Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

"Никога не съм чувала за този изрод Димитър Ръжев, който уби дъщеря ми Златена - заяви пред "168 часа" Гергана Йорданова, майка на зверски убитата на 17 декември в хотел "Рила" в София Златена Стоянова, в първото си интервю пред медия.

- Тя не е споменавала нищо пред мен и роднините. Нямам представа защо е била в Пловдив, а после и в София с този мъж, където й се случи най-ужасното нещо. В последните два-три месеца се държеше странно. Нищо не споделяше и стоеше само пред телефона си. Все по рядко си идваше в Гълъбово, където е семейството й. Аз усетих, че се случва нещо, но не знаех какво."

Въпреки че извършителят на

бруталното

престъпление

37-годишният Димитър Ръжев беше задържан, роднините на момичето са в пълно отчаяние.

Оказва се, че убитото 24-годишно момиче имало сериозен приятел на име Пламен, с когото живеели от осем години заедно в Стара Загора.

"Започнах да се съмнявам, че се среща с друг тайно от Пламен. Попитах я дали си има любовник и с кого си пише непрекъснато на телефона - спомня си майката. - Тя обаче отрече да има такова нещо и ми каза, че си играе на разни игри."

Жената е сигурна, че Димитър ще получи доживотна присъда за извършеното престъпление.

"Убедена съм, че ще стане, защото, метафорично казано, той я е убил няколко пъти, а не само веднъж - казва Гергана. - След като я е удрял със стъклена бутилка в главата, е забил и вилица в окото й. Всички тези зверства е направил докато тя вече не е била жива."

Мъката на майката е още по-голяма, тъй като по-голямата част от нещата, които медиите са писали, изобщо не са верни.

"Златена имаше прекрасно детство и от нищо не е лишавана - казва тя. - С баща й се разведохме преди пет години по взаимно съгласие и останахме в приятелски отношения. Ходим си на гости и си помагаме на децата кой с каквото може."

Оказва се, че никой от близките на Златена не познава нейния екзекутор Димитър Ръжев.

"Радвам се, че я убих - каза пред съда самият той. - Тя беше демонът, който подаде ябълката на жена ми, а тя от своя страна на мен. Беше змията."

В противоречие с казаното от него мъжът обясни, че със Златена се познавали от няколко месеца, но тя не била причината съпругата му да го напусне.

"Жена ми ме остави, защото, след като се родиха децата, заобичах повече тях и исках да спя при тях, а не с нея", каза Ръжев пред магистратите.

От свидетелски показания стана ясно, че причината двамата да се разделят бил системно упражняван от него

домашен

тормоз

Той обаче отрече това да е истина и обясни, че "само съм я удрял няколко пъти".

Като основна причина за отключената в Димитър агресия се смята прекомерната употреба на алкохол и наркотици, които и двамата със Златена са вземали.

Оказва се, че от дълго време мъжът имал наркотична зависимост. Преди осем години той лежал и в комуна, за да се лекува, но това не му помогнало. Месец и половина преди убийството бил заловен да кара колата си под въздействието на наркотици и алкохол. Книжката му веднага била отнета, а номерата на автомобила свалени. Това обаче не го променило.

Той продължил да се дрогира до 17 декември към 7,30 сутринта, когато веднага след като в хотелската стая убива Златена, слиза на рецепцията. Работничката там забелязала, че мъжът обикаля нервно и се държи агресивно. Тя веднага се обадила на полицията, а пристигналите на място униформени задържали Димитър. Персоналът уведомил органите на реда, че мъжът не бил сам в хотела, а нощувал при

своя

позната

Когато отишли до стаята, за да видят какво се случва с нея, я открили мъртва. Според разследващите гледката била потресаваща, а момичето убито по особено жесток начин.

Димитър не дал никакви подробности за случилото се между тях, но още в онзи момент бил основният заподозрян за извършеното зверство. Оказва се, че седмицата преди случилото се двамата със Златена прекарали цялото си време заедно. За това свидетелства и тяхна обща снимка, публикувана във фейсбук страницата на пловдивска дискотека дни преди екзекуцията.

Пред съда мъжът обясни, че издържал финансово момичето и й давал пари, за да могат двамата заедно да посещават различни заведения. Пловдив бил един от градовете, в които решили да се позабавляват.

От какво се е издържал Димитър, четете в печатното издание на "168 часа".