Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Данаил Вълев е кмет на Червен бряг за втори път.
Данаил Вълев е кмет на Червен бряг за втори път.

Данаил Вълов: Нямам никакви притеснения!

Кметът на Червен бряг Данаил Вълов бе арестуван и обвинен по разследване на прокуратурата за злоупотреби с търг за храни на социално слаби “Топъл обяд”. Часове по-късно той бе освободен срещу 75 хил. лева гаранция.

Заедно с него от специализираната прокуратура са разследвани и зам. Кметът Светослав Георгиев и 3-ма служители на общината, съобщиха запознати.

Делото започнало м.г. след репортаж на “Господари на ефира”. Документи за участие в търга за доставка на храни подали три фирми. Водещ критерий за избора бил най-ниската цена.

“Вместо да сключи договор със спечелилата фирма и да обезпечи безвъзмездното изхранване на социално слаби в Червен бряг, Вълов е прекратил обществената поръчка. Целта му е била да облагодетелства другите две фирми, които са печелили обществени поръчки със същия предмет предходната година”, обясниха от прокуратурата.

Поръчката “Топъл обяд”, финансирана от европейски фондове, била за над 229 хил. лева. “Една от линиите на разследването е тази обществена поръчка”, загатна зам. главният прокурор Иван Гешев. И добави: “Става въпрос за лобиране за определени фирми да спечелят обществени поръчки. Каква е целта, всеки може да се сети. Пари изтичат отвсякъде. Пари има, но се краде много. Казвам го откровено и не визирам конкретния човек”.

Жандармеристи и униформени от антикорупционната комисия са влезли в общината в Червен бряг в сряда около 6,30 ч. Чиновниците не са спирали да работят с граждани. Кабинетът и домът на Вълов били претърсени. Обиск имало и в семейната фирма - керамичната фабрика “Терра”, където е била преглеждана документация.

“Кметът е бил освободен, след като е дал сведения. Видях го, докато отиваше на постоянната комисия по социални дейности за подготовка на предстоящата сесия”, каза пред “24 часа” секретарят на общината Николай Недков. Самият Вълов, цитиран от БТА, казва, че няма никакви притеснения от разследването срещу него.

Срещу Вълов преди година започна проверка и за проект за саниране на жилища в Червен бряг.

Той е кмет на Червен бряг за втори път. По образование е инженер, познат е и като бизнесмен. За първи път става кмет през 2007 г. На изборите през 2011 г. губи надпреварата от кандидата на ГЕРБ. Взема реванш четири години по-късно, когато печели втория си мандат. Представя се като непартийна фигура, чиято кандидатура е издигната от гражданско обединение, подкрепен е от АБВ, БДЦ и Реформаторския блок.