Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Затворите били предимно за терористи, обучавани като двойни агенти.
Затворите били предимно за терористи, обучавани като двойни агенти.

В Гуантанамо държали особено ценните за ЦРУ

Няколко правителства и разузнавателни агенции управляват тайни затвори. Някои от тях са били закрити, а съществуването на други остава непотвърдено и правителствата отричат съществуването им, пише listverse.com.

Камп 7, Залив Гуантанамо

Камп 7 е построен на скрито място, далеч от основния затвор. Лагерът е бил толкова внимателно скрит, че никой не знае за неговото съществуване в първите две години след откриването му през 2006 г.

В него са 15 особено ценни за ЦРУ затворници. Един от тях е Халид Шейх Мохамед, ръководител нападенията от 11 септември. По време на съдебно заседание един от затворниците - Рамзи бин ал-Шибх, се оплаква, че килията му вибрирала и издавала някакви странни шумове. Американските военни

отричат всички обвинения в психологически изтезания

и твърдяха, че Шибх е просто чувал разни неща.

През 2014 г. Пентагонът призна, че затворникът чувал истински звуци, като допълва, че това е резултат от разпадането на затвора - временна структура, за която Пентагонът поискал от Конгреса на два пъти - 49 млн. долара и 69 млн. долара, за да работи по отводняването и укрепването му. Конгресът отказал да отпусне средствата.

Пени Лейн, Залив Гуантанамо

Пени Лейн е бил друг таен затвор в залива Гуантанамо, но луксозен. Отворен е през 2003 г. Задържаните живеят във вили с много удобно легло, кухня, вътрешен двор, душ и телевизор и биха могли да искат допълнително луксозни стоки, включително порнография.

Мястото е предназначено предимно за терористи,

преминали обучение като двойни агенти

След него ги освобождавали, те се връщали в терористичните си групи, откъдето изпращали обратно в ЦРУ вътрешна информация. Благодарение на нея подготвяли удари с безпилотни летателни апарати срещу важни цели, пише listverse.com.

В замяна на това ЦРУ дало на терористите милиони долари. Някои от терористите обаче никога не докладвали нищо на ЦРУ. Ал Каида ги е подозирала.

Котешко око, Тайланд

Наричано още "Детеншън сайт грийн", "Котешко око" е таен затвор в ЦРУ в Тайланд. Никой не знае точното му местоположение, нито дали все още работи. Някои казват, че е извън Банкок, а други - че е в Удон Тани. ЦРУ и тайландското правителство отричат съществуването му.

Затворът бе набързо създаден през 2002 г. вав връзка със залавянето на Абу Зубайда, боец муджахидин, за когото се подозира, че е един от близките поддръжници на Бин Ладен. Той е заловен в Пакистан през март 2002 г. и ЦРУ търси място далеч от американска юрисдикция и Червения кръст.

Абу Зубайда е бил тежко измъчван в затвора, в който бил единственият задържан в продължение на месеци. Сложили го в кутия, не по-голяма от ковчег, която непрекъснато била заливана с вода, докато не припадне.

Вторият затворник там е Абд ал-Рахим ал-Нашири, който пристига там през ноември 2002 г. И двамата затворници често били удряни в стената, събличани голи и лишавани от сън. Съобщава се, че "Котешко око" е било затворено през декември 2002 г., след като ЦРУ премества затворниците в друг "черен обект" в Полша.

Камп "Лимоние", Джибути

Джибути е малка страна в Африканския рог, където действат групировката Ал-Шабаб и сомалийските пирати. Също така е близо до Йемен, който в момента преживява катастрофална гражданска война. Стратегическото местоположение на Джибути е причина САЩ да създадат военна база на нейната почва - Камп Лимоние, откъдето се извършват американски удари срещу цели в Сомалия и Йемен.

По непотвърдена информация

ЦРУ управлява в базата таен затвор

Конгресът на САЩ има информация за съществуването на този механизъм, но отказа да го разсекрети. Мохамед Абдула Салех Асад е бил един от затворниците, за които се предполага, че са държани в затвора. Той каза, че е бил измъчван там, преди да бъде преместен на друг черен обект в Афганистан, където също е бил измъчван.

Секретният лагер 7 в Гуантанамо Бей.
Секретният лагер 7 в Гуантанамо Бей.