии на черепа и мозъка. Счупена е теменната ѝ кост, има мозъчен кръвоизлив и оток. Открита е и контузия на гръдния кош, като е счупено едно ребро. По половите ѝ органи лекарите открили големи кръвонасядания , вътрешните части на бедрата били в синини.

Всичко това говорело за насилствен полов акт. Задържани по обвинения за побой и изнасилване, довели до смъртта на Парашкева Людова, са мъже -

двама приятели

и безработни

строители,

Димитър Христосков и Тодор Иванов. Те са криминално проявени за кражби с изтекли условни присъди и реабилитирани.

Драмата, завършила със смъртта на Парашкева, започва като невинен купон по повод Коледа на 25 декември 2015 г. в апартамента на Димитър Христосков в пазарджишкия кв. “Ставропол”. Още по обяд в жилището се събират Димитър, приятелят му Тодор Иванов, Парашкева, приятелят ѝ Георги Йорданов, с когото живеят от 6 г. на семейни начала, други двама мъже - Първан П. и Пеньо П., както и Пенка С. с прякор Маруся.

Масата е отрупана с домашна ракия, вино и храна и към 16 ч компанията вече е погълнала солидно количество алкохол. Георги първи решава да си ходи и започва да подканя приятелката си Парашкева да си тръгне с него.

Междувременно другата жена - Маруся, заедно с Първан и Пеньо си тръгват от купона.

След като в продължение на половин час Йорданов не успява да убеди вече солидно пияната Парашкева да си тръгне, той напуска компанията сам. Двамата имат постоянна адресна регистрация в родното им село Мирянци до Пазарджик, но живеят на квартира в града, само на две пресечки от блока на Димитър, където е купонът.  

В този блок на шестия етаж Парашкева е изнасилена и смъртоносно ранена.
В този блок на шестия етаж Парашкева е изнасилена и смъртоносно ранена.

Мъжът не се трогнал, че Парашкева не пожелала да си тръгне, защото това често се случвало, когато ходели на гости и тя пийне повечко. Поради това Йорданов се прибрал сам в квартирата, а Димитър, Тодор и Парашкева продължили с разпивката.

За по-нататъшните събития на драмата двамата обвиняеми мъже имат различни версии за случилото се -

Димитър и

Тодор се топят

един друг

пред разследващите - кой и как е биел и изнасилвал Парашкева.

На двата съдебни процеса - в районния и окръжния съд на Пазарджик, противоречията се изясняват до най-малки подробности благодарение на събраните по делото доказателства, експертизи, разпити на свидетели и експерти.

След като по-голямата част от компанията си е тръгнала, двамата приятели и Парашкева продължили да се черпят. В един момент Димитър поканил жената да танцуват. Започнали, но под въздействието на изпития алкохол залитнали и паднали. Парашкева политнала към секцията в помещението, ударила си силно главата в един от ръбовете и се свлякла на земята.

По-късно криминалисти намират по ръба на секцията пръски кръв, която се установява, че е на жената.

Димитър пък политнал към вратата на хола, счупил стъклото в долната ѝ част и торсът му се озовал в коридора. При ставането разрязал крака и носа си на счупените стъкла. В това време приятелят му Тодор вдигнал Парашкева и я пооставил да седне на пода. Вбесен от падането, домакинът Христосков отишъл при жената и я ударил няколко пъти в лицето. След малко Людова сама станала от пода и седнала на дивана, където бил Иванов, като от устната ѝ се стичала кръв.

От този момент се възползвал Тодор, който започнал да притиска интимно и да целува седналата до него жена. Вдигнал я и започнали да танцуват, но след секунди и двамата се строполили на земята. Тогава мъжът започнал да съблича жената, като не оставял съмнения за намеренията си. Парашкева започнала да се дърпа и да крещи да я остави на мира, защото е пияна.

По-късно в показанията си Георги Йорданов ще разкаже, че по време на 6-годишното им съжителство с Людова тя

никога не е

позволявала

интимности,

след като е

употребила

алкохол,

дори и на него.

Съпротивата на Парашкева не спряла Тодор и за да я сломи, той я ударил с юмруци няколко пъти по тялото и главата. Започнал да дърпа и сваля дрехите ѝ, като скъсал блузата на жената. След като успял да махне дрехите, Иванов изнасилил жената, въпреки отчаяната ѝ съпротива. След като свършил, мъжът провел телефонен разговор с приятелката си и обявил, че си тръгва. През това време Парашкева успяла да стане и да облече тениската и скъсаната си блуза, но останала гола в долната част на тялото си.

От това се възползвал домакинът Димитър, който завлякъл жената в спалнята си. По-късно Тодор Иванов признава, че докато напускал апартамента, видял през отворената врата на спалнята

как Димитър

също изнасилва

Парашкева

въпреки яростната ѝ съпротива.

След като свършил, домакинът оставил жената на спалнята и се преместил на дивана в хола, където заспал. Като се събудил на следващата сутрин, той намерил Парашкева, седнала в леглото и повърнала. Тя се оплакала, че много я боли главата, и помолила за вода.

Димитър решил, че трябва да се отърве от жената, и тръгнал да търси приятеля ѝ Георги, за да си я прибере. Срещнал го на улицата пред блока и двамата се качили в апартамента на шестия етаж. Като видял приятелката си, Георги Йорданов се ужасил - цялото ѝ лице било неестествено подуто, около очите, по врата и брадичката имало морави синини, устата ѝ била сцепена.

Мъжът незабавно се обадил на тел. 112 и повикал полиция и Спешна помощ.

След смъртта на Парашкева Людова първоначалната медицинска експертиза установила, че тя е починала от тежката черепно-мозъчна травма и е изнасилена. На тази база прокуратурата повдигнала обвинения на Димитър Христосков и Тодор Иванов за изнасилване и убийство. И двамата са задържани за постоянно в ареста.

Петорна съдебномедицинска експертиза по-късно категорично установява, че черепно-мозъчната травма, довела до смъртта на жената, е предизвикана от падане от височината на тялото ѝ, при което е ударила главата си в ръба на холната секция в дома на Христосков. На тази база двамата мъже са обвинени в убийство по непредпазливост.

Районният съд в Пазарджик през 2018 г. признава Иванов и Христосков за невинни в убийство по непредпазливост и за виновни в изнасилването на Парашкева. Димитър е осъден на 3 г. и два месеца ефективен затвор, а Тодор - на 3 г.

Прокуратурата и близките на починалата обжалват присъдата пред окръжния съд. Въззивната инстанция окончателно оправдава двамата подсъдими за убийство, но увеличава наказанието им за изнасилване с една година.

Димитър Христосков окончателно е осъден на 4 г. и два месеца затвор, а Тодор Иванов - на 4 г. В момента и двамата изтърпяват наказанията си в затвора в Пазарджик.