Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Лолита и Гаспар на сцената на холивудските оскари в Лос Анджелис.
Лолита и Гаспар на сцената на холивудските оскари в Лос Анджелис.

Сватбата на Лолита Османова и Гаспар Авдолян е в залата на оскарите “Долби тиътър” в Лос Анджелис, на нея пее Лейди Гага

Грузинецът Бидзина Иванишвили е поставил надпис “Добре дошли в къщата на Джеймс Бонд” на замъка си от стъкло и стомана

Фредерик Коч купува леглото на Мария Антоанета, кабинетът му е в стил “Агент 007”, а библиотеката му има таен проход за навън като в шпионски трилър

Българските олигарси в голяма степен копират поведението на руските си "колеги", които живеят в барокови дворци и се забавляват на яхти за 200-300 млн. долара.

Израснали бедно в Съветска Русия, сега те си купуват имения на Френската Ривиера, в Лондон, Лос Анджелис и Париж, на екзотични острови, возят се на бутикови лимузини, канят световноизвестни звезди да пеят на сватбите на децата, за които харчат милиони и милиарди долари, а наследниците им демонстрират лукс в профилите си в инстаграм.

Собственикът на "Межрегионсоюзенерго" Елдар Османов омъжи дъщеря си Лолита за сина на бизнесмена Алберт Авдолян - Гаспар, на сцената на "Долби тиътър" в Лос Анджелис. Младежите поискали да се венчаят там, където ежегодно се връчват прочутите награди за филми "Оскар".

Вместо покани гостите получили

черни куфарчета със статуетки копия

на “Оскар”,

златна табла с имената на младоженците, куп жетони и видеосъобщение върху вграден във вътрешната страна на куфарчето монитор.

Черешката на тортата бе изпълнението на Лейди Гага, а освен нея на пищната сватба бяха няколко руски изпълнители. Салонът бил декориран с цветя за 500 хиляди долара, а общо церемонията струвала около 10 млн. долара.

Разбира се, булката стъпвала по златна пътека, обсипана с рози. Полите на разкошната дълга рокля на ливанския дизайнер Захир Мурат се полюлявали като тези на носителките на "Оскар", пише "Венити феър". Списанието не можа да разбере цената на дрехата.

За сметка на това обаче разкри информация, че друг руски олигарх – Алексей Шаповалов, е купил сватбен пръстен с огромен диамант от 79 карата на годеницата си Ксения Царичина. Според експертите подобно бижу притежава Елизабет Тейлър и то струва 9 млн. долара. Отрасналият в бедност в град Самара (в Югоизточния край на Европейска Русия) Алексей вдигнал сватбата си с модела Ксения в московското богаташко предградие "Барвиха".

За гостите бил обявен дрескод

в червено

Самарският Ротшилд и половинката му разрязали 8-метровата торта заедно.

Още по-невероятно ексцентрична е сватбата на Саид Гуцериев.

Булката на богаташкия син Саид Гуцериев Хадижа едва носи сватбената си рокля с камъни, които тежат 50 кг.
Булката на богаташкия син Саид Гуцериев Хадижа едва носи сватбената си рокля с камъни, които тежат 50 кг.
Той е син на родения в Казахстан Михаил Гуцериев, чиято кариера започва като шофьор на камион, но в момента притежава нетни активи за 4,2 млрд. долара. Главен акционер в мощната промишлено-финансова група САФМАР.

Младият Саид се ожени за избраницата си Хадижа Ухажова през 2016 г.

Тържеството струвало $1 млрд.,

пише "Бизнес инсайдър". За забавлението на гостите са се грижили звездите Дженифър Лопес, Енрике Иглесиас и Стинг.

Роклята на булката струва 25 хиляди долара. Обсипана е с камъни, които тежат 50 кг. Младоженката имала нужда от подкрепа, за да носи бляскавата дреха. Главата й била украсена с тиара, а на шията си носела диамантена огърлица. На гостите са раздадени кутийки с бижута като подаръци.

Олигарсите се надпреварват кой да покани по-голяма знаменитост на лъскавите си купони. Дагестанецът Сюлейман Керимов канел на партитата си Ейми Уайнхаус и пръскал по 10 милиона долара само за едно от тях.

Парите въобще не се свидят на милиардера, който, за да привлече в отбора си "Анджи Махачкала" футболиста Роберто Карлош, му

му подарил “Бугати Вейрон” за $3 млн. за рождения ден

Керимов живее втори живот, след като почти не умира през 2006 г. при катастрофа в Ница с ферарито си за 650 хил. долара.

През 2015 г. тайнствен богаташ обяви за продан имение в бароков стил в московския Бевърли Хилс – "Рубльовка". Дворецът е достоен за руския цар - има разгъната площ 2300 кв. м и целият е в злато.

Това кичозно имение край Москва бе обявено за продан през 2015 г., но така и не се разбра нито кой олигарх го продаваше, нито кой го купи.
Това кичозно имение край Москва бе обявено за продан през 2015 г., но така и не се разбра нито кой олигарх го продаваше, нито кой го купи.
Разполага с 9 спални, решени само в червено, черно и златисто, два басейна и спа в арабски стил. Стаите са обзаведени с богато украсени мебели. Край замъка има боров парк на 325 декара, пише в. "Дейли мейл".

Банята е решена в бял мрамор, а в душ кабината могат да се поберат олигархът и няколко от неговите любовници. Кабинетът пък е в стил "Джеймс Бонд". Обявената цена преди 3 г. беше 79 млн. евро. Името на продавача и купувача останаха тайна.

Известният като Краля на водката Юрий Шефлер,

Кралят на водката Юрий Шефлер купи най-скъпата ловна хижа, принадлежала на английските крале, а по-късно - на американския президент Теодор Рузвелт.
Кралят на водката Юрий Шефлер купи най-скъпата ловна хижа, принадлежала на английските крале, а по-късно - на американския президент Теодор Рузвелт.

собственик на компанията, произвеждаща "Столичная" и "Московская", притежава най-скъпата ловна хижа в Шотландия. Преди да премине в ръцете на алкохолния бос, "Тълчан" била във владение на британските крале, а после - на президента на САЩ Теодор Рузвелт.

С желанието си да притежава нещо различно се слави и заемащият второ място в класацията на "Форбс" за богати руснаци Владимир Потанин. Собственикът на "Норилск никел" купи през 2017 г. 7 нови яхти за по 250 млн. долара, оборудвани с 3D кина, басейни и терариум с екзотични видове. Въпреки че попадна в списъка на САЩ със санкциите, Потанин се сдоби и с нов самолет "Гълфстрийм" за 65 млн. долара.

Подобен е начинът на живот и на забогателите от връзките си с властта бизнесмени в бившите съветски републики и в страните от някогашния соцлагер.

В България може би малко хора са чували за грузинеца Бидзина Иванишвили, но неговият стил също е доста чудноват.

Той постави на входа на имението си в столицата Тбилиси надпис "Добре дошли в къщата на Джеймс Бонд".

Замъкът е от стъкло и стомана и е проектиран от японския футуристичен архитект Шин Такамацу.

Сградата завършва със стъклена кула

с кръгъл басейн,

а над него - въртяща се стоманена топка с кафене.

Някои от руските олигарси обаче въпреки богатството си държат на добрия стил. Роман Абрамович е първото име, което изниква в съзнанието ни, когато говорим за руски олигарси, макар да не е най-богатият. Въпреки множеството си имоти в престижните лондонски райони, остров в р. Нева в Санкт Петербург, хеликоптери, коли от всички най-луксозни модели, яхти и самолети собственикът на "Челси" не може да бъде обвинен в кичозен вкус.

Според Си Ен Би Си олигарси има и в САЩ. Например братята Коч. Най-интересен от тях е най-големият - Фредерик. Той притежава 7-етажна къща в Ню Йорк. Тя е в неокласически стил и е направена от бял мрамор. Орнаментите в кабинета му някога са красили стените на Версай. От двореца на френските крале е и паркетът, а 10 стола от махагон са купени от банкера Джей Пи Морган.

Фредерик се е сдобил и със спалнята на Мария Антоанета, подарък от кмета на Париж за сватбата на кралицата с Луи ХVI. Ексцентричният Коч наддавал за старинното легло на аукцион в Монте Карло. Той е известен любител и колекционер на изкуство.

На последния етаж е поставил древна египетска находка от 130 г. сл.Хр. - мраморна глава на фараон, заобиколена от знаците на зодиака. "Това е Антиной, любовникът на император Адриан", обяснява Фредерик.

В библиотеката на имението е прокопан таен проход за навън като в холивудски трилър, но Фредерик го е наследил от предишните собственици. Коч притежава и замък край Залцбург, някога резиденция

на убития

в Сараево ерцхерцог

Франц Фердинанд. Въпреки богатството си известният с чудатостите си Коч имал навика да ползва градски транспорт и граждански полети.

Олигарси вече има и в Африка, като в ЮАР повечето от тях са бивши борци за равноправие. Но и в другите страни на екваториалния континент има забогатели бизнесмени, близки до властта. Мъже от Нигерия, Гана, Демократична република Конго, Габон, Камерун и Сенегал са купили имения за 670 млн. евро общо във Великобритания, пише в. "Гардиън". Те предпочитат платинените райони Мейфеър, Найтсбридж и Белгревия, които са до Хайд парк.

Явлението олигархия е познато още в Китай, Турция и в някои арабски страни.

Бидзина Иванишвили е непознат у нас, но покани журналисти, за да им покаже футуристичното си имение в Тбилиси.
Бидзина Иванишвили е непознат у нас, но покани журналисти, за да им покаже футуристичното си имение в Тбилиси.
Фредерик Коч купува леглото на Мария Антоанета, кабинетът му е в стил “Агент 007”, а библиотеката му има таен проход за навън като в шпионски трилър
Фредерик Коч купува леглото на Мария Антоанета, кабинетът му е в стил “Агент 007”, а библиотеката му има таен проход за навън като в шпионски трилър