Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

След телефонен разговор с дупнишкия мафиот Пламен Галев безследно изчезва благоевградският кримигерой Кирил Цветанов-Буята, разказва в своя разработка в-к "България днес". Дирите на 43-годишния мъж се губят от 6 май 2006 г. Телефонът му звъни около 22,00 часа и той излиза от къщата си в столичния кв. Драгалевци. Облечен е с домашни дрехи. Не взима със себе си нито своя джиесем, документи или охрана. На излизане от дома си Кирил Цветанов казва на жена си Мария, че няма да се бави и скоро ще се върне, но повече никой не го вижда. Свидетели, разпитани от полицията, твърдят, че пред дома на Буята го чакала кола и той се качил в нея. Хора от ъндърграунда са категорични, че съдбата на Цветанов е трагична. Още щом се качва в мистериозния автомобил, той е застрелян, а трупът му е закопан на място, където никога да не бъде открит. Слухът, че дупнишките бизнесмени Ангел Христов и Пламен Галев са отговорни за изчезването на Буята, тръгва от съпругата на Цветанов. Тя твърди, че излизайки от дома си, съпругът й казал, че отивал на среща с Пламен Галев и авера му Ангел, с които били бизнес партньори. След изчезването на Буята съпругата му се запътила направо към имението на Пламен Галев в село Ресилово, за да го попита къде е Кирил. Полицаите установяват, че последният телефонен разговор на Цветанов е именно с дупнишкия мафиот, но други доказателства така и не са открити.

Кирил Цветанов е известен в ъндърграунда освен като Буята и с прякорите Кирчо Малкия или Киро Брежанеца. Той е сред видните имена от кримисредите на Благоевград и София от началото на 90-те години. Името му се свързва с групировката СИК. Роден е в София, но израснал в симитлийското с. Брежани, където родителите му работели в близката мина. В първите години на прехода Буята е шеф в сянка на охранителна фирма "Дорли" в Благоевград. При масов бой за разпределяне на територии между ВИС и СИК в Благоевград в разгара на лятото на 1994 г. загива случайно преминаващият край мелето диджей Димитър Воденичаров. Той е ударен с верига по главата. По време на боя Буята не участва, но срещу него е образувана проверка. След инцидента Цветанов се изнася към София. Сближава се и става един от най-доверените хора на Поли Пантев. В престъпния свят се носи легенда, че именно Буята е човекът, помогнал за кражбата на 600 килограма кокаин, които после Пантев пласира. Наркотикът пристига на яхта от Латинска Америка и е разтоварен в Пирея, Гърция. В България е прекаран в ТИР през ГКПП "Кулата" през 1999 г.

Според оперативна информация на МВР гарант по сделката е холандец, а транспортът е организиран от двама братя гърци. Във вътрешността на страната пратката е укрита в огромен склад в района на Благоевград на световна марка безалкохолни напитки. Един застрахователен агент разбира колко ценно нещо е скрито в складовата база и докладва на Поли Пантев. Той пък изпраща на място Киро Буята да организира кражбата. Впоследствие дрогата е открадната и разпределена между Поли Пантев и Мето Илиянски, като дял от нея получава и Жоро Илиев. Заради кражбата един от братята гърци е отвлечен, а двама българи, замесени в транспортирането - Роберт Стефанов и Кузман Гуслеков, са застреляни в София. Първоначално дори се смята, че и убийството на Поли Пантев на остров Аруба е свързано с прословутата кражба. Години по-късно става ясно, че причините са вътрешните борби в СИК, които постепенно прерастват в кървава война. Кирил Буята обаче осребрява своя дял от кокаина и по оперативни данни на МВР след разстрела на Пантев започва да живее нашироко. Цветанов започва да посещава все по-често Благоевград, след като през 2005 година там е разстрелян показно соченият за наркобос и лихвар Васил Горчев-Кьоравия. Буята планирал да завземе местния наркобизнес. Редовно показно гастролирал в Благоевград с мощна охрана и няколко черни джипа, досущ като ментора си Поли Пантев. Въпреки славата, която му се носи, и богатствата, с които парадира, срещу него никога не са водени дела за незаконна дейност, сочи съдебна справка.

Изчезването му много напомня това на Мето Илиенски. Другата версия е, че е отвлечен и убит в нощта на изчезването си. Ликвидирането му е свързано със слуха, че е замесен в разстрела на банкера Емил Кюлев през октомври 2005 година. Разследващи разкриват, че на мястото на убийството е имало охранителна камера, която е заснела физическия убиец на банкера. Това бил човек, близък до Кирил Цветанов. Килърът също изчезва безследно досущ като Буята. Полицейска разработка свързва имената на бившите барети Ангел Христов и Пламен Галев с мократа поръчка срещу Кюлев. Ченгета подозират, че ликвидирайки Буята, никой няма да ги свърже с престъплението. За тази версия така и не са открити доказателства, категорични са от полицията.