Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Средностатистическият работник, който не се справя със задълженията си, рядко среща разбиране от страна на работодателя. Началството първо скърца със зъби, след това заплашва, а накрая уволнява.

И така нещастникът се озовава на улицата с една месечна заплата в джоба и с неясни планове за бъдещето. Такава поне е съдбата на милиони обикновени хорица по тази планета, но не и на човека, който през годините си извоюва прякора Специалния.

Жозе Моуриньо тези дни влезе за кратко в ролята на простосмъртен, след като беше извикан в кабинета на началниците си в "Манчестър Юнайтед" и му бе връчена заповедта за уволнение. Но дотук с приликите между португалеца и останалото население на земята.

Жозе ще спечели пребогато заради своето уволнение. На изпроводяк ще мине през счетоводството на английския гранд, където ще му попълнят и заверят чек за 24 милиона паунда. 18 от тях идват от заплатите на треньора до края на договора му, а останалите са неустойка, задето Специалния е уволнен в период, в който отборът участва в Шампионската лига и има шанс да се пребори за топ 4.

От всички тези цифри става ясно, че Моуриньо още преди две години и половина добре си е опекъл нещата, в случай че на някого му хрумне да го уволнява. Именно огромната неустойка караше английските медии да прогнозират, че на Мо ще бъде даден шанс да вдигне отбора си на крака в следващите четири мача, които са със съперници от втората половина на класирането. Тежката загуба от "Ливърпул" обаче преля чашата на търпението в гранда, който е на светлинни години от съперниците си, борещи се за първото място.

Този път маймунджилъците на португалския специалист не дадоха резултат и той беше принуден насила да си стяга багажа, преди да му е изтекъл договорът. За разлика от простосмъртните Моуриньо едва ли се притеснява за своето бъдеще. Със сигурност няма да има възможност да се запише на борсата, тъй като моментално ще получи десетки предложения за работа. Нищо, че идват празници, и нищо, че заплатата му би стреснала всеки уважаващ парите работодател.

За Специалния обикновените бизнес правила сякаш не важат. Той си тръгва като богат човек от "Манчестър Юнайтед" и има привилегията да избере къде да продължи кариерата си. Може би единствено егото му пострада. Защото статистиката му начело на "червените дяволи" е ужасяваща. За две години и половина той спечели една Купа на лигата и триумфира в Лига Европа. И двата грофея не стоплиха сърцата на привържениците, които уважават единствено шампионската титла и тази в Шампионската лига. Тази година излагацията е пълна, след като славният клуб записа най-слабия си старт от 28 години.

На всичкото отгоре Моуриньо не успя да наложи млади таланти, за които да се твърди, че са бъдещето на отбора. В момента на "Олд Трафорд" се подвизават играчи, които изглеждат изхабени психически и явно не могат да отговорят на високите изисквания. Самият той на изпроводяк за пореден път се оправда, че не са му били осигурени необходимите футболисти, за да преследва по-важните трофеи. Нищо, че похарчи стотици милиони за нови и нови попълнения.

Никак няма да е лесно на наследника му, който и да е той. В момента "Юнайтед" е на 19 точки от първото място, а ще се изправи и срещу тежък съперник в лицето на ПСЖ на 1/8-финалите в Шампионската лига. На босовете ще им се наложи здраво да обещават на новия треньор, за да го убедят, че си заслужава да се захване с толкова изгубена кауза.