Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Корнелия Нинова и шефът на щаба Георги Свиленски подадоха оставки на пленума. СНИМКА: БСП
Корнелия Нинова и шефът на щаба Георги Свиленски подадоха оставки на пленума. СНИМКА: БСП

Оставката на Корнелия Нинова не означава, че тя ще се оттегли от ръководството на БСП и ще признае поражението си. Който си е помислил, че си тръгва, наблюдавайки внезапния й ход на пленума, изобщо не я познава.

Стратегията й е да направи крачка назад, за да атакува отново първото място.

"Възнамерявам да се явя, скъпи членове и симпатизанти, пред вас, за да спечеля вашето доверие отново", съобщи дамата, която искаше да се разберат с Бойко Борисов като мъже.

"Това, което се предлага, е опит да се заобиколи промяната, която е наложителна", коментираха нейни опоненти.

Напористата дама ще използва създалата се ситуация,

за да пречупи вътрешнопартийната си опозиция.

Всъщност планът й е под нейно наблюдение да се определят новите правила за избор на председател и да спечели вота, за да се бетонира за 4 години на поста.

Само така може да очаква да стане премиер, ако червените надделеят на следващите парламентарни избори.

Да бъде министър-

председател,

може би е било детската мечта на Корнелия Нинова, твърдят нейните опоненти в партията. Самата тя отрича, като казва, че постът на първи управленец не е самоцел за нея.

По-наблюдателните си спомнят как през 2017 г., когато социолозите предричаха победа на БСП на предсрочния вот, на въпрос "Какво ще стане, ако загубите?" Нинова отговори: "Позволете ми да бъда следващият премиер на България."

Тогава положението беше подобно на днешното. Предварително всички бяха с нагласата, че властта всеки момент ще премине в ръцете на столетната партия. Изненадващо ГЕРБ надви и през 2017 г., и сега, на евровота.

Преди 2 г. Корнелия Нинова не подаде оставка, аргументирайки оставането си със спечелване на двойно повече депутатски места в сравнение с предишния мандат. Днес скандалите в БСП са доста по-гръмогласни оттогава. И както казва дългогодишен член на столетницата: "Как да гласуват за нас?

Георги Гергов, който е от вътрешнопартийната опозиция, пристига на пленума. СНИМКА: ВАСИЛ ПЕТКОВ
Георги Гергов, който е от вътрешнопартийната опозиция, пристига на пленума. СНИМКА: ВАСИЛ ПЕТКОВ

Все едно

семейство в развод

да поиска заем.

Кой ще му даде?”

Разривът отдавна е факт. Нинова обаче за разлика от конкурента си Станишев действа много кардинално. Иска да запуши устата и да вземе всички постове на своите опоненти.

Сергей управляваше соцпартията по друг начин. Той разпределяше властта между различните лобита, за да не се обединят срещу него. Спечели от тази тактика, особено в първите години, когато не беше овладял всички механизми, за да контролира процесите.

Нинова първо се раздели с врага с партиен билет в парламента и в Изпълнителното бюро. Опозицията се е ожесточила срещу лидерката, защото

се опасява, че тя няма да допусне избирането

на опонентите си оттук нататък дори за членове на Националния съвет. В момента е принудена да работи с тях, защото съставът на НС е от последния конгрес, когато самата Нинова стана председател. Усилията й бяха насочени към това да се пребори за първото място, а не към членовете на ръководството.

Тук има един тънък момент, който е процедурен, но БСП е факир на апаратните игри, с които прикрива действителните си намерения. Въпросът е дали ще се свика нов конгрес, или ще е заседание на вече миналия през 2016 г.

Някой ще си каже каква ли пък е разликата. Огромна от гледна точка на това кой ще диктува правилата на играта в столетницата след него. Ако форумът е с току-що избрани делегати, може почти сигурно да се предположи, че те

ще бъдат подготвени от верните на Нинова апаратчици

от "Позитано" 20. Все пак не е без значение фактът, че вземат заплата от нея. Благодарение на тях резултатите от гласуването ще са в нейна полза.

В другия случай - ако се свика заседание на предишния конгрес, който се проведе през 2016 г., лобито на лидерката няма да има превес. Тогава делегатите са избирани при друго ръководство. Разбира се, винаги има хора, които преминават от едно крило в друго, но като цяло Нинова не може да е сигурна, че старите делегати ще я подкрепят.

За това, че в БСП се готвят за пореден рунд от битката в партията, говори дори и изявлението на Корнелия Нинова, което бе разпространено и написано погрешно, но показа, че отново предстои да се търси врагът с партиен билет:

"Ако приемете това решение, ще ви предложим хронограма, по която да се състои, и това да бъде съчетано с анализа на резултатите на изборите, отчетите на изборите, подготовка за местните избори, номинации за председател и до края на юли да изберем новия ПРЕДАТЕЛ такъв, какъвто партията реши."

След като вътрешната опозиция успя да отхвърли предложението на Нинова да се премине към директен избор на лидер от цялата партия,

не е невъзможно

на 16 юни, когато

ще е конгресът, да

има нов председател.

Това ще е доста трудна задача за вътрешнопартийната опозиция. Проблемът й е, че няма изявен кандидат, който да се очертава като претендент за първия пост в червената организация. Сергей Станишев ще е евродепутат за втори мандат, той има много ангажименти и като президент на Партията на европейските социалисти.

Трудно ще му бъде да управлява БСП и да преговаря по същото време за нов президент на Европейската комисия. В Брюксел се очертава сложна ситуация, тъй като нито една от двете големи политически групи - ЕНП и ПЕС, няма абсолютно мнозинство.

Затова изборът на ключовите фигури ще е

въпрос на компромис

и преговори.

Станишев като предводител на левите трябва да участва. Нещо, което спомена в кампанията дори премиерът Бойко Борисов.

Желаещи да заместят Нинова не липсват. Един от кандидатите е Красимир Янков, който обаче не е особено популярен в партията и трудно би обединил хората около себе си. Другият, за когото се говори, че може да бъде издигнат, е софийският председател Калоян Паргов. Но засега опозицията не се е спряла на него.

Развръзката ще се подготвя в следващите 15 дни, през които всяко лоби ще работи, за да спечели лидерското място.