Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Конфликтите на Турция със САЩ и Израел имат влияние върху България, макар и това да не личи на пръв поглед. Но има поне два аспекта извън претенциите за Кърджали и Варна, които засягат нашата страна.

Първият е, че заради липсата на доверие и след обвиненията, че негови военни са участвали в опита за преврат в Турция, Вашингтон реши, че частично

ще прехвърли

своята военна

база “Инджирлик”

към територията на България, Гърция и Румъния. Засега не е ясно дали и къде ще се разположат американските военни и какво точно ще има у нас. Водят се чувствителни преговори, които никак не са лесни, коментира арабистът Владимир Чуков пред "168 часа".

Американците вече започнаха преместването на "Инджирлик" към друга военна база в района -

“Муафак Салти”, която се намира на йорданска територия.

Разстоянието между двете е 350 км, което прави новия лагер на САЩ удобен за битка с ИДИЛ и останалите операции в Близкия изток. Другият конфликт на Турция, който засяга България, е този с Израел.

През май 2010 г. 6 кораба с хуманитарна помощ, три от които турски, пътуват за ивицата Газа. Те са атакувани от израелски командоси. Турция възприема това като

акт на обявяване на война.

Това, което има връзка с България, са военните тренировъчни полети на израелските сили. До 2010 г. те се извършват над турска територия.

Основното, за което се подготвят, е нападение над вражески за Тел Авив държави. "От 9 години тренировките са се преместили в българо-гръцко-румънско пространство - съобщи още Владимир Чуков. - В момента ние сме тилът на Израел.

Преди 5-6 години имаше две катастрофи

с негови бойни самолети в Румъния. Така и не се разбра останаха ли живи пилотите, а информация за тези инциденти не проникна по българските медии."