Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

“Един човек ръсел пясък по улиците на поразия. Спрял го отговорен гражданин и попитал: “Какво правите, господине?”. Отговорът бил: “Ръся срещу крокодили?”. Гражданинът реагирал: “Вие луд ли сте, тук няма крокодили!”, на което човекът отговорил: “Е, как ще има, нали ръся?!”. Този виц използват антиваксърите, за да покажат отношението си към имунизациите. Според противниците им ваксините са толкова ефективни, колкото ръсенето на пясък от този леко луд човек. Интересното е, че колкото застъпниците на ваксините намират противниците за неинформирани и заблудени, точно толкова антиваксърите смятат останалите за хора с промито съзнание, участващи в глобален заговор срещу здравето.

Безкрайни са доводите на противниците на ваксините. Те намират начин да оборят всякакви данни и на Световната здравна организация, и на лекари от цял свят. В защита на ваксините например специалистите изтъкват исторически данни, показващи, че благодарение на имунизации много тежки заболявания са изчезнали или са ограничени значително. Пример за това е едрата шарка, от която през XX век умират над 300 милиона души, заради което след 1967 г. Световната здравна организация предприема кампания за масова ваксинация във всички страни по света. През 1980 г. от СЗО обявяват, че едрата шарка е напълно изкоренена. Според други доклади на СЗО ваксинацията срещу полиомиелит е снижила случаите с 99%, а драстично са намалели и тези на тетанус, дифтерия, рубеола и морбили.

Противниците на ваксините имат отговор дори срещу статистическите данни обаче. Според тях намаляването на смъртността от много от опасните болести е само и единствено свързана с подобряването на начина на живот и хигиената. В книгата си “Световната конспирация срещу здравето” д-р Атанас Гълъбов (специалист по хомеопатия и сертифициран терапевт по техника за емоционална свобода) подчертава: “Според Британската асоциация за напредък в науката честотата на детските болести е намаляла с около 90% за периода между 1850 и 1940 г., като това се свързва с подобрените условия на живот и хигиена още преди навлизането на задължителни масови имунизационни програми. Смъртността от морбили е била снижена с 97% още преди въвеждането на съответната ваксина. Не можем да отричаме, че и днес в страните от Третия свят намаляването на честотата на заболелите има пряка връзка с подобряването на храненето и хигиенните условия.”

Много природолечители публично се обявяват против ваксините. Хомеопатът Румен Стойчев е категоричен: “Не пречете на организма – особено когато е болен. Не го разстройвайте с ваксини и не го саботирайте с медикаменти”. А авторът на блога Phyto Mania пише: “Ваксините са като боя - биеш някого, за да носи на бой. По тази логика радонът и радиацията около нас са полезни, защото ни създават имунитет при евентуална ядрена война (...) Кисело зеле, туршии, кефир, кисели млека в дългосрочен план обезсмислят всички ваксини, антибиотици и други корпоративни дезинформации. Хиляди хора се излекуваха от рак, автоимунни и нервнодегенеративни болести чрез зелев сок и нито един чрез каквато и да било ваксина”.

 Някои отиват още по-напред в твърденията си и обявяват ваксините за част от глобален план за контрол на населението. Съществуват множество конспиративни теории, че ваксините са създадени единствено с цел печалба на т. нар. Биг Фарма и те не само не лекуват, но и са способ да се компрометира имунитетът на децата от малки, така че след това те да са зависими цял живот от медикаменти. Поддръжници на такива крайни теории обявяват всеки един традиционен лекар за измамник, неизменна част от огромната конспирация, а държавните здравни служби – за инструмент за контрол на населението. Световната здравна организация според тези антиваксъри е глобална система за разпространение на болести, за да се държат в подчинение всички. Стандартната медицина е пълен фалш, а всички институции са корумпирани.

Създателят на обществото “От Извора” Иван Стаменов подчертава: “Ваксините са сред главните причини за бума на раковите заболявания. Първо, защото ваксините отслабват или напълно ограничават силите на естествения имунитет да се справи още с първите появили се ракови клетки. И второ – защото в самите ваксини има ДНК от канцерогенни вируси. Оставям вие да прецените дали тази ДНК е нарочно оставена там, или е нормално следствие от производствените процеси на ваксините, както твърдят фармацевтичните концерни”. 

Антиваксърите са крайни и често с много остри реакции срещу каквито и да било научни данни или изследвания от престижни университети. Да се спори с противници на ваксините, е почти невъзможно и често води рационално мислещ човек до пълно отчаяние. Както пише една жена във форум против ваксините: “Чета, чета и имам чувството, че наистина е по-добре да спрем да се ваксинираме и да вземем да пукнем всички, че толкова прост народ няма смисъл да продължава”.

Всъщност всички крайни теории против имунизациите се оказват доста опасни, защото подклаждат движението против ваксините, което става все по-силно, и то не само в България. Според данни на СЗО заради по-ниско имунизационно покритие се завръщат опасни болести. В последните години се наблюдава увеличение с 30% на случаите на морбили в световен мащаб. Преди въвеждането на масови ваксинации се смята, че в световен мащаб от тази шарка са умирали над един милион деца годишно. Днес случаите значително са намалели, но въпреки това епидемични взривове продължават да се появяват, и то в страни, в които болестта се смята за напълно овладяна.

Регистрират се и повече случаи на коклюш въпреки ефективните ваксини. Тъй като болестта е смятана за преодоляна, много родители предпочитат да не ваксинират децата си. През 2011 г. обаче във Великобритания са регистрирани над 4000 случая, а само година по-късно в САЩ избухва епидемия, която обхваща над 18 хиляди заразени. Специалисти подчертават, че при липса на колективен имунитет риск от епидемии винаги съществува.

Заради опасността от антиваксърското движение СЗО дори го включи в официалния си доклад за заплахите за здравето, пред които сме изправени в световен мащаб през 2019 г. Отказът от ваксини е редом до СПИН, ебола и антибиотичната резистентност. Според данните на СЗО всяка година в света умират 1,5 милиона деца заради непоставени ваксини.