Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Още преди да навърши 30 години, Мария Бутина се изявява като активистка и защитничка на правото да се носи оръжие. Замесена е в секс скандали и е заподозряна в шпионаж на американски високопоставени служители. Името й изплува и в списък с разследвани, който са се опитали да се намесят в президентските избори през 2016 г.

Малко след като бе арестувана през юли 2018 г., Бутина се призна за виновна, а от този месец вече е в сила и окончателната й присъда, според която трябва да излежи 18 месеца зад решетките. След това руската шпионка ще бъде екстрадирана обратно в страната си.

Пред съд във Вашингтон Бутина заявява, че под ръководството на московски представител

действително

е извършвала шпионска дейност

в САЩ.

Според разследващите тя е контактувала с редица сътрудници на Кремъл, докато е живеела в страната. Обвинена е, че си е служила със секс и измама, за да си изгради връзки с влиятелни хора на територията на Америка.

След ареста й в дома й са намерени данни, че е разполагала с контактите на хора, които разследващите смятат за служители на руската Федерална служба за сигурност, наследница на КГБ. Докато е била на територията на САЩ, Бутина тайно е създала неофициални канали за комуникация с Кремъл и дори се е внедрила в американски политически организации като Националната асоциация на притежателите на огнестрелно оръжие.

Според прокуратурата Мария Бутина е имала интимна връзка с американски политически функционер и е предложила секс на друг срещу пост в организация със специални интереси. В съдебните документи не са посочени имената нито на лицата, нито на организацията.

Бутина сама признава, че се е опитала да се внедри

в американските политически среди благодарение на връзките, които си била създала в оръжейна асоциация. Рускинята твърди и че се срамува от собствените си действия.

Руската шпионка е родена в руския град Барнаул. Завършва политология в местния университет, след което се захваща с бизнес. Бутина продава мебели и дори успява да изгради малка мрежа от магазини. Макар и млада, руската девойка се включва в политиката, подкрепя кампаниите на депутати и дори влиза в листите на младежкото крило на кремълската партия "Единна Русия".

Кариерата й се развива след като се мести в Москва. Там успява да привлече хиляди членове за националната руска организация, която се застъпва за свободното притежаване на оръжие. После става асистентка на влиятелния политик Александър Торшин, който е част от управлението на Централна банка.

Торшин, който освен това е важна фигура в партията "Единна Русия", става изключително близък с Мария Бутина. Тя го смята за ментор, а общият им интерес да бъдат легализирани оръжията ги сближава. Двамата стават приятели и с Националната оръжейна асоциация (НОА), смятана за най-могъщата лобистка организация в тази област. НОА отхвърля почти всички ограничения върху притежаването на оръжие и вече многократно

е оказвала сериозно въздействие върху избори в САЩ.

Твърди се, че само двама руски граждани са удостоени със специалния статут "безсрочно членство" в тази организация и това са именно Торшин и Бутина.

Малко преди да бъде арестувана Бутина става ясно, че тя пребивава незаконно на територията на страната, защото студентската й виза била просто прикритие на тайната й дейност. Вкарана е зад решетките заради риск да напусне САЩ. А малко преди да бъде прибрана, Бутина вече е събрала багажа си и е подала молба за виза, с която да може да пътува от и за САЩ.

По време на разглеждането на делото й прокурорите показаха снимка, на която Бутина вечеря с човек, който според тях е заподозрян във връзки с руското разузнаване. Освен това те цитираха намерени в дома й бележки, в които се споменава евентуално предложение за работа от ФСС. Отбелязаха и че е била фотографирана в присъствието на руски дипломати, сред които и бившият посланик на Русия в САЩ Сергей Кисляк.

Прокуратурата посочи, че Бутина е смятана за агент под прикритие и от руския служител, с когото е контактувала. Открити от ФБР негови текстови съобщения показват, че той я е сравнявал с Анна Чапман - арестуваната през 2010 г. рускиня, депортирана впоследствие в резултат на размяна на затворници.

През март 2017 г., след като Бутина влезе в новините, руският служител написал в социалните мрежи:

"Поклонниците

ти вече молят ли

те за автограф?

Ти засенчи Анна Чапман. Тя позираше с пистолети играчки, а теб те показват с истински".

Бутина и служителят си пишели директно в туитър. Пишели си и месец преди американските президентски избори, когато Бутина заявила, че разбира, че "всичко трябва да бъде спокойно и много внимателно".