Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

През първия месец от годината се повишава броят на подадените молби за развод, твърди британско проучване. След празниците е отчетено и увеличаване на активността в сайтовете за запознанства.

В първите работни дни от януари се подават множество молби за развод, пише в. "Дейли експрес". Според проучване по поръчка на адвокатската кантора "Слейтър и Гордън" стресът по време на празниците се оказва ключовото решение хората да се решат на раздяла. 22% от участниците в допитването разкриват, че са обмисляли възможността за раздяла дълго време, но са изчаквали по различни причини, като страх да не останат сами, да не наранят децата си и как ще се справят финансово.

Празничният период обаче се превръща в арена на множество потискани конфликти през годината. Често двойките, които са избягвали да си говорят открито или са отлагали проблемите си с множество ангажименти и забързано ежедневие, се сблъскват с реалността именно по празници.

адвокат Стоянка Карачанова
адвокат Стоянка Карачанова
 Според адвокат Стоянка Карачанова от Адвокатска колегия - Пловдив обаче повечето молби за развод се подават преди самите празници по чисто практични причини: "Подаването на молба за развод, при който ще се разрешават и имуществени спорове между партньорите, често е свързано с набавяне на различни документи, които обикновено са валидни до края на календарната година. Едно възможно обяснение на "бума" от искови молби за развод преди празниците се крие вероятно в това – хората събират документи и ги подават в съда преди края на срока, в който тяхната валидност изтича. На мнозина подаването на искова молба за развод преди края на годината действа и някак си "освобождаващо" – като един вид катарзис и пожелание за промяна през идващата нова година."

Адвокат Карачанова разсъждава, че е възможно и решението за развод да се възприема като едно от позитивните обещания, които хората си дават за новата година:

"Хората често си обещават, че с началото на новата година ще променят нещо в живота си и решават, че промяната ще бъде радикална, скъсвайки и с живота с брачната си половинка. В практиката си съм се сблъсквала с различни причини, довели до краха на връзката между двама съпрузи.

Сред най-обичайните са несъвместимост на вижданията и характерите, проблеми, породени от намесата на родителите на единия от съпрузите в брака на двойката или споделянето на едно и също жилище от "младото семейство" и родителите на единия от съпрузите, при което неминуемо се пораждат битовизми и проблеми от това, както и общи финансови проблеми, свързани с липсата на работа или липсата на реализация на единия от партньорите и неудовлетвореността му от това."

Притеснителна е статистиката на UNSTAT, според която в България броят на разводите за година е около 50% от броя на сключените бракове, която поставя страната ни и сред челните места в ЕС по разводи. Според адвокат Карачанова причините за такава негативна статистика са комплексни, съществуват от години и за съжаление се вкореняват все по-дълбоко, защото не се предприемат никакви реални мерки за насърчаване на семействата и запазване на браковете:

"Бракът и семейството в България са институти, защитени в основния закон – конституцията, и подробно регламентирани в Семейния кодекс. Държавата е издигнала семейството в законово защитима ценност, но няма реални мерки и законови механизми, които да защитават самото семейство като жизнена единица.

Има държави, в които се предоставят значителни семейни облекчения за отглеждане на малки деца, изгодни заеми за закупуване на жилища или насърчаване на връщането към по-гъвкави форми на трудова заетост за млади родители. Предлага се широк набор от социални услуги, насочени към семействата и общността. В България това го няма."

 Според проучване през януари се покачва и активността в сайтовете за запознанства. Отчетено е, че именно след празници броят на новите регистрирани се увеличава. Според специалисти все повече хора се разделят и заради фейсбук. По данни, публикувани във в. "Дейли мейл", в развитите страни именно социалната мрежа допринася за всеки пети развод.

От една страна, фейсбук е място за множество нови запознанства, но също така и място, където много често неволно лъсват всякакви лъжи. Според проучване на американската Академия по семейно право повече от 80% от адвокатите, занимаващи се с бракоразводни дела в САЩ, използват като доказателство дейността на съпруга или съпругата в социалните мрежи.

Тази тенденция не подминава и България, категорична е адвокат Карачанова: "Като съвременен феномен социалните мрежи не подминават и българите и дори и да звучи парадоксално, все по-често съпрузите сочат като доказателства за влошени отношения помежду си различни разговори и комуникация, записани от платформи като месинджър, скайп или вайбър.

Понякога и невинен разговор в социална мрежа може да породи гняв или подозрения у някой от съпрузите и да предизвика спорове. Често нашето онлайн амплоа е различно от това, което познават най-близките ни извън публичното пространство и се случва нещо казано или написано в социалните мрежи да бъде изтълкувано превратно.

Съветвам клиентите си да не подхождат прибързано и да не тълкуват отделни разговори в чата като провокация или брачна изневяра. Всъщност, май максимата "личните съобщения са си точно такива - " лични" е най-верният подход в случая. Не се изкушавайте да четете съобщенията на партньора си, за да си спестите излишни неприятни ситуации."

Според специалистката от Адвокатска колегия - Пловдив високият брой разводи в страната се дължи на все по-снижаващия се праг на търпимост между хората, на нарастващия егоизъм и падащото ниво на култура на комуникацията:

"Хората са все по-малко заинтересовани от това да отделят време да разберат себе си и близките си. Все по-рядко са склонни да седнат и да поговорят един с друг, да обсъдят какво поражда проблемите във връзката и да се опитат да намерят общо решение.

Брачните консултанти и психолози, доколкото съществуват такива в България, не са широко достъпни и малцина са тези, които биха се обърнали към тях, за да анализират корена на проблемите във връзката си и да потърсят общо приемливо решение, насочено към запазване на брака.

По мои наблюдения от практиката на хората им е далеч по-лесно да не се "натоварват" с проблеми, а просто да махнат с ръка и да кажат "не издържам повече", след което да прекратят комуникацията с партньора и да подадат молба за развод. От всичко това, за съжаление, най-много страдат децата."

Какво засилва депресиите през януари, четете в хартиеното издание на "168 часа".