Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Дъщерята на д-р Йордан Томов се самоубива в съседната стая и издъхва в ръцете му

Казвали му Даньо Майтапа, но след трагедията стресът го поразява

Един от най-добрите реаниматори в Бургаска област д-р Йордан Томов почина на 13 май, без лекарите да разберат къде точно е бил карциномът му.

Това сподели пред "168 часа" неговият колега и приятел д-р Иван Йотов.

Всъщност болестта се отключва преди около 10 месеца вследствие на стрес, продължил дълго време.

Причината е, че преди 4 години по-голямата дъщеря на д-р Томов Ирена

се самоубива в дома им, докато той е в съседната стая

Момичето учило финанси в София и всички очаквали тя да остане в столицата заедно с приятеля си, но изненадващо се връща в Бургас. Изпада в тежка депресия, която довежда до жестоката трагедия.

Въпреки че близките й смятали че тя се е съвзела на 13 юни Ирена слага край на живота си.

Тъй като д-р Томов е военен лекар, притежава законен пистолет, съхраняван в каса с ключ.

Във фаталния ден дъщеря му взема оръжието и произвежда изстрел с дясната ръка, като дулото е било долепено странично на главата.

Д-р Томов чува звука и хуква към съседната стая, но куршумът е излязъл от лявата страна, преминавайки през целия мозък. Веднага е разбрал, че не е имало никакъв шанс за живота на дъщеря му.

"На Томов му казваха Даньо Майтапа, прякор, тръгнал още от студентските му години - разказва д-р Йотов. -

След трагедията обаче вече не беше Майтапа."

"Това беше голям стрес за него и за цялото му семейство - допълва пред "168 часа" друг негов колега и приятел д-р Георги Мидеров. - Още тогава тръгнаха нещата, но самата болест се появи преди близо година. Накрая беше много зле. Видях го часове преди да почине, но беше в изключително тежко състояние. Ракът го събори, в последните месеци не можеше да се движи, беше много отпаднал."

Въпреки че нямал никакви сили, д-р Томов се опитвал често да се отдава на истинската си страст - ловът.

Когато застрелял първото си прасе, д-р Томов пожелал да се снима с него.
Когато застрелял първото си прасе, д-р Томов пожелал да се снима с него.

"Когато той дойде след пенсионирането си в болницата в Бургас и разбра, че почти всички ходим на лов, реши и той да се включи - спомня си д-р Йотов. - След като го направи каза че е загубил много години от живота си преди това. Ние ходехме почти всяка седмица на лов. Няма да забравя като уби първото си прасе. Легна до него и искаше снимка. Направихме му я. Беше много забавен човек и в същото време на мравката път правеше."

Хуморът на д-р Томов е оценен от всички и по тази причина винаги бил предпочитаната компания за лов.

"Подчертано забавното му чувство личеше най-много когато търсехме дивеч - допълва д-р Мидеров. - Имали сме много забавни моменти, бяхме в такова състояние на духа, в което се освобождаваме и забравяме за всичко останало. С Томов се прекарваше много интересно времето. Ние сме състуденти и го познавам от 40 години. Изключително добър приятел, откровен човек с подчертана отговорност към професията.

Като човек беше много отзивчив,

не само в професионалните си задължения, но и в личен план."

Заради добрите си професионални качества, определян като блестящ лекар реаниматор, д-р Йордан Томов е един от лекарите, оказал първа помощ на пострадалите в атентата в Сарафово през 2013 г.

Тогава извършва анестезия на две от хирургическите интервенции - едната пациентка е била с натрошено стъпало, другата с разкъсан ахилес. Участвал е в екипа, който е спасил Владислав, мъжът, от чието тяло хирурзите извадиха 50 осколки.

За приноса си той е награден от премиера Бойко Борисов, който му подарил ловна пушна и го нарекъл Касапина.